Bröderna Gustaf och Erik Thorell har båda spelat stora roller i Karlskogas fina säsong.
Nyheter

I samma lag igen – då spelar båda bröderna bra: ”Jäkligt roligt att spela tillsammans”

ANNONS

Två bröder har en nyckelroll i Bik Karlskogas fina säsong i Hockeyallsvenskan. Erik och Gustaf Thorell har kanske båda sina bästa säsonger i karriären, och ligger tvåa och fyra i lagets interna poängliga. Att Erik över huvud taget kom till laget har man kanske storebror att tacka lite för. 
– Klart att det fanns där någonstans att det är min brorsa och han fanns tillgänglig. Det jag sa var att jag ville att han skulle komma hit om det blev aktuellt, säger Gustaf Thorell till hockeysverige.se.

KARLSKOGA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Finns Hockeyallsvenskans hetaste hockeybröder i Karlskoga? Där spelar i alla fall Erik och Gustaf Thorell – och de gör det riktigt bra. Lillebror Erik, 23, har den här säsongen svarat för elva mål och totalt 40 poäng på 45 matcher medan storebror Gustaf, 26, har gjort 17 mål och totalt 31 poäng på 43 matcher. På det ligger bröderna tvåa och fyra i Karlskogas interna poängliga.

Vilka är då dessa bröder? Hockeysverige.se reste till Nobelhallen i Karlskoga för att träffa dem efter en träning.
– Jag är från Karlstad. Kom upp i Färjestad och kom sedan på lån till Bofors 2009/10. Man kan säga att det är därför jag är här idag eftersom jag hade en så fruktansvärt rolig säsong då, säger Gustaf Thorell och fortsätter:
– Även fast jag inte var något vidare på isen den säsongen så hade jag väldigt kul här. Efter den säsongen fick jag inte vara kvar i Bofors så det blev en resa vidare till Sundsvall där jag hade en bra säsong och en mindre bra säsong.

Efter åren i Sundsvall testade Gustaf på hockeylivet i Norge.
– Jag hade haft tre säsonger i Hockeyallsvenskan och när vi åkte ur med Sundsvall ville jag göra något nytt så jag drog till Norge och Stjernen. Där blev det en helt annan hockey och jag blev lite mer offensiv precis som jag var då jag var yngre. Det kändes roligt att få en sådan roll igen.

Gustaf Thorell. Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

Vad betydde tiden i Norge för dig, eftersom det var då du började producera igen?
– Jag hade i alla fall en bra säsong i Sundsvall där jag producerade och då fick jag även prova på Elitserien (en match med Modo). Andra säsongen gick det tungt igen. Därför var det skönt att få komma till Norge och känna att man kunde göra poäng och återigen vara den spelare som jag varit tidigare. På så vis var den resan i Norge väldigt nyttig för mig.

Gustaf Thorell gjorde 24 matcher med Färjestad i SHL på två säsonger, men han lyckades aldrig riktigt etablera sig i laget.
– Jag var inte tillräckligt spetsig, men framför allt var jag inte tillräckligt bra för att ta en plats i Färjestad då. Det var inte svårare än så egentligen, även om jag tyckte att jag gjorde okej inhopp lite då och då, men jag var inte på den nivån då för att jag skulle kunna ta en plats.
– Därför har det kanske varit nyttigt för mig att gå en annan väg. Sedan växte det fram lite då jag var i Norge att jag ville tillbaka till just Karlskoga. Jag ville tillbaka till Sverige och Hockeyallsvenskan och det var hit till Karlskoga jag ville hela tiden, så det var klockrent. Det känns jättebra här och det var också därför som jag nyligen skrev på för två ytterligare säsonger.

FÖRDE UPP KARLSKRONA

Erik Thorell har synts betydligt mer i SHL med Färjestad. Totalt har det blivit 105 matcher under fyra säsonger, men framförallt var han med i det lag som vann JVM-guld 2012. Dessutom var han med i det Karlskrona som överraskande tog steget upp i SHL förra säsongen.
– Min resa hit till Karlskoga är lite liknade Gustafs. Jag började i Färjestad, men spelade sedan några säsonger i Skåre i stället för J20, säger Erik Thorell till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag kom snabbt upp till Färjestads A-lag direkt efter Skåre och spelade sedan två säsonger som ordinarie där. Sedan gick jag till Rögle eftersom jag ville ha en större och lite offensivare roll. I Färjestad hade jag mer en roll där jag bara skulle ut och köra, men i Rögle blev det inte heller så bra som jag hade tänkt mig.
– Inför förra säsongen gick jag till Karlskrona. Där fick jag ett stort förtroende och spelade mycket från start. Det var väldigt roligt att spela där och jag hade en riktigt bra säsong samtidigt som det gick bra för laget. Nu kom jag hit till Karlskoga och det har varit en lika rolig säsong igen. Jag har fått mycket förtroende och det har fungerat bra.

Erik Thorell. Foto: Bildbyrån/Andreas L Eriksson

Erik, jag tänkte återkomma till Karlskrona, men jag måste fråga dig om hur du idag ser tillbaka på JVM-guldet du var med och vann 2012?
– Det var riktigt häftigt. Vi kände att vi hade ett riktigt bra lag samtidigt som vi hade väldigt roligt ihop. Från spelare till tränare var vi en riktigt tajt grupp. Dessutom spelade vi riktigt bra.

Trots JVM-guld och att han svarade för tre mål och totalt sex poäng på sex matcher har ännu inte Erik Thorell lyckats etablera sig i SHL.
– Som jag sa så hade jag en roll i Färjestad där jag bara var ute och körde. Där tappade jag lite av mitt offensiva spel eftersom jag mest fokuserade på att bara ta en plats och bara göra det bästa för laget.
– Jag tappade offensiven just då, men nu har jag haft några säsonger i Hockeyallsvenskan där jag fått utveckla min offensiv igen och jag känner mig som en mycket bättre spelare idag.

Åter till Karlskrona Erik, hur minns du den där dagen då ni tar steget upp i SHL?
– Det var också riktigt häftigt, säger Erik Thorell med ett stort leende och fortsätter:
– Vi låg under sent in i den matchen på hemmaplan. Det kändes, fan… Sedan kvitterade vi och efter det 2-1. Det var riktigt roligt och häftigt. Det kändes som att vi hade något bra på gång under hela den säsongen.

Gustaf, var det en speciell känsla för dig också när brorsan fick vara med och ta upp Karlskrona i SHL?
– Ja, så var det nog. Då hoppades jag mest att Karlskrona skulle gå upp så vi, om vi skulle komma till kvalserien, slapp möta dem.

Det blev ingen fortsättning för Erik Thorell i Karlskrona trots att han hade gjort en mycket fin säsong där och varit högst delaktig i avancemanget.
– Det är klart att det blev en besvikelse att jag inte fick vara kvar. Karlskrona hade en stor trupp och nu blev det som det blev. Det där är ingenting jag tänker på idag. Det har varit jättebra för mig att komma hit. Jag känner att jag fått en säsong till där jag får spela jättemycket samtidigt som jag känner att det gått bra för mig också.

Är det bättre att få spela i en förstakedja här jämfört med att spela i en fjärdekedja i Karlskrona?
– Det vet jag inte, men som jag sa hade jag en bra säsong i fjol och att få en säsong till i Hockeyallsvenskan är såklart bra för utvecklingen.

”VILLE ATT HAN SKULLE KOMMA HIT”

Redan inför förra säsongen skrev Gustaf Thorell på för Karlskoga, och givetvis hade han ett litet finger med i spelet när det gällde att få sin lillebror till klubben inför den här säsongen.
– Klart att det fanns där någonstans att det är min brorsa och han fanns tillgänglig. Det jag sa var att jag ville att han skulle komma hit om det blev aktuellt. Självklart ville Karlskoga ha hit en bra spelare, som dessutom är från Värmland. Sedan fick Erik ta beslutet själv utefter vad han tyckte, men han ville spela i ett bra allsvenskt lag och då passar Bik väldigt bra.

Hur mycket har ni följt varandra under åren?
Gustaf Thorell:
– Vi pratar med varandra väldigt ofta och har koll på varandra.
Erik Thorell:
– Jag såg till och med varje match då du spelade Norge, så det är klart att vi följer varandra.
Gustaf Thorell:
– Jag kollar ju inte lika mycket hockey som du gör, säger storebrorsan med ett leende mot lillebrorsan som tycks vara hockeynörden av bröderna.

Har ni spelat tillsammans tidigare?
– Ja, när jag spelade i Skåre så blev jag utlånad till Sundsvall. Då spelade Gustaf också i Sundsvall och jag fick göra runt 20 matcher där i slutet av säsongen. Vi spelade dessutom i samma kedja där uppe precis som vi även gjort här mer än halva säsongen, säger Erik Thorell.

Hur skulle ni beskriva varandra som spelare?
– Erik är kvick, väldigt snabb och teknisk men även smart. Det var nog det som slog mig mest när jag spelade med Erik, att han är så smart med pucken, säger Gustaf Thorell.
– Den här säsongen har ”Gurra” blivit den spelare som jag tycker att han är och även var under sina år i Norge. Han är riktigt snabb, kraftfull och svårstoppad. Dessutom är han stark på puck och teknisk. En bra spelare helt enkelt, svarar Erik.

Hur är det att spela tillsammans som bröder?
– Jäkligt roligt, svarar både Gustaf och Erik Thorell samtidigt, med varsitt stort leende.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch