Sök
Tingsryds AIF
MJÖRNBERG: Försmak av en kontrollerad finalserie

AIK slog Tingsryd med 4-3 efter straffar i försmaken av den hockeyallsvenska finalen, men vad gav matchen för svar egentligen?

Att det kommer att bli de här två lagen som gör upp i den ärofyllda finalmatchen är det förstås inget snack om, det är allsvenskans två bästa och mest konsekventa lag.

Men jag är rädd att det blir en matchserie som det inte direkt kommer slå gnistor om.

Att det är de två bästa lagen innebär ju inte per definition att det blir den roligaste hockeyn och det bevisade den här matchen med all önskvärd tydlighet. Det var absolut ingen dålig eller tråkig match och den hade sina delikatesser, men det var ingen känslomässig urladdning. Lagen tycktes, som det såg ut, inte gå ut för att sätta sig extra mycket i respekt inför vad som komma skall.

Det är lite så här jag gissar att den allsvenska finalserien kommer att se ut. Lite för kontrollerat för min smak. Kanske rent av lite för juste för min smak.

Två jämna lag som spelar jämna matcher. Där Tingsryd som kollektiv gör det fantastiskt bra och försvarar sig skickligt med sylvass leverans när lägena uppenbarar sig och AIK sitter inne med lite fler herrar som kan avgöra matcherna än sin motståndare. Det kommer att bli tätt och tufft var matcherna än spelas (Tingsryd visade ju inte minst att de knappast räds ett välbefolkat Hovet), men jag har svårt att se den riktiga hettan som anstår en riktigt bra slutspelsserie infinna sig.

Det finns ingen underliggande rivalitet som eldar på och lagen är lite för inrutade i fungerade spelsystem för att bara släppa och låta det hetlevrade segla iväg med dem.

Sen kan man naturligtvis alltid glädjas åt Robin Kovacs offensiva finess, Drew Paris dunderskott, det fina målvaktsspelet och Tingsryds totala oräddhet oavsett motstånd, men jag förutspår att finalserien kommer bli ungefär som onsdagens seriefinal.

En helt okej hockeymatch mellan två bra lag, men ingen sprudlande och burdus underhållning.

För vinnaren i den där finalserien väntar ju som bekant Karlskrona och av den anledningen hoppas jag att det blir tigrarna från Tingsryd som går vidare. Vilket inte alls är någon utopi.

Det skulle ju, med tanke på lokalrivaliteten, kunna bli en helt annan typ av matchserie.

Visst är det så att de flesta spelarna i Karlskronas SHL-trupp inte har den blekaste aning om historien de två föreningarna emellan. Men i Tingsryd är det många som växt upp i föreningen och är väl medvetna om rivaliteten. Framförallt betyder den mycket för supportrarna. Man får helt enkelt inte förlora mot antagonisten.

En sådan matchserie skulle mana fram en helt annan hetta. Det skulle bli fulla hus. Det skulle bli ett krig spetsat med den kreativa finess som lagen trots allt besitter.

Karlskrona var för några säsonger sedan med och spelade ner Tingsryd från allsvenskan till Hockeyettan. Tingsryd skulle naturligtvis älska att återgälda tjänsten och skicka KHK ut ur SHL.

* * *

Samtliga topplag i södra Allettan vann på onsdagskvällen, även om det såg mer eller mindre vackert ut. Det gör att kampen om förstaplatsen är fortsatt intrikat och matcherna som väntar de kommande omgångarna blir överdjävligt spännande.

Ni vet när Västervik nu närmast ska åka till Ljungby och Södertälje sedan har raka bortamatcher mot Troja och Västervik. Det är matcher som kan avgöra allt och kanske är det Huddinge, som fortsatt kan segla lite i skymundan, som är den stora vinnaren på det.

* * *

Skaplig kväll Enköpings Oskar Pettersson hade borta mot Skövde igår. Han sköt inte bara sitt lags samtliga fyra mål, han sköt dessutom Enköping upp på playoff-plats. Det är vad man kan kalla en bra kväll på jobbet.

Jag kastade ett halvt öga på matchen och över huvud taget skulle jag nog vilja påstå att Enköping gjorde en riktigt bra match och var det lag som stod för det vassare anfallsspelet trots att hemmagänget hade mer puckinnehav. En riktigt solid insats av Rasmus Eklöf som i sjuke förstekeepern Fredrik Hellströms frånvaro fick chansen mellan stolparna dessutom.

* * *

Det blev visst ingen omedelbart positiv effekt av tränarbytena vare sig i Arboga eller i Tierp.

Arboga föll hemma mot Grästorp (3-4), ett lag man definitivt borde slå och föll med största sannolikhet ut ur det playoff-race som man sparkade tränarna för att haka på.

Tierp å sin sida fortsatte på inslagen linje och föll hemma mot Väsby med 3-12.

* * *

Det är dags att börja imponeras av Hammarby nu. I fortsättningsserien har laget gått från klarhet till klarhet och vann på onsdagskvällen den så grymt viktiga matchen borta mot Haninge med 4-3 efter att supersnajpern Benjamin Blomberg avgjort i den sista perioden.

På lördag kommer Bajen med andra ord kunna skrinna ut på Hovets is på playoff-plats. Det adderar naturligtvis lite extra hetta till en redan het Bajenkväll.

Den här artikeln handlar om: