Sök
Västerås IK

Experten vill se mindre ego i Västerås: ”Hittat många sätt att förlora matcher”

Tio förluster på de elva senaste matcherna sedan 1 december. Hårdsatsande Västerås kräftgång i Hockeyallsvenskan har fått experter och betraktare att klia sig i huvudet. Hockeysverige.se frågade C More Hockeys expert Mike Helber vad klubben måste göra för att få rätsida på sina säsong. Hans svar: färre egoistiska beslut från spelarna.
— Man måste snabbt hitta tillbaka dit där laget är viktigare än spelarna själva och sedan spela därefter, säger Helber.

Inför årets säsong var expertisen mer eller mindre överens om att Västerås skulle ta en av topp två-placeringarna i Hockeyallsvenskan. Men efter gårdagens förlust mot Tingsryd ser förväntningarna ut att komma på skam. Just nu ligger Västerås femma med 13 poäng upp till andraplatsen och bara sex poäng ner till en niondeplats. Trycket ökar på ledningen i Västerås och röster börjar höjas för att coachen Martin Filander kanske inte är rätt person att leda laget. Likaså funderar många kring sportchefen Niklas Johanssons lagbygge.

Linköpings före detta klubbdirektör, Mike Helber, jobbar numera som expert på C More och följer Hockeyallsvenskan på nära håll. Han är en av många som trodde på Västerås innan säsongen och ser lagets prestation så här långt som ganska svag.
– Jag såg Västerås som det mest kompletta laget i Hockeyallsvenskan inför säsongen. Trots att laget ligger där dom ligger i dag så ser jag fortfarande Västerås som det mest kompletta laget, säger Helber till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har sett Västerås spela mot rätt många motståndare den här säsongen och jag anser att dom är det lag som har det bredaste materialet.

Vad har Västerås saknat i spelet för att vara ett topp två-lag?
– Som jag ser det så tycker jag faktiskt att Västerås i många matcher spelat bra, men dom har hittat många sätt att förlora matcher. Om vi bara ser till den senaste veckan och först matchen mot Tingsryd så har Västerås egentligen matchen i sina händer. Sedan gör de väldigt enkla misstag som jag tycker att man inte ska göra vilket gör att Tingsryd vinner matchen.
– Några dagar innan mot Oskarshamn så tar man (Andreas Borgman, boarding) en utvisning sent i matchen som är helt onödig. Rent utsagt var det ett oerfaret och korkat misstag. Jag har dessutom sett flera sådana under säsongen. Man måste snabbt hitta tillbaka dit där laget är viktigare än spelarna själva och sedan spela därefter.

Hur ser du på det jobb som Martin Filander gör med laget med tanke på prestationen och tabelläget?
– Givetvis är det tränarens roll att se till att laget presterar. När man inte då presterar på den nivå som var förväntad så är det klart att tränaren är en betydande del av detta.
– Samtidigt vill jag säga att individuella misstagen, utvisningar i slutet av matchen och så vidare, inte har något med coachen att göra. Det handlar om att spelarna måste lära sig när man ska gå på, när man ska avvakta, när ska man utmana och så vidare.
– Jag minns en match mellan Västerås och Karlskoga där (Jakub) Cutta, den stora backen, blir totalt utspelad mentalt av (Daniel) Wessner. På något sätt tappar Cutta konceptet helt av det Wessner säger i örat till honom. Givetvis har inte det heller någonting med tränaren att göra. Det handlar mer om att spelarna inte har insett hur tufft och tajt det kommer att bli i varje match.
– Klart att Martin Filander har en stor del i prestationen, men dom har också ett rutinerat lag som måste kunna bete sig och använda sin erfarenhet på ett bättre sätt.

Niklas Johansson är den som byggt det här laget, hur tänker du kring hans roll i att få ihop gruppen till ett lag som levererar?
– Jag säger det igen att jag tycker Västerås är det mest kompletta laget i hela serien. Dom har haft många spelare på bland annat centerpositionen skadade, men nu verkar de flesta vara tillbaka. Jag gillar lagbygget förutom det som man nu ser tycks vara problematiskt viket är vilken målvakt man ska satsa på.
– Det är en fråga för tränare och sportchef som är väldigt komplex. (Marcus) Dahlbom har spelat senaste matcherna. Innebär det att man fryser ut Jonas Fransson just nu när man i stället tar in den vitryske målvakten (Vitalij) Koval? Innebär det att de ska satsa på Koval nu?
– Å andra sidan vill jag ge dem beröm. Man har gjort den här förändringen i början av januari vilket faktiskt innebär att det är två och en halv månad till kvalet börjar, så man har fortfarande tid att repa. Men man har gett sig själva ett mycket tuffare läge för en SHL-plats än vad dom egentligen hade tänkt sig.

Du har själv jobbat som klubbdirektör och väldigt nära den dagliga verksamheten, hur mår man och hur jobbar man när resultaten inte vill gå som hoppats och röster utifrån börjar ropa på tränarbyte och så vidare?
– Det är oftast så att dom som är närmast kärnan är lugnast. Dom vet vad som händer och sker och samtidigt har kännedom. Jag sitter här och spekulerar över saker och ting. Oftast är det så att media, sponsorer och dom som är runt omkring spekulerar.
– Niklas Johansson sitter med besluten och han, tränarna och spelarna som finns där känner till sanningen. Klart att de är ledsna över vad laget presterat, men till skillnad mot oss andra kan de agera varje dag.
– Självklart känner Niklas Johansson press och vill att laget ska prestera bättre och han vill hjälpa till så mycket han kan. I och med att han sitter med frågorna om hur laget mår och hur han kan agera så sitter han ändå ganska lugnt. Återigen, givetvis vill han ha ett bättre resultat, men än så länge har man inte misslyckats även om man just nu gett sig själva en svårare väg än vad man kanske hade tänkt sig från början. Jag tror att den fråga han tänker på mest nu är ändå målvaktsfrågan eftersom det är en så pass liten skillnad mellan dom. Vem kommer att prestera som bästa i mars och april? Det är något som ingen har något svar på i dag.

Förra säsongen såg vi Västerås förvandlas från ett bottenlag till ett topplag, tror du vi får se något liknande den här säsongen?
– Nej. Västerås tappade den chansen mot Tingsryd i går. Tåget gick för Västerås för att få spela en allsvensk final. Även om Västerås i princip kommer att vinna varje match som är kvar kommer inte AIK och Tingsryd tappa så pass många poäng att Västerås går om.

Den här artikeln handlar om: