Sök
NU BÖRJAR ALLVARET! I kväll klockan 22.00 spelar tjejernas motsvarighet till Småkronorna kvartsfinal på JVM i Kanada.
U18-VM Dam 2016

Småkronorna går på semifinaljakt i Kanada: ”Ska gå ut och spela avslappnat”

Förlusten mot Finland i går sved, men damernas U18-landslag lyckades ändå säkra gruppsegern. Redan i kväll väntar Tjeckien i JVM-kvartsfinalen.
– Jag har förväntningar på att vi ska gå ut och spela som vi vet att vi kan, att vi inte har ström i handskarna och klubban utan spelar avslappnat, säger den assisterande förbundskaptenen Madeleine Östling till hockeysverige.se.

Sverige vann sin grupp i Junior-VM trots gårdagens förlust mot Finland (1-3). Som gruppsegrare får U18-tjejerna i dag spela kvartsfinal mot Tjeckien som kom sist i den andra gruppen efter att ha förlorat mot Ryssland med 2-3. Kvällens kvartsfinal i St. Catherines i Kanada startar 22.00, svensk tid.

Hockeysverige.se fick en pratstund med Sveriges assisterande förbundskapten, Madeleine Östling, strax före morgonens videogenomgång och bad först om hennes syn på lagets prestation i grundserien.
– Vi inleder bra mot Schweiz som är ett bra motstånd. Där vinner vi ändå med 5-1. Frankrike hade kanske inte lika bra standard, men vi kontrollerar också den matchen på ett bra sätt.
– Det som känns lite tungt är matchen mot Finland i går. Det är aldrig roligt att förlora mot Finland som svensk. Där kom vi inte upp i den normala standard som vi vet att vi kan spela på.

Vad är det som gör att Finland vinner med 3-1?
– Jag tycker att Finland var bättre än oss och spelade med en bättre auktoritet samtidigt som vi blir lite stissiga och stela. Så är jag inte van att se laget, men vi har pratat om det och stängt den matchen. Förhoppningsvis kommer inte det upprepas i dag.


Foto: Ronnie Rönnkvist

NYCKELSPELAREN HANNA OLSSON TILLBAKA I LAGET

Någon speciell oro över gårdagens prestation med tanke på dagens kvartsfinal känner inte Östling.
– Nej, inte oroad. Sedan är man alltid lite pirrig i magen och taggad över hur det kommer att bli. Tjeckerna är ett otroligt bra lag, vilket vi har pratat om och även kollat lite på i går.

Det är väldigt tajt mellan matcherna, hur snabbt släppte ni gårdagens förlust och började blicka fram mot kvartsfinalfesten i dag?
– Så snabbt som möjligt. Vi funderade lite på den i går, men efter det att vi kolla på video från den så försöker vi stänga den matchen. Vi har haft en videogenomgång, hur det såg ut, vad vi behöver tänka på och även vad vi gjorde bra.
– I dag är en ny dag och nu blickar vi fram på motståndarna som vi har i dag. Vi har en ny videogenomgång om tio minuter där vi får se lite närmare på vilket lag vi har att möta, vad vi ska se upp med men också hur vi ska spela för att vinna i dag.

Vad vet ni om Tjeckien?
– Vi kollade, som sagt var, lite på Tjeckien mot Ryssland. Dom har några riktigt bra spelare och duktiga skridskoåkare. Det känns som att Tjeckien går på hård press när dom har möjlighet. Annars är man lite passiva.
– Tjeckien är ett kontringsstarkt lag så det gäller vi är med på det. Dom ställer om snabbt och så fort dom vinner pucken vill man anfalla.

Nu lägger Sverige alltså grundserien för slutspel, alltså vinna- eller-försvinna-matcher. Men ledningen har ingen fundering kring att förändra spelet bara för att det är utslagsmatcher som gäller i resterande delen av turneringen.
– Vi tror stenhårt på vår spelidé som vi har sett fungera under säsongen. Vi tror också att det ger en trygghet hos spelarna när man inte börjar ändra på hur man ska spela, så vi kommer att fullfölja vår spelidé fullt ut.

Hanna Olsson hade skadeproblem i inledningen av turneringen, men var tillbaka mot Finland. Det innebär att alla spelare är tillgängliga för spel.

Vilka förväntningar har du på prestationen och matchen som börjar om några timmar?
– Jag har förväntningar på att vi ska gå ut och spela som vi vet att vi kan, att vi inte har ström i handskarna och klubban utan spelar avslappnat. Vi vet att den här spelidén fungerar och min förväntning är att vi ska gå ut och prestera maximalt, avslutar Madeleine Östling

Här kan ni följa matchen från och med klockan 22.00: http://stats.hockeycanada.ca/game/show/11686525?subseason=262270

Den här artikeln handlar om: