Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: Så rankar jag lagen i Allettan

Hockeyettans 16 bästa lag är korade, men hur står de sig egentligen sinsemellan?

Tips på hur det kommer sluta i de båda Allettan-serierna dyker upp på alla möjliga håll och kanter, men ännu mer intressant är förmodligen att spekulera i hur de som efter grundseriens resultat ska betraktas som Hockeyettans 16 bästa lag (noterbart i sammanhanget är att bara nio av lagen som jag listade som Hockeyettans tio bästa i somras lyckades ta sig vidare till Allettan) står sig jämfört med varandra.

För det är ju här någonstans vi med största sannolikhet har de lag som på allvar kommer att kunna vara med och utmana om platser i hockeyallsvenskan framåt våren.

Om jag tilläts ranka lagen som strax efter jul ska ge sig in i Allettan (vilket jag ju får och därför också gör) skulle det bli något enligt nedan.

1. Västervik
Västervik och Troja har varit de två stora giganterna i söderettan och är sammantaget också ettans två bästa lag. Men som de inbördes mötena visar har Västervik en liten, liten fördel gentemot Troja. Västervik har en bländande forwardssida med många olika typer av hot. Det är den perfekta mixen av poängmakare, killar som är smarta defensivt och riktigt hårt arbetande grisar. Lägg på det ett lysande målvaktspar och en backsida med kreativa och skickliga försvarare. Västervik har byggt vidare på sitt succélag från ifjol och blivit ännu bättre. Det ska bli väldigt spännande hur långt Mattias Karlin kan ta det här laget under våren.

2. Troja/Ljungby
Vi kan tala om 98% i box play, vi kan tala om fem raka nollor för Robin Johansson, vi kan tala om ett försvar som får Fort Knox att blekna i jämförelse, men ändå är Troja inte det främsta laget i Hockeyettan. Det som håller dem borta från den positionen är Västerviks mentala övertag på Ljungby-laget. För det är två i stort sätt jämbördiga lag. Troja har som synes det lite vassare försvaret, men ett litet, litet frågetecken för offensiven. Den har varit bra i grundserien, det är inget snack om den saken, men det borde finnas mer att plocka ut ur det manskap man har. Får Troja in ytterligare en dimension offensivt då blir man i stort sett ostoppbara, för hur ska någon kunna manövrera ut försvaret om de fortsätter på inslagen linje?

3. Östersund
Är det något som ligger Östersund i fatet är det att laget inte spelat tillräckligt många tuffa matcher i grundserien. Tongångarna från den fina nybyggda arenan skvallrar om ett lag som lite för ofta tycker sig ha haft svårt att komma upp i nivå. Ändå vinner man alltså serien. Frågan är hur bra laget blir om man börjar spela på sin så kallade rätta nivå hela tiden. Offensiven är riktigt vass med spelare som så väl kan avsluta som spela det lite grisigare spelet och på målvaktssidan behöver man knappast oroa sig, där har man det välbeställt med rutinerade Johan Berge och up’n’coming Tim Juel. Sen återstår naturligtvis att se vad man shoppar för sin miljon, man är ju så att säga ett av ettans främsta gäng redan utan den förstärkningen.

4. Södertälje
Ingen vet hur SSK kommer reagera när det nu väntar tuffa matcher i varje omgång, men det faktum att box play var uselt och försvarsspelet bitvis förvirrat redan mot modestare motstånd i östserien borde i alla fall oroa en aning. Framåt har Södertälje emellertid ingenting att bekymra sig över. Man har en av ettans i särklass starkaste offensiva uppställningar med kreativa spelare i överflöd och flera olika kedjor som kan avgöra matcher. Det finns ingen anledning att tro något annat än att de ska kunna fortsätta producera även i Allettan. Målvaktssidan är heller inget problem och som helhet tillhör SSK givetvis ett av de främsta lagen i ettan. Men det ska som sagt bli väldigt intressant att se hur snabbt man acklimatiserar sig.

5. Piteå
Piteå gjorde som Huddinge, la upp en plan för att ta sig till allsvenskan, men lyckades aldrig riktigt ta det där sista steget. I år är målsättningen nedtonad och joker-positionen bakom Östersund intagen, men Piteå går in i Allettan med ett väldigt intressant lag. Framförallt gillar jag mixen av rutinerade killar som Tomas Wallgren och Magnus Isaksson och den ungdomliga entusiasmen. Inte minst på backsidan. Dessutom förfogar Piteå över en potentiell matchvinnare deluxe i Jonathan Tholander. Han verkade hitta formen i grundseriens slut, det kan ta vägen var som helst…

6. KRIF
Den lilla blekingska föreningen har gått från klarhet till klarhet ända sedan de tog steget upp i Hockeyettan. Ja, bortsett från det lilla klavertrampet ifjol då. Men i år är man tillbaka på banan och har framförallt en forwardssida som i sina bästa stunder är riktigt vass. Även om man naturligtvis kan undra varför vissa av herrarna har blivit kvar i ettan så länge. Målvaktssidan är stark och om KRIF verkligen får till det, då kan laget vara med och utmana i den absoluta toppen. Ett av de stabilare topplagen i Hockeyettan.

7. Tranås
Tranås tog ordentliga steg framåt ifjol under Arto Sirviös ledning och i år har Fredrik Mälberg steppat in med ambitionen att stöpa om och förfina ytterligare. Potentialen till att det ska falla väl ut finns verkligen där, med en ettrig och sylvass anfallssida och ett lag som orkar jobba konsekvent i hela matcher. Men när Emil Jidskog lämnade för spel med IK Pantern i allsvenskan lämnade han ett gigantiskt frågetecken efter sig på målvaktssidan och rent mentalt har Tranås än så länge inte visat att man är redo för större uppgifter. Det är två områden där man verkligen måste komma till rätta med sina problem för att uppnå sin fulla potential. Vilken är skyhög.

8. Huddinge
Nej, grundserien har väl inte direkt varit imponerande, det har vart lite upp och ner och en bit ifrån så flärdfullt som Huddinge kan vara i sina bästa stunder. Men det är något med klubben som gör att den alltid, oavsett manskap, är med och utmanar och årets trupp har riktigt fina spetsar. Plus då att det är nu Tim Sandberg ska kliva fram och visa att han är en av ettans bästa målvakter. Att räkna bort Huddinge trots att de varit mindre uppseendeväckande i år vore riktigt dumt.

9. Vimmerby
Jag måste medge att Vimmerby fått ihop det betydligt bättre än jag trodde den här säsongen. Daniel Eriksson har gjort ett styvt jobb med att få gänget att spela ett stabilt försvarsspel och verkligen jobba som en enda enhet. Det har inte varit riktigt det Vimmerby vi vant oss vid att se de senaste säsongerna som farit fram genom söderserien i år. Men trots stark defensiv och bra lagmoral är laget lite begränsat och offensiven aningen för trubbig för att man ska kunna blanda sig i den absoluta toppen av Hockeyettan.

10. Kumla
De har inga stora resurser, de har knappt någon hemmapublik, de åtnjuter ingen större status i Hockeyettan, ändå har Kumlas tappra hockeykrigare ägnat hösten åt att gå från klarhet till klarhet. De spelar inte den snyggaste eller mest effektiva hockeyn, men de har stabilitet nog att plocka poäng och en bra mix av spelare som varit med ett tag och lite yngre förmågor som börjat blomma ut. Något lag för någon absolut toppdiskussion är man naturligtvis inte, men den som underskattar Kumla gör ett allvarligt misstag. Med en keeper som Tim Harrysson och målskytt som Viktor Lennartsson förtjänar de faktiskt större respekt än vad de får.

11. Mariestad
Mariestad har framförallt visat en sak under hösten. Laget har moral. Man har lyckats vända och vinna många matcher i slutskedet och gjort många starka tredjeperioder. Det är verkligen något att ta med sig när vi nu går in i den viktigaste delen av säsongen. Målvaktssidan är annars väldigt oprövad och även om man har sina rutinerade rävar i laguppställningen är det ett förhållandevis ungt lag där fler fortfarande måste kliva upp ett snäpp till för att det ska bli riktigt roligt. Håll dock ögonen på backsensationen Daniel Bertov. Där kan vi snacka utveckling och det här kan mycket väl vara sista säsongen vi ser honom på Hockeyettan-isarna.

12. Kiruna
Scenförändringen från fjolåret är imponerande. Då: ett lag med flera potentiella stjärnor som underpresterade grovt. Nu: Ett ungt och hungrigt lag som gått från klarhet till klarhet. I Kiruna tränar de stenhårt och går på ren inspiration. Något som naturligtvis är väldigt kul att se och i förlängningen positivt för gruvgänget. Men när allt nu ställs på sin spets är det mycket som ska stämma för att succén ska fortsätta. Kiruna har som sagt ett väldigt orutinerat lag där bara ett fåtal har spelat på så hög nivå som Allettan och risken finns att det kommer visa sig. Om inte supermålskytten Oskar Fredriksson tar upp laget på sina axlar och leder dem vidare in i playoff-djungeln. Det är inte alls omöjligt.

13. Borlänge
Åtta raka segrar! Borlänges avslutning av grundserien var minst sagt imponerande. Att laget skulle gå och ta hem hela den västra serien var det nog inte många som trodde, men så blev det. Nu väntar dock andra bullar och jag anar att Borlänge löper ungefär samma risker som Kiruna. Nämligen att rutinen tryter och det gör att man faller tillbaka en aning i Allettan. Lägg på det att det blir en omställning med back-to-back-matcher och väldigt långa resor. Men dalkarlarna har ett väldigt talangfullt lag fyllt med skickliga forwards och en potentiell matchvinnarmålvakt i Viktor Kokman. Räkna absolut inte bort dem.

14. Visby/Roma
Jag tror alla har blivit positivt överraskade av Visbys framfart under hösten. Efter fjolårets tveksamma figur där laget plötsligt försökte lira tjusigt med dåliga resultat och mängder av konstiga snedsteg som följd har gotlänningarna mer och mer börjat hitta tillbaka till sitt signum. Det hårda arbetet. Det är inte för inte som gänget ibland liknas vid ett Hockeyettans BIK Karlskoga. På rätt väg alltså, men årets upplaga känns ändå inte riktigt så stark som Visby kan vara i sina bästa stunder. Ett okej och ganska underhållande lag, men lite för tunt för att räcka särskilt långt. Om inte Mike Beharrell har något ess att hiva upp ur rockfickan.

15. Hudiksvall
Jag blir inte klok på Hudiksvall. Offensiven är bra och man gjorde ett par riktigt fina nyförvärv till den här säsongen. Martin Hellgren, Dallas Jackson och målvakten Simon Nordh, det är inga dussinkillar direkt. Ändå har Glada Hudik förvånansvärt svårt att leva upp till sin potential. Precis som ifjol har man dragits med många skador och precis som ifjol har nivån varit väldigt svajig. Starka matcher har blandats med riktigt urusla insatser. Det finns helt enkelt ingen vidare stabilitet i Glada Hudik och ni får ursäkta, om de inte har hittat nivån tidigare har jag svårt att se hur de ska göra det nu.

16. Kalix
Kalix imponerar. Ingen kan säga något annat. Många trodde kanske att laget skulle få en liten dipp när succétränaren Robin Lindqvist, som gjorde stordåd ifjol, lämnade för Asplöven. Men Kalix har fortsatt att kriga på bra och har ett par riktigt skickliga spelare som leder laget. Jag tänker då kanske framförallt på Johan Pettersson och Marcus Sandström. Men att ta en plats bland ettans 16 bästa lag är ungefär vad laget bör mäkta med. Det är starkt åstadkommet, men i jämförelse med övriga lag på den här listan är det lite för tunt och lite för trubbigt. Kalix är en utmanare, men kommer hamna bland de sista gängen när allt ska sammanfattas.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten