Semjon Varlamov.
World Cup 2016

En rysk NHL-stjärna som inte tvekar kring VM-spel: ”Landslaget är prio ett”

ANNONS

De svenska återbuden till VM-turneringarna från NHL är allt som oftast många. I år har det varit fler än vanligt med tanke på World Cup som spelas i höst, men i Ryssland är det inget hinder. Precis som brukligt sätter sig de ryska NHL-stjärnorna på första, bästa plan för att få representera sitt land när de blivit utslagna.
– Landslaget är prioritet ett för mig, säger Semjon Varlamov till hockeysverige.se.

SÖDERTÄLJE (HOCKEYSVERIGE.SE)
Semjon Varlamov, till vardags målvakt i Colorado, är uttagen att representera Ryssland i World Cup. Trots det fanns det ingen tvekan för honom att sätta sig på första bästa flyg hem till Europa för att spela VM på hemmaplan. Varlamov är inte ensam bland ryska spelare i NHL att flagga för att man gärna vill komma och spela VM om man blir utslagna ur Stanley Cup-slutspelet.
– Det är inte så många NHL-spelare i det här ryska laget ännu. Just nu är det bara några av oss med. Vi får se vad som händer i NHL-slutspelet, men det är ingenting som jag tänker på just nu, säger Varlamov till hockeysverige.se när vi får en intervju med honom efter landskampen mellan Tre Kronor och Ryssland i Scaniarinken.
– Landslaget är prioritet ett för mig, det är en sak som är säker. Sedan jag började spela hockey har alltid min dröm varit att spela i landslaget. Nu är jag här och jag är väldigt glad att få chansen att vara med i laget.

Det är inte bara att få representera ryska landslaget som är stort för Varlamov. Att få spela ett VM är något som han också rankar mycket högt.
– För mig är World Cup, OS och NHL-slutspelet största turneringarna i världen. Samtidigt ser jag även VM som ett väldigt viktigt mästerskap. Det kommer alltid många bra spelare till VM. Det är synd att VM spelas samtidigt som Stanley Cup-slutspelet spelas. Det här gör, som du vet, att många av dom bästa spelarna inte kan komma till VM.
– Ändå är VM en tuff turnering som är väldigt svårt att vinna. Jag minns väldigt väl 2012 då vi vann och den känslan då jag fick hålla bucklan efter finalen mot Slovakien. Just den känslan kommer jag aldrig glömma. Det är ett av dom största ögonblicken i min hockeykarriär. Förhoppningsvis kan jag och laget få uppleva den känslan igen, säger Varlamov med ett leende.

Årets VM spelas i Ryssland och det är en turnering som den 27-årige målvakten från Samara vid floden Volga ser fram emot.
– Mina förväntningar är självklart att vi ska ta oss till final. När du väl är i en finalmatch vet man aldrig vad som kan hända. Det här laget har inget annat mål än att vinna guldet i VM.

Hur bra är det här laget, ni har trots allt just förlorat mot Sverige med 4-1?
– Av det jag har sett senaste dagarna så är det ett lag som går framåt hela tiden. Vi har ett ungt och väldigt talangfullt lag som spelar en snabb hockey. Givetvis finns det en hel del jobb att göra innan VM börjar.

HYLLAR LANDESKOG: ”LEDER VÅR GRUPP”

– En bra sak för mig personligen är att jag kom hit tidigt den här gången. Det ger mig möjligheten att få spela några matcher och förbereda mig innan VM börjar. Det är trots allt lite skillnad när man kommer hit till Europa och spelar eftersom isen är större här. Som målvakt innebär det att jag måste ändra mitt spel lite grann.
– Några av gångerna då jag kommit till landslaget har jag kommit direkt in och spelat i turneringarna. Första matcherna känner man sig inte bekväm då eftersom dessutom själva spelet i matcherna är annorlunda jämfört med i NHL. Givetvis är det bra spelare även i ett VM, men det är trots allt skillnad. Här söker man väldigt ofta en passning i stället för att skjuta direkt som man gör i NHL.

Varlamov hade en jobbig säsong i Colorado. Han spelade 57 av lagets matcher och hade en räddningsprocent på 91,40, vilket är okej, men Avalanche tog sig aldrig till slutspel.
– Det var ett tufft år för oss eftersom vi aldrig gick till playoff. Jag är inte speciellt nöjd med min egen säsong heller. Säsongen började trögt för mig, men i december och januari började laget spela bättre och vi började tro på att vi skulle ta oss till slutspel. Tyvärr föll det på våra sista tio matcher där vi bara vann två och förlorade åtta. Det var frustrerande, men nu är den säsongen över och nu ser jag istället fram emot att få spela i VM.

Kapten i Colorado är Gabriel Landeskog, en vän, spelare och ledare för laget som Varlamov uppskattar.
– Det är en bra kille och jag är glad att få ha honom som kapten i det laget jag spelar. Han leder verkligen vår grupp. Som kapten visar han alltid vägen genom att jobba hårt samtidigt som han är en väldigt bra spelare. Jag tycker att det är synd att han inte kommer och spelar VM i år, men jag är glad att vi ändå kommer att träffa på varandra i World Cup.

Får vi se Gabriel Landeskog mot Semjon Varlamov i World Cup-final i höst?
Förhoppningsvis, man kan aldrig veta, avslutar Varlamov innan det är dags att hoppa in i bussen för hemfärd till hotellet.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL