Sök
Hanna Olsson .
SDHL

Jättetalangen ska ta Sverige mot medalj: ”Vi har ett starkt lag som ska kunna gå långt”

Trots att hon bara är 16 år inleder hon i dag sitt tredje U18-VM. Hanna Olsson är den unga veteranen som kommer att bli en nyckelspelare om Sverige ska vara med och slåss om sin första medalj sedan 2013. Förväntningarna är högt ställda.
– Det känns som att vi har ett starkt lag i år som ska kunna gå långt, så jag hoppas att vi kommer få ihop det, säger Olsson till hockeysverige.se.

UPPLANDS VÄSBY (HOCKEYSVERIGE.SE)
Scandic Hotel i Upplands Väsby ligger alldeles nära där Väsby IK skrällde och tog sig upp till Elitserien säsongen 1986/87, det vill säga den klassiska Vilundahallen. Här spelades även den första SM-finalen mellan AIK och Linköping förra säsongen.

Förra veckan var hotellet uppsamlingsplats för tjejerna som ska försvara de svenska färgerna i junior-VM, som drar igång i dag med premiärmatch mot Schweiz. Hockeysverige.se reste ut till Upplands Väsby, och när vi kommer innanför hotellentrén sitter en av världens mest lovande hockeyspelare, Hanna Olsson, där och pratar med några av sina lagkamrater. Vi slog oss ner med 16-åringen som nu ska åka iväg på sitt tredje junior-VM och frågade vilka förväntningar hon har på årets turnering.
– Jag har höga förväntningar. Det ska bli kul att få åka till Kanada och jag har stora förväntningar på inramningen runt omkring matcherna. Det är alltid fräckt att få komma till Kanada där hockeyn är så pass stor. Det känns som att vi har ett starkt lag i år som ska kunna gå långt, så jag hoppas att vi får ihop det, säger hon.

Forwardtalangen har även spelat med Damkronorna både den här och förra säsongen, och en viss skillnad är det trots allt.
– Tempot är den stora skillnaden. Skridskoåkningen är lite bättre i A-landslaget och sedan är det tuffare spel, hårdare passningar och allt sådant. Men det ska bli roligt att få vara med i U18 nu och förhoppningsvis ha lite mer puck.

Vad är styrkan i den här gruppen?
– Vi har en bra gemenskap och det är många tjejer som känner varandra sedan innan. Vi är några stycken som varit med och spelat i junior-VM förra året och även året innan det. Det känns som vi kommit ihop bra som grupp, så jag tror att det här kan bli bra.

Vilka erfarenheter tar du med dig från tidigare turneringar?
– Det är väl alltid stort med media och allt runt omkring. Nu ska man försöka fokusera mer på det man ska göra med hockeyn och göra så bra som möjligt ifrån sig där. Lägga allt fokus på det i stället för att lägga den på inramningen.

”DET HAR VARIT JÄTTEUTVECKLANDE”

16-åringen är halvvägs inne på sin första säsong med Djurgården i Riksserien. Utöver det har hon tränat med killarna i Djurgårdens J18-lag, och även fått chansen att spela en match. Att få spela i bra omgivning i Riksserien och daglig träning med killarna har gett henne massor.
– Det har utvecklat mig väldigt mycket. Även att få gå hockeygymnasiet med killarna utvecklar mig jättemycket varje dag. Att dessutom få spela med Tina (Enström) och (Andrea) Dalen är inte så svårt alltid, skrattar Hanna Olsson och fortsätter:
– Det har verkligen varit jätteutvecklande och en bra start på säsongen. Jag hoppas att det fortsätter lika bra.

Vad har du framför allt utvecklat under säsongen?
– När jag tränat med killarna är det nog i första hand fysiken. Jag har blivit tuffare i spelet och den biten när jag spelar med damerna.
– Eftersom jag spelade med killar säsongen innan har det inneburit att jag nu fått möjligheten att hålla i pucken mer på damträningarna. Man vågar göra den lilla extra finten och dragningen.

Modet?
– Ja, precis, men även klubbteknik och sådant.

Vad krävs det av laget om ni ska vara med och slåss om medaljerna i junior-VM?
– Det krävs att vi kommer ihop som grupp, litar på varandra och verkligen tror på att vi kan gå långt. Vi måste tro på oss själva.

***

Spelprogrammet under VM:
Grupp A: USA, Kanada, Ryssland, Tjeckien
Grupp B: Finland, Sverige, Schweiz, Frankrike

8/1, 20.00 Sverige-Schweiz
9/1, 20.00 Sverige-Frankrike
11/1,18.00 Finland-Sverige

12/1, 22.00 Kvartsfinal 1
12/1, 01.30 Kvartsfinal 2
14/1, 22.00 Semifinal 1
14/1, 01.30 Semifinal 2
15/1, 22.00 Bronsmatch
15/1, 01.30 JVM-final

Tiderna är angivna i svensk tid.

Den här artikeln handlar om: