TRE AV KANDIDATERNA. Vinner Lars Johansson, Markus Svensson eller Jimmie Ericsson Stefan Liv Memorial Trophy? Eller någon helt annan?
Växjö Lakers HC

Vem vinner Stefan Liv Memorial Trophy?

ANNONS

Slutspelets mest värdefulla spelare får ta emot prestigefyllda Stefan Liv Memorial Trophy som spelarfackföreningen Sico delar ut varje säsong. Hockeysverige.se ringde upp fem olika profiler och bad dem motivera vem de tycker ska priset inför finalavgörandet.

Förra säsongen vann Växjös guldback Noah Welch priset, efter en hård kamp med Skellefteås genombrottsman Axel Holmström. Frågan är vem som tar hem Stefan Liv Memorial Trophy i år?

Lars-Gunnar Jansson A

Lars-Gunnar Jansson.

Lars-Gunnar Jansson, 25 år som expertkommentator på Radiosporten
Markus Svensson, Skellefteå.
– Han har sett till att bakom ett lite vingligare Skellefteåförsvar, inte minst i Växjömatcherna, har han stått upp som Brunkebergspumpen. Det är svårt att bedöma Lasse Johansson eftersom han är låghalt just nu och inte har lirat så mycket.
– Jag har också en outsider och det är Mattias Ritola. Att han alltid varit en bra lirare med klubba och puck, dribbla, använda spelintellektet visste vi innan. När han gick till Skellefteå var vi nog ganska många som höjde på ögonbrynen och tänkte ”hur fan ska det där gå”. Det har gått alldeles utmärkt eftersom han tränat så in i helve… Nu är han en fullfjädrad atlet. Det var han inte förut, men han har varit satan så bra i slutspelet.

Vilka vinner SM-guld?
– Det gör Skellefteå. Något vetenskapligt bra underbyggt svar på varför finns inte. Det vore lite kul om Frölunda vann, men det är ointressant. Att Skellefteå vann serien bevisar att klubben jobbar på lång sikt och dom har inte så många utlänningar dom andra lagen har. Istället bygger man på 13-15 killar från närområdet som har en jäkla Skellefteåanda och fart. Skellefteå bygger sitt spel på just fart och det tror jag att Frölunda kan få problem med. Över 60 eller 80 minuter, vad det nu blir i matcherna, så kan alla i Skellefteå spela i högsta fart. Skellefteå är inte riktigt lika bra som förra säsongen och då vann dom inte, men jag tror att dom vinner i år i alla fall.

BB151210BB976

Tomas Montén.

Tomas Montén, nybliven förbundskapten för J20-landslaget
Tuomas Kiiskinen, Växjö.
– Nu är jag lite part i målet, men jag tycker verkligen att han varit väldigt bra. Han var bra mot oss i Linköping. Mot Skellefteå var han ett orosmoln hela tiden och kliver fram och gör dom här målen i avgörande lägen. Rent spontant tycker jag att han är den som varit klart bäst och den som betytt mest för sitt lag.
– Skellefteå har väldigt många bra spelare men Tim Heed tycker jag har varit väldigt vass. Han står för mycket i deras kreativitet. Även Mattias Ritola tycker jag har varit en spelare som står ut och gör skillnad varje gång han är på isen. Dom två ser jag som största utmaningen till det priset.

Vilka vinner SM-guld?
– Jag tror att Frölunda vinner. Jag tycker att Skellefteå haft lite mer strul än vad jag trodde att dom skulle ha. Skellefteå hade stundtals problem mot Växjö och hade lite svårt att få dit puckarna, men även att skapa offensivt. Det känns som att Frölunda har en växel till i det offensiva spelet, vilket jag tror kommer att avgöra.

BB150129BB790

Johan Davidsson.

Johan Davidsson, HV 71 och först att vinna Stefan Liv Trophy (2010)
– Markus Svensson, Skellefteå eller Lars Johansson, Frölunda.
– Vilken svår fråga. Den är fantastiskt svår faktiskt. Det blir ändå någon av finallagens målvakter eftersom dom har vunnit kampen, om man säger så, så här långt. Sedan blir det målvakten i det laget som vinner SM-guld som vunnit sin kamp. I och för sig kan han också bli hjälpt eller stjälpt av sitt lag. Det måste man också lägga in i ekvationen, men det står mellan dom båda finalmålvakterna.
– Jag tycker exempelvis att Luleås Joel Lassinantti också varit fantastiskt bra fram till sista matchen i stort sett.

Vilka vinner SM-guld?
– Det känns nästan helt omöjligt att svara på den frågan. Jag tycker att det är två kanonlag i final som också förtjänar att vara där med tanke på hur säsongen har sett ut. Frölunda och Skellefteå spelar inte riktigt likadant, men ändå har man i grund och botten samma tänk. Båda lagen har haft liknande resor på vägen fram och jag tycker inte ena laget ser mer sargat ut än det andra. Det kan bli 4-0 till ett av lagen likväl bli sju perioder i sjunde och avgörande. Jag tror ändå att Skellefteå drar det längsta strået, men Frölunda har visat att dom är jäkligt bra. Nu fick dessutom Skellefteå jobba väldigt hårt mot Växjö och inte fått en helt perfekt resa. I alla fall ska finalserien bli väldigt intressant och kul.

Dusan Umicevic B

Dusan Umicevic.

Dusan Umicevic, Hockeyprofil SVT
Jimmie Ericsson, Skellefteå.
– Han har erfarenheten, skickligheten, attityden, listen och dessutom är han en grym ledare. En karismatisk figur som backar upp det han säger hela tiden.
Joel Lundqvist har jag som runner-up. En liknande beskrivning gäller på honom som på Jimmie, men jag tycker att han håller ett snäpp lägre klass i slutspelet. Annars är han ungefär av samma stuk. Dom är dessutom bästa polare och två häftiga figurer i SHL. Jag vill ha ytterligare en dimension än bara liret från en spelare som ska kliva fram i slutspelet. Det ska vara lite mer tjurighet som ”Foppa” när han lirade. Martin Lundberg och Pär Lindholm i sista matchen mot Växjö, dom killarna var helt otroliga och jag var väldigt imponerad av dom båda. Framförallt då Lindholm som verkligen körde slut på sig hela vägen in i kaklet i den matchen. Sådant imponerar på mig.

Vilka vinner SM-guld?
– Jag säger att Skellefteå vinner. Egentligen har jag lättare att motivera varför Frölunda skulle vinna. Dom har två bra målvakter medan Skellefteå egentligen bara har en på den nivån. Frölunda har också en bättre backbesättning och forwardssidan är ungefär på samma nivå. Trots det säger jag att det blir Skellefteå.

12011158_10153186587410748_5113601907512740635_n

Måns Karlsson.

Måns Karlsson, hockeysverige.se
– Markus Svensson, Skellefteå eller Lars Johansson, Frölunda.
– Det blir ju en lite speciell situation eftersom Lars Johansson varit skadad och kanske inte ens får inleda finalen, men jag utgår från att han får spela. Ingen målvakt har vunnit priset än, men det här har varit målvakternas slutspel. Guldmålvakten ska ha Stefan Liv Memorial Trophy i år.
– Visst går det att argumentera för en sån som Jimmie Ericsson också, som alltid står i rampljuset och ofta har en klubba eller skridsko med i spelet när det ska avgöras. Det blir en underbar kaptenskamp mellan Jimmie och Joel Lundqvist, som kan avgöra vilket lag som vinner guldet i slutändan.

Vilka vinner SM-guld?
– Jag tror Skellefteå vinner. Man övervann Växjö som var det stora hotet, och som är de enda som ens kunnat utmana Skellefteå sedan Brynäs och AIK gjorde det 2012. Det kommer bli hårt, och jag tror det här blir den bästa SM-finalen sedan HV71 vann 2004. Ska vi säga att Martin Lundberg avgör med ett brunkarmål i den sjunde och avgörande finalen?

I juryn ingår följande personer/sajter:
Sanny Lindström
Tommy Boustedt
Pär Mårts
Rikard Grönborg
Hockeysverige.se
David Petrasek
Niklas Wikegård
Petter Rönnqvist
Jonas Andersson
Björn Oldéen
Malin Fransson
Hans Abrahamsson
Tomas Ros
Mattias Ek
Henrik Sjöberg
Valentina Lizana Wallner

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL