Sök
TILLBAKA MED NYA MÅL I SIKTE. Lukas Bengtsson missade 22 matcher i grundserien på grund av en knäskada, men nu är han tillbaka och redo att ge Frölunda en injektion.
SHL

Lukas fann det positiva i skadeeländet: ”Man lär sig något”

Att vara skadad kan få vem som helst att tappa modet, deppa ihop och ge upp. Vägen tillbaka kan kännas oändlig och tålamodet testas till gränsen. Lukas Bengtsson väljer en annan väg. I en intervju med Hockeysverige.se berättar Frölundabacken om vikten att tänka positivt och inte gräva ned sig.
– Gräver man ner sig för mycket blir det inte bra, säger Lukas Bengtsson.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Det är en nöjd Lukas Bengtsson som ger intervjuer i Frölundaborgs kulvertar efter vinsten och slutspelsavancemanget på torsdagskvällen. Glädjen är dubbel för stockholmaren som precis gjort en efterlängtad comeback efter sin knäskada, och dessutom tagit sig vidare till SM-semi med sitt Frölunda. Inför 6044 personer, vilket betyder ett fullsatt Frölundaborg, tog han sina första matchskär sedan den 23 februari.
– Det var magiskt! Det var ett fantastiskt tryck, riktigt kul. Bara att vara med i laget och känna känslan av match var jättekul, säger den 21-årige backen till Hockeysverige.se.

Vägen tillbaka har inte varit spikrak. Vi backar bandet till slutet av december förra året. Lukas tänjde ledbandet i ena knäet under en match men kunde ändå spela några dagar senare. Då föll han och landade han på knäet. Därefter, under en träning, fick han ytterligare en smäll på samma knä.
– Jag hade kanske inte så mycket som skyddade. Jag tejpade, men så vek det sig lite. Det var då det hände, berättar han.

Lukas missade 14 matcher under läkningstiden och kom tillbaka till spel i mitten på februari.
– Då landade jag på knäet, i första bytet mot Djurgården på bortaplan.

Läkarna gick in i knäet för att undersöka allvaret i skadan och hittade då en lös del som de kunde sy fast.
– Nu är allting läkt. Det är väldigt skönt, säger Frölundabacken som missade ytterligare sex matcher i grundspelet och de första fyra matcherna i kvartsfinalserien mot just Djurgården.


Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

”TUFFT ATT VARA SKADAD – MEN NYTTIGT OCKSÅ”

Trots att det på många sätt kan vara tungt att tvingas vika sig för en skada har Lukas Bengtsson hållit modet uppe. Han medger att det varit jobbigt att vara borta från spelet men ser ändå att det kommit någonting bra ur situationen.
– Jag har försökt att se det positiva. Jag har fått bra styrka i överkroppen, det kan man nyttja och kanske få lite bättre tryck i skottet. Jag känner mig starkare på isen.
– Det är just första tiden som är jobbig, då är man lite nere. Men när man känner att det blir bättre och bättre kommer motivationen tillbaka och man vill komma tillbaka starkare.

Den mentala prövningen att vara skadad verkar inte ha påverkat Lukas Bengtssons inställning. Han tycker inte att han hamnat utanför laget, även om det varit tråkigt att inte kunna tillbringa träningarna på isen med dem. Stockholmaren har dessutom tidigare erfarenhet av att tvingas hålla sig från ishockeyn och har tagit med sig en mental styrka därifrån.
– Det är tråkigt att vara skadad, men någonting ger det alltid. Man lär sig någonting. Jag minns när jag var yngre och hade en hjärnskakning. Då låg jag och tänkte väldigt mycket. Det gav mig en annan bild av spelet när jag kom tillbaka.
– Det är självklart tufft att vara skadad, men det är nyttigt också, förklarar backen.

Innan den tunga skadan inträffade var Lukas Bengtsson stekhet. På sina 30 matcher i grundserien stod han för 14 poäng och hade +17 i plus-och-minus-statistiken. Han var en viktig kugge i Frölundas maskineri. Och han imponerade redan förra säsongen, när han anslöt till Frölunda i slutspelet efter sin avslutade säsong med Mora. Många spådde att backtalangen skulle slå igenom ordentligt i år. Sedan kom skadan.

Känner du att du gick miste om någon form av genombrottssäsong?
– Nej, det gör jag väl inte. Skador kommer aldrig lägligt om man får säga så. Det gick jättebra och jag var inne i spelet väldigt bra tills smällen kom. Men jag försöker tänka att jag ska komma tillbaka och bli lika bra som jag var tidigare. Det finns inget annat att göra, det är bara att köra på. Gräver man ner sig för mycket blir det inte bra, säger Lukas med säkerhet i rösten.


Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

NHL LOCKAR: ”DYKER CHANSEN UPP VILL ALLA ÅKA ÖVER”

Nu ligger fokus först och främst på att få upp samma flås som tidigare och hitta tajmingen i spelet igen. 21-åringen är övertygad om att de bitarna kommer falla på plats ju mer han spelar och tränar. Och förutsättningarna finns onekligen nu när Frölunda sig vidare i slutspelet och matcherna spelas varannan dag.

Tror du att du hinner tillbaka till höstens och vinterns nivå innan slutspelet är över?
– Det hoppas jag. Jag ska göra så gott jag kan för att komma i toppform. Grabbarna får väl ledigt nu tills på måndag eller nåt, men jag lär vara här och träna ändå. Jag vill vara så redo som möjligt när semin drar igång.

Liksom för många andra lovande talanger spekuleras det en hel del i var Lukas Bengtsson ska tillbringa nästa säsong. Han har kontrakt med Frölunda till och med 2017 men kan bryta det om ett attraktivare erbjudande dyker upp. Förra sommaren var han inbjuden till både Chicago Blackhawks och New York Rangers träningsläger, där han medverkade på det sistnämnda. Och får den odraftade backen en stark avslutning på den nuvarande säsongen är chanserna stora att han packar flyttkartongerna och drar västerut i höst.

Skulle du känna dig redo att åka över om du fick chansen efter sommaren?
– Ja. Man vet ju inte hur många chanser man får, liksom. Dyker chansen upp tror jag att alla vill åka över, säger Bengtsson som försöker lägga bort alla tankar på det medan guldjakten med Frölunda pågår.
– Mitt enda fokus just nu är slutspelet. Det andra tar jag efter säsongen. Allt jag vill göra nu är att spela slutspel, vinna alla matcher och ta den där bucklan.

Frölundas poängkung Ryan Lasch om Lukas Bengtsson:
”Han är en smart, ung spelare som skapar lägen från egen zon och driver pucken in i anfallszon. Han är lugn i spelet och har bra puckkontroll. Och han kan verkligen skjuta. Han är antagligen en av ligans bästa backar och kommer bara bli bättre med tiden.”

Den här artikeln handlar om: