Daniel Bertov
Nyheter

Nye Leksandsbacken: ”Kände mig rätt klar med hockeyettan”

ANNONS

Igår fick han ett konkret förslag av Leksand, och idag presenterades han för klubben. Backen Daniel Bertov tar nu klivet upp i HockeyAllsvenskan, efter fyra säsonger i ettan.
–  Hockeyallsvenskan är nästa kliv från Hockeyettan. Jag känner att jag fick mitt verkliga genombrott i Hockeyettan den här säsongen, säger han till hockeysverige.se.

Leksand väljer att stärka upp på backsidan inför slutstriden i Hockeyallsvenskan. Något som man givetvis är mer eller mindre tvingade till då Tobias Ericsson hastigt och lustigt valde att lämna laget för spel hos konkurrenten AIK.

In plockar nu Leksand tidigare HV 71 och Färjestad spelaren Daniel Bertov som senaste två säsonger har spelat för Mariestad i Division 1.
– Jag spelade fram till junioråren i HV 71. Det var roliga säsonger, men sedan gick jag till Troja när jag kom upp i J20. Det var väl ett så där år. Efter det blev det Färjestad, vilket var väldigt utvecklande och roligt. Sedan började Division 1-karriären lite och även den har varit utvecklande, säger Daniel Bertov till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag tycker det har varit bra att jag inte haft för bråttom. Åren i Division 1 har varit bra för mig och jag har haft mycket speltid under alla åren samtidigt som jag har fått ta med ansvar och fått större förtroende hela tiden. Därför känns det som rätt tid att ta nästa kliv.

Du är från Huskvarna, varför valde du att som J18-spelare lämna HV 71 för Troja?
– Jag och Anders Olsson, som var J20-tränare då, vi kom inte jättebra överens. Då valde vi att gå skilda vägar. Det var rätt bra för mig att få en nystart i Troja eftersom jag ändå hade varit i HV 71 hela mitt liv. Det var ganska skönt att komma till en ny miljö och kultur.
– Efter säsongen i Troja kändes det rätt naturligt att lämna eftersom jag kanske inte trivdes såjättebra i Trojas J20. Det var en lärorik säsong, men jag kände att Färjestad var ett steg i rätt riktning.

BB140422BB077

Jonas Frögren.

Daniel Bertov gjorde en väldigt bra säsong i Färjestads J20-lag och fick också chansen till spel i SHL fem matcher.
– Debuten? Jo, tanken var inte att jag skulle spela. Jag var sjundeback, men då gick (Jonas) Frögren avefter första perioden. Då var det bara in och köra.
– Visst var det lite halvnervöst, ett fullsatt ”LLA” (Löfbergs Arena), men det var jäkligt kul att få gå in och göra några byten och känna på det.

Du hade 124 utvisningsminuter under din J20 säsong i Färjestad, hur ska man tolka det?
– Det var kanske två eller tre matchstraff efter något slagsmål och någon tia när jag hade sagt något dumt till domaren. Då rasslar utvisningsminuterna till rätt snabbt faktiskt.
– Jag har ett lite hett temperament kanske även om det blivit bättre, men jag kanske kan jobba lite mer på det.

Nu är inte Daniel Bertov, trots sin storlek 1.80/79, den som kliver undan i närkamperna.
– Nej, nej… absolut inte. Jag gillar att spela fysiskt, sätta emot och tacklas. Det är en hårfin balans mellan att spela hårt och att dra på sig en utvisning. Det gäller att hitta en rätt nivå och balans där.

Den här säsongen har den 23-åriga backen svarat för tolv mål och totalt 33 poäng på 34 matcher i Mariestad, vilket är hans poängbästa som senior.
– Jag har byggt vidare på dom Division 1-säsonger som jag har haft men även tagit ytterligare ett kliv. Vi fick in en backtränare den här säsongen i Bjarne Lundh. Han hjälper till med mycket smådetaljer i spelet, vilket har hjälpt mig.
– Sedan har allt klaffat. Puckarna har gått in samtidigt som jag spelat bra genomgående i alla zoner.

När hörde Leksand av sig till dig?
– Jag har hela tiden haft kontakt med min agent, Erik Wallström, och jag har hört att det funnits lite intresse från olika allsvenska klubbar som varit runt och kollat på några av mina matcher. På så vis har jag hela tiden vetat att intresse har funnits.
– Sedan fick jag ett konkret förslag av Leksand igår. Innan dess har jag haft all min fokus på Mariestad och att gå så långt som möjligt med dom.
– Leksand känns som en bra miljö att utvecklas ytterligare i. Det är en bra klubb som verkligen ger en förutsättningarna med allting. Jag får ett tolvmånaderskontrakt vilket verkligen kan vara bra för mig eftersom jag då kan lägga på mig ännu mer muskler och vikt inför nästa säsong.

Nu får du träffa Jonas Frögren igen…
– (Skratt) Ja, men vete fan om han kommer ihåg mig.

Vad är det som gör att du känner dig mogen att ta klivet upp i Hockeyallsvenskan just nu?
– Hockeyallsvenskan är nästa kliv från Hockeyettan. Jag känner att jag fick mitt verkliga genombrott i Hockeyettan den här säsongen, spelat 30 minuter per match och har verkligen tagit kliv framåt i min utveckling.
– Jag känner mig rätt klar med Hockeyettan och det ska bli kul att få en ny utmaning. Trots allt har jag spelat fyra säsonger i den serien nu.

Hur mycket har du följt Leksand under säsongen?
– Ingenting faktiskt. Mycket av min fokus har legat här i Mariestad. Sedan har jag följt HV 71 en del eftersom jag är från Jönköping.

När är tanken att du ska debutera för Leksand?
– Jag vet inte. (Mikael) Karlberg vill att jag spelar redan på torsdag mot Gnaget. Jag måste först knyta ihop säcken här i Mariestad. Jag har en bostadsrätt som jag har visning på idag. Jag ska träffa mäklaren och så vidare så det är lite halvstressigt just nu.
– Jag åker förhoppningsvis upp till Leksand imorgon (tisdag). Det är tanken i alla fall, avslutar Daniel Bertov.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch