Sök
Nyheter
MJÖRNBERG: De har gett upp säsongen

Fredrik Johansson kommer inte att få förlängt kontrakt som tränare i Hudiksvall, det meddelade föreningen på torsdagskvällen.

Det är inget besked som är särskilt konstigt i sig. Resultaten har inte utvecklats på ett sådant positivt sätt som man kanske hade kunnat önska sig, men tajmingen på beskedet säger bara en enda sak.

I Hudiksvall har man gett upp säsongen.

Det är den enda jag kan utläsa av att man väljer att kommunicera en sådan här sak med fem omgångar kvar av Allettan. I en förening där man på fullaste allvar trodde att man skulle kunna nå playoff och förlänga säsongen hade man tigit som muren om en sådan här sak även om beslutet redan var fattat. Man hade låtit det stanna bakom stängda styrelsedörrar.

Risken att det skulle sprida svallvågor ner i båset, få berörd tränare och spelartrupp ur balans och därmed riskera sämre prestationer hade varit alldeles för stor.

Men i Hudiksvall är man uppenbarligen realister och inser att sju poäng upp till playoff-plats med fem omgångar kvar att spela är mission impossible så som laget presterar. Det var lika bra att skicka pressmeddelandet direkt.

Som sagt, i Hudiksvall ser man loppet som förlorat och ger upp säsongen. Det talar ju inte minst det faktum att Johansson får vara kvar säsongen ut trots att han fått beskedet att det inte kommer att bli någon fortsättning efter mars.

Beslutet som sådant kan jag dock förstå helt och fullt.

Fredrik Johansson har basat över Glada Hudik i tre säsonger och har absolut inte gjort något dåligt jobb, men utvecklingen har samtidigt resultatmässigt inte gått särskilt mycket framåt.

Visst har det varit mycket strul med skador på nyckelspelare fram och tillbaka, men det är inte hela förklaringen när sorti i playoff 2 första året blev till exakt samma resultat andra året och i år med största sannolikhet kommer att stranda redan i Allettan.

Det har stått och stampat på samma position utan att gå särskilt mycket framåt och i år när många nog faktiskt trodde att Hudiksvall skulle ta ytterligare steg framåt har spelet redan från start i höstas och hela vägen fram i Allettan varit alldeles för ojämnt. Det syntes i stort sett redan i Allettan-premiären mot Södertälje att nej det här kommer inte att gå – i år heller.

Så jag förstår beslutet. Utan att på något sätt ringakta det Fredrik Johansson åstadkommit i föreningen är det bra tajming och rätt tid för klubben att utvärdera sin position och sin verksamhet och gå vidare med nytt blod till nästa säsong.

Även om tajmingen på beskedet bara deklarerar en enda sak…

Den här artikeln handlar om: