Sök
Emma Murén.
U18-VM Dam 2016

Efter två storsegrar – i kväll jagar Sverige kvartsfinalplats: ”En match som vi måste vinna”

Efter två raka vinster är de svenska tjejerna i U18-VM-laget på väg mot kvartsfinal i JVM i Kanada. Efter två storsegrar väntar Finland i den avslutande gruppspelsmatchen i kväll.
– Vi kommer ju gå in till matchen med ett ganska bra självförtroende, säger forwarden Emma Murén till hockeysverige.se.

I dag avgörs det om Sverige tar sig till kvartsfinal i Junior-VM som spelas i Kanada. Just nu ser det bra ut för svenskorna, som har vunnit de två inledande matcherna mot Schweiz och Frankrike med klara siffror.

1. Sverige 12-1 6
2. Schweiz 3-5 3
3. Finland 11-3 3
4. Frankrike 1-18 0

Klockan 18 i kväll, svensk tid, spelar Sverige mot Finland och två timmar senare ställs Schweiz mot Frankrike. Ettan och tvåan i gruppen går till kvartsfinal. För Sveriges del räcker det med en poäng mot Finland för att säkra platsen i kvartsfinalen, men även vid förlust kan det bli kvartsfinal, förutsatt att Sverige inte tappar de plusmål man har på Schweiz.

Sverige inledde årets turnering med att besegra Schweiz med klara 5-1 efter två mål var av Matilda Af Bjur och Sofie Lundin. Sara Hjalmarsson svarade för ett mål.
– Det var en tuff match tycker jag nog, men hela laget var samlade och följde vårt spel vilket var riktigt kul, säger Emma Murén till hockeysverige.se och fortsätter med att berätta om segern mot Frankrike där svenskorna vann med 7-0 efter mål två mål av Murén och ett var av Kajsa Armborg, Celine Tedenby, Sara Hjalmarsson, Sofie Lundin och Wilma Johansson.
– Frankrike var kanske inte det bästa lag som vi mött, men vi höll upp vårt spel okej i alla fall, vilket var bra.

Lyckades ni hålla uppe spelet i 60 minuter trots det ganska svaga motståndet?
– Första och andra perioderna var väl kanske inte riktigt så utan då hamnade vi lite i deras tempo. I tredje perioden höjde vi tempot och höll det sedan esten av matchen.

Är det svårt att möta lagen som inte är lika bra som Kanada, Ryssland, USA och så vidare?
– Ja, det tycker jag. Nu vet jag inte varför, men man kommer ner deras tempo. Det där är något som vi måste jobba på förbättra lite.


Foto: Adam Göransson

Emma Murén har på dom inledande två matcherna svarat för två mål och totalt tre poäng. Själv är hon också nöjd med sin insats så här långt.
– Det har fungerat ganska bra och det är riktigt kul at spela med det här laget. Man känner sig trygg liksom och vågar göra saker men även vågar utmana sig själv.

Vad är gruppens styrka som du ser det?
– Jag tycker att det är skridskoåkningen, säger Emma Murén som också tycker att just den biten har varit riktigt bra i dom två inledande matcherna:
– Ja, det tycker jag har synts samtidigt som vi även är lite hårdare i närkampsspelet.

Idag väntar alltså Sveriges första tuffa utmaning i Junior-VM när man ställs mot Finland, ett Finland som Sverige slog i tre raka matcher strax före jul.
– Man får ju vara glad ett tag efter våra första vinter i turneringen, men det är ingenting man går runt och tänker på jättelänge direkt.
– Nu ska det bli riktigt roligt att möta Finland. Det är en match som vi måste vinna för att vara säkra på att gå till kvartsfinal. Eftersom Schweiz vann över Finland så kan det bli målskillnad mellan vilka lag som går vidare.

Vad betyder det att ni vann tre matcher i rad mot Finland strax före jul?
– Vi kommer ju gå in till matchen med ett ganska bra självförtroende, så jag tror att det kännas riktigt bra.
– Finlands styrka är att dom har sin förstafemma (Sini Karjalainen, Petra Nieminen, Eve Savander, Jenniina Nylund och Sara Sakkinen) som producerar mycket. Sedan är även finskorna rätt bra på skridskorna.

Vad måste ni göra för att vinna över Finland även i dag?
– Det är att vi måste fortsätta spela som vi alltid gjort, följa vår spelidé och ha fart på skridskorna.

En spelare som inte spelat i dom två inledande matcherna är Hanna Olsson som dras med en lättare skada. Om hon kommer att spela mot Finland eller inte bestäms på dagens värmning berättar lagets Team Manager Stefan Af Bjur för hockeysverige.se.
– När Hanna inte varit med har vi förlorat en jätteduktig spelare, men vi har klarat oss bra så här långt ändå, avslutar Emma Murén som trots det hoppas på att Hanna Olsson ska kunna vara med i dagens match.

Den här artikeln handlar om: