VM-hjälten från 1998, Johan Tornberg, får återigen bära Tre Kronor på bröstet – den här gången som coach.
VM 2016

Tornberg ser fram emot debuten bakom landslagsbänken: ”De ädlaste medaljerna ska vara drivkraften”

ANNONS

När Johan Tornberg fick frågan om att göra tränardebut i det Tre Kronor han en gång blev stor guldhjälte för tvekade han inte. Svaret blev ja, och en ny och lite ovan roll som han ser mycket fram emot.
– Vad som lockar med att vara coach i ett hockey-VM? Herregud, allt skulle jag nog säga, säger Tornberg till hockeysverige.se.

SEGELTORP (HOCKEYSVERIGE.SE)
När det stod klart att inte Rikard Grönborg kommer assistera Västeråsarna Pär Mårts och Peter Popovic i VM gick frågan till en annan boende i samma stad, Johan Tornberg. Till vardags är han assisterade tränare i Örebro till ”Lill-Kenta” Johansson, men när VM-hjälten från 1998 fick frågan fanns det ingenting att tveka på.
– Vad som lockar med att vara coach i ett hockey-VM? Herregud, allt skulle jag nog säga, säger Johan Tornberg med en nästa förvånad blick när hockeysverige.se träffar honom för en intervju vid landslagscampen i Segeltorp.
– Det första jag kommer att tänka på är att vi får vara med och bråka om medaljer, vilket jag tycker är det häftigaste. Framförallt då de ädlaste medaljerna vilket jag tycker ska vara drivkraften i allting.

I vilken roll vill Pär Mårts se dig?
(Tornberg sneglar lite bort mot Mårts som står tio meter bort)
– Det är väl något som vi ska bygga på nu, men Pelle gillar min detaljfokusering och som nu att jag ska kunna driva ispassen. Även att jag ska kunna peta lite i allting och att vi går hand i hand och inte känner att man är sluten i ett led till bara backar, forwards, powerplay eller boxplay.
– Vi sitter nu extremt mycket och diskuterar spelformer, tankar och detaljer kring det. Pelle syr ihop allt tillslut så det blir en helhet. Jag tycker det är jätteintressant när vi diskuterar olika ingångar i sätt hur vi ska vara.
– Sedan har Pelle framförallt en stor del i kontakten och närheten till spelarna, vilket jag tycker är viktigt. Jag och ”Poppe” kan fokusera mer på träningar och coachningen. Sedan är det en lång resa från i början av april till slutet av maj, med allt vad det innebär. Framförallt fram till det att hela VM-truppen ska vara klar. Det är också där som Pelle får ha mycket av sina tankar, alltså på vilka spelare som ska vara med.

Har ni tre samma synsätt på hockeyn eller kommer du in med helt nya infallsvinklar?
– Grunden tycker jag är ganska lika. Sedan kan det handla om små detaljer, några speltaktiska saker som vi ser på olika. Det är inte så att vi tycker olika utan det är bara olika idéer kring olika saker.
– I grunden tycker vi alla om en fartfylld, tävlingsinriktad och aggressiv hockey.

Johan Tornberg, Pär Mårts och Peter Popovic. Foto: Ronnie Rönnkvist

Du är coach i Örebro till vardags, ser du en risk i att du kanske blir splittrad?
– Nej, för mig känns det mer som att jag har ett nytt lag att jobba med. När jag är i Örebro har jag det laget att jobba med och så vidare.

Är det samma arbetssätt?
– Ja, det tycker jag att det är. Framförallt det här med att ligga ute på läger, träningar, förberedelser, isen, men sedan tycker jag också att det spännande med nya killar.
– Jag känner mig lite nervös när jag går ut på isen – okej jag får se vilka som är här, hur når jag fram till dem och kan få ut mitt i den här nya gruppen. Sedan blir det nya spelare varje vecka och på något vis blir det ett nytt lag till varje samling som vi har, men det är bara kul.

Du var med vid VM 1998, vilka erfarenheter tar du med dig därifrån in i den här rollen i Tre Kronor?
– Jag var med på hela den resan eftersom jag var med på första lägret i april i Norge. Då var jag med fram till Globen Games som var sista turneringen innan vi skulle åka ner till Zürich. Då följde jag egentligen med som reserv, en extra back. Vi fick skador på Mattias Norström i början av VM som gjorde att jag fick möjligheten att komma in i VM.
– Just det här med resan jag gjorde från april månad in i maj som spelare får jag nu göra som ledare. Det i sig är ganska fascinerande.

Kan du i och med det förstå känslan hos spelarna som kommer in här till lägret?
– Ja, lite grann i alla fall. Alla spelare vet när du kommer in här att man fajtas om en plats. Det är ingenting som är klart på långa vägar utan jag ska visa upp mig. Jag tycker alla här tänker att – fan, gör jag bra ifrån mig här så vet man aldrig vad som händer.
– Den inställningen hade jag även om jag inte såg VM framför mig just då. Någonstans kittlar det ändå där inne att alla tävlar om en plats, tävlar om att vara bra och tävlar om att göra bra ifrån sig. Då kan allting hända.

Om du gör bra ifrån dig kanske det blir ännu mer landslagsuppdrag framöver, hur tänker du kring det?
– Jag har inte tänkt alls på det. Jag är här och nu och njuter av den resan som är just nu.

Och om Rikard Grönborg hör av sig framöver och vill ha din hjälp, vad svarar du då?
– Ja, precis, kom och slipa grillorna och var med, skrattar Tornberg och fortsätter:
– Jag tycker att när landslaget kallar så har jag ett intresse, men nu har jag ett avtal med Örebro nästa säsong och så är läget just nu, avslutar Tornberg innan han, Pär Mårts, Peter Popovic och Torgny Bendelin trycker sig in i en bil för att åka och äta lunch.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch