Andreas Englund.
SHL

Ett starkt JVM gav en landslagsplats: ”Inför säsongen hade jag inte tänkt på Tre Kronor”

ANNONS

Han var Sveriges kanske främsta utespelare under vinterns JVM i Helsingfors, och belönades i veckan med en landslagsplats. Djurgårdens juniorback Andreas Englund har minst sagt haft ett par händelserika månader.
– Det är bara att kliva ut och göra mitt bästa så får jag hoppas att det blir bra, säger han till hockeysverige.se.

Andreas Englund Andrvar en av Juniorlandslagets bästa spelare under Junior-VM i Helsingfors tidigare den här säsongen. Han imponerade stort i sitt samarbete med Adam Ollas Matsson, men även efter dennes skada fortsatte hans storspel. Det fina spelet räckte ganska långt. När Pär Mårts presenterade ain landslagstrupp till dubbellandskamperna mot Finland nästa helg hade han plockat med två debutanter. Den ena var Linköpings Gustav Forsling och den andra var Englund.
– Jag var och tittade på ganska många av matcherna i Finland och jag tycker att dom var vägledande där. Nu när det finns plats här varför skulle dom inte vara med då? Båda två kommer att greja det här så det känns nästan naturligt att dom ska vara med, sa Mårts till hockeysverige.se då.

När hockeysverige.se får en pratstund med Andreas Englund själv är han givetvis glad över att få den här möjligheten.
– Det ska bli jättekul att få chansen. Det är bara att kliva ut och göra mitt bästa så får jag hoppas att det blir bra.

Fanns det ens i din vildaste fantasi att du skulle få den här chansen redan den här säsongen?
– Inför säsongen hade jag väl inte tänkt att få spela landskamper med Tre Kronor, men säsongen har gått bra och det är, som sagt var, jättekul att jag får chansen då.

Har du pratat med Pär Mårts om vad han vill se från dig i landskamperna?
– Nej, jag har inte pratat med Mårts så jättemycket inför landskamperna. Jag antar att han vill se mina styrkor som spelare vilket är defensiven och boxplay.

Nu har du spelat Junior-VM och efter det blivit uttagen i landslaget, finns även tankar någonstans i bakhuvudet att kanske det kan bli spel i VM framåt våren?
– Det får Mårts avgöra. Jag ska kliva in och göra mitt bästa, visa vad jag kan och vilken hockey jag står för. Sedan får vi se vad han tycker om det.

englund

Andreas Englund har växt mycket under säsongen i Djurgården och juniorlandslaget vilket också har gett honom den här chansen i Tre Kronor. När hockeysverige.se ber honom blicka tillbaka på säsongen så håller han med om att utvecklingen gått snabbt för honom.
– Det känns som att jag har blivit lugnare på isen både med och utan puck. Jag har hittat min positionering bättre vilket hjälper mig mycket. Speciellt i det defensiva spelet.

Stefan Nyman B

Stefan Nyman.

En som har betytt mycket för Andreas Englund är assisterande coachen i Djurgården, Stefan Nyman.
– Absolut, Stefan har betytt jättemycket för min utveckling. Han är en oerhört noggrann och jätteduktig tränare. Han lämnar ingenting åt slumpen, vilket är jättebra. Speciellt för unga spelare
– Det finns jättemycket grejer som jag har lärt mig av Stefan, men det är hela spelet generellt som han har hjälpt till med, detaljer kring allting egentligen som han har ett öga för och som han ser till att man själv får upp ögonen för.

Det är ett ganska stort gäng Djurgårdare som varit kompisar och spelat tillsammans under många år och som nu har klivit upp i juniorlandslaget samtidigt. Bland andra Adam Ollas Matsson, Linus Söderström, Lukas Vejdemo, Linus Söderström och Albin Lundin.
– Jag tror att vi har varit många som har velat väldigt mycket. På så sätt har vi hjälpt varandra att bli bättre och då har vi sporrat varandra. Det tror jag är anledningen till att vi är flera som har lyckats.

Hur skulle du beskriva drivet på era träningar under åren med det här gänget?
– Det har varit jättebra och det har alltid varit tävling och ingen som har släppt någonting. Alla har alltid velat vara bäst och drivit på träningen både på och utanför isen.

Det här har också gjort att den här speciella gruppen av spelare som mer eller mindre växt upp tillsammans har lärt kan varandra bra även vid sidan av isen.
– Jo, men det är klart att när man går hockeygym och sådant, man tränar tillsammans på morgonen, man går i skolan tillsammans, man tränar på kvällarna tillsammans, man åker buss tillsammans och så vidare. Klart att man då lär känna varandra väldigt bra. Det är också en fördel att kunna träna med folk som man trivs med.

När vi frågar Andreas Englund om vem som är den största talangen i det här gänget så funderar han en stund innan han svarar.
– Oj… Det är svårt att säga och det är, som sagt var, många som har lyckats. Linus, Ollas… Dessutom är Albin Lundin uppe i A-laget men även jag och Lukas Vejdemo har lyckats bra. Jag vet faktiskt inte, men jag tycker att det är många av oss som gjort det bra.

Andreas Englund

Det är en knapp månad sedan Andreas Englund kom hem från Junior-VM, en turnering som han liksom övriga laget känner en stor besvikelse över.
– Vi spelade bra i gruppspelet och jag tycker att vi visade att vi kunde spela en bra hockey. Sedan ville det sig inte riktigt mot finnarna (semifinal) och efter det blev det en tung match mot USA.
– Det är jättetråkigt att kliva ur turneringen med två torsk och hamna fyra. Det är absolut ingenting man vill.

Linus Söderström sa nyligen till hockeysverige.se att den här generationen spelare har missat medaljerna tre år i rad och lyckas inte vara bäst när det gäller som mest, hur tänker du kring det?
– Tyvärr har resultaten visat att det har varit så. Det har varit jättetråkigt med två fjärdeplatser i JVM senaste två åren och så vidare.

Ni tappade både Sebastian Aho och Adam Ollas Mattsson under turneringens gång, vad betydde det för lagets slagkraft?
– Det är två jätteduktiga spelare. Självklart vet alla att båda två hade kunnat bidra till gruppen och detvar ett bortfall som vi inte behövde. Tyvärr vart det så, men det är ingenting man kan skylla på egentligen, men jag tror båda dom definitivt hade kunnat vara med och bidragit till gruppen.

collage

Englund och Ollas Mattsson.

Hur skulle du beskriva kemin mellan dig och Adam Ollas Mattsson?
– Den är jättebra. Som du var inne på tidigare så är vi nästan uppväxta tillsammans och har spelat ihop under fem år, sedan U16. Vi känner varandra bra och Adam är en härlig kompis att träna med både på isen och i gymmet.
– Han håller på och ”rehabbar” nu efter sin skada. Man kan inte lägga av en månad bara för att man bryter foten. Det finns alltid andra saker att träna på och han tränar på så gott han kan.

Andreas Englunds kontrakt med Djurgården går ut efter årets säsong, men hur nästa säsong kommer se ut för den 20-åringa backen från Nacka har han själv inte funderat speciellt mycket över.
– Vi får se lite vad som händer efter säsongen, men ingenting är klart redan nu.

Är du sugen på att redan nu åka över och testa NHL och AHL?
– Ja, det är klart att det är en dröm att komma över dit, men samtidigt har jag haft en bra utveckling här i Djurgården och fått en bra roll den här säsongen. Djurgården är ett bra alternativ inför nästa säsong också, men självklart är det en dröm att få spela där borta.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL