Sök
Dion Phaneuf.
Toronto

Toronto skickar lagkaptenen till rivalen – i jättetrejd

Dion Phaneufs tid i Toronto Maple Leafs är över. Nu fortsätter hans karriär hos rivalerna i Ottawa Senators. På tisdagen skickade Leafs sin lagkapten till den kanadensiska huvudstaden i en nio spelare stor trejd – som bland annat innefattade en svensk.

Det hör inte till vanligheterna att rivalerna Toronto Maple Leafs och Ottawa Senators byter spelare med varandra. Men på tisdagen skedde det och då i form av en jättetrejd som innefattar nio spelare.

Först och främst handlar det om Torontos lagkapten Dion Phaneuf, som efter drygt fem år i Ontarios största stad flyttar nordost. 30-åringen, med drygt 800 NHL-matcher för Calgary och Toronto, tar med sig sitt jättekontrakt värt sju miljoner dollar per säsong till och med 2021 till Ottawa.

Senators tar också emot forwardstrion Matt Frattin, Ryan Rupert och Casey Bailey som alla spelat för Maple Leafs farmarlag Toronto Marlies i AHL den här säsongen liksom backen Cody Donaghey, en sistaårsjunior som spelar för Moncton Wildcats i QMJHL.

I motsatt riktning går backen Jared Cowen samt forwardstrion Colin Greening, Milan Michálek och svenske Tobias Lindberg, 20. Dessutom får Leafs ett andraval i draften 2017.

SVENSKEN – DET STORA VÄRDET FÖR TORONTO

För Maple Leafs del handlar trejden om att öppna upp lönetaksutrymme på sikt genom att bli av med Phaneufs jättekontrakt. För Ottawas del handlar mycket om att bli av med spelare som inte längre tillför något större värde till laguppställningen och deras kontrakt.

Cowen, som draftades som nionde spelare 2009, sitter på ett kontrakt värt 3,1 miljoner dollar till och med 2017 och har haft svårt att visa sig värdig en NHL-tröja de senaste säsongerna. Greening sitter på ett kontrakt värt 2,65 miljoner per säsong till 2017, men har bortsett från en match med Ottawa tillbringat hela säsongen i AHL. Michálek, 31, har undan för undan tappat sin offensiv spets och sitter också på ett kontrakt till och med nästa säsong värt fyra miljoner dollar per år.

För Leafs är Tobias Lindberg den intressanta spelaren i trejden. Den 20-årige stockholmaren gjorde stor succé i OHL med Oshawa Generals i fjol och blev både liga- och Memorial Cup-mästare med laget. Den här säsongen har ex-djurgårdaren gjort 22 poäng på 34 matcher för Binghamton Senators i AHL.

Den här artikeln handlar om: