Lukas Kilströöm
SHL

Får kliva fram som kapten i Rödins frånvaro: ”Det är ingen som bara kan hoppa in och ta hans roll”

ANNONS

Med den ordinarie kaptenen skadad har Lukas Kilström fått axla rollen som kapten i Brynäs. Men i ett lag där det finns många ledare handlar det för honom bara om en utbytt bokstav på bröstet.
— Det är ingen skillnad på mig, jag är exakt som jag varit tidigare under säsongen, säger Lukas Kilström till hockeysverige.se

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det sägs att bakom varje framgångsrik ledare finns ett nätverk som ger stabilitet och hjälp att fokusera. Kanske är det just ett sådant nätverk som gör att Brynäs back  Lukas Kilström känner sig trygg i att gå in i rollen som lagkapten när nyckelspelare Anton Rödin blivit skadad.

Förutom någon enstaka match när Rödin varit sjuk har inte Lukas varit lagkapten sedan juniortiden. Tillsammans med Jörgen Sundqvist har han under denna säsong delat på rollen som assisterande kapten under Rödin. Men nu pryds alltså hans matchtröja av ett ”C” istället för ett ”A”.
— Det är självklart en ära, säger Södertäljesonen som kom till Brynäs inför säsongen 2013/14.

Han berättar att skadan på lagkamraten var en olyckshändelse och att det gick väldigt snabbt. Först trodde han att det handlade om att bara sy knät, men sedan fick de reda på att det krävdes operation för Rödin.
— Det är som det är. Oavsett om det är en stjärnspelare eller någon som har en mindre roll är det alltid självklart tråkigt att se dem bli skadade. Men det kommer alltid skador under säsong, säger Kilström.

Den första matchen utan Rödin spelades mot Frölunda under torsdagen. Jesper Ollas gick in i förstafemman där kaptenen brukade finnas. Men Lukas tror att lösningen ligger i en kombination av många spelare.
— Det är svårt, Anton har ju varit en av SHL:s bästa forwards hittills. Det är ingen som bara kan hoppa in och ta hans roll. Vi får gå ihop och ta hans istid och växa med det, säger 25-åringen.

”MÅSTE SPELA VIDARE MED DET VI HAR”

Kan det ge en positiv effekt, att man blir mer samspelta?
— Ja, det kan det väl bli. Men jag tror inte att man ska lägga för stor vikt vid att en enskild spelare är borta. Anssi (Salmela) har också varit borta och han är också en av våra tilltänkta spetsspelare. Men vi måste spela vidare med det vi har.

Spelstilarna hos Anton Rödin och Lukas Kilström skiljer sig. Lukas säger att han är lite mer aggressiv och fysisk medan Anton bidrar med en stor aura och närvaro i varje match. Och gör poäng. Men som ledare tror Lukas inte att det skiljer så mycket mellan de två kollegorna. De har samma inställning om hur ett lag ska fungera och han poängterar att det inte bara är lagkaptenen som bestämmer.
— Vi har jättemånga ledare i laget. Det är inte så att alla sätter sig och lyssnar på mig. Vi är ett lag här. En grupp.

Den vikarierande kaptenen har hittills noterats för elva poäng (4+7) under 32 matcher. Han är nöjd med det och tror att det beror på att han hittat en hög lägstanivå.
— Vissa dagar är man inte där, det är bara att erkänna det. Då får man försöka vara ”så lite dålig” som möjligt. Men i det stora hela har min säsong varit bra och jag tycker att jag har utvecklats.

Anton Rödin väntas vara borta under resten av grundserien. Under tiden ska Lukas Kilström leda laget mot en fortsatt topp sex-placering för att kunna gå direkt till kvartsfinal i slutspelet.
– Jag tror vi får fördela upp Antons istid på många spelare. Nu finns chans för andra att visa att de förtjänar den. Vi får gå ihop som lag och bara fortsätta köra.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch