Pontus Netterbergs fina säsong i Pantern gav honom ett SHL-kontrakt med Växjö – efter flera tuffa år.
Växjö Lakers HC

Debuterade i SHL som junior – nu är han tillbaka efter tuff resa: ”Då kändes det långt borta”

ANNONS

När Pontus Netterberg fick lämna HV71 som 20-åring, trots 27 SHL-matcher på kontot, var det ett tungt besked för honom. I dagarna blev det klart att han skrivit på för Växjö Lakers, och han är därmed tillbaka i högsta serien fyra år efter att han lämnade HV. En tuff resa med många hinder, och tiden i Hockeyettan fick honom att tvivla på om han någonsin skulle spela i SHL igen.
– Då var det liksom två steg upp och då hade jag ändå spelare som låg före mig i ettan, som tjänade mer och fick mer förtroende, säger Netterberg till hockeysverige.se.

Som 19-åring gjorde Pontus Netterberg sin SHL-debut för HV71 säsongen 2010/11. Säsongen därpå, hans sista som junior, fick han göra 24 SHL-matcher och såg ut att vara på väg mot en lovande hockeykarriär.

Men efter det fick Netterberg inte stanna kvar i HV71, och inledde i stället en krokig resa. Han skrev på för Tingsryd, som då åkte ur Hockeyallsvenskan, och när klubben väl tog sig upp igen inför den gångna säsongen fick han beskedet att han inte skulle få förnyat förtroende. I stället hamnade han i en annan nykomling i Pantern – och där blev det succé. Med 32 poäng på 52 matcher slutade han tvåa i den interna poängligan, och var en stor anledning till att skrällaget fixade ett nytt kontrakt.
– Jag hade inga förväntningar alls. Hade jag haft högre förväntningar kanske det hade gått ännu bättre, jag var ju lite som i chock ett tag. Jag trodde inte att jag skulle prestera så bra, säger den 24-årige forwarden till hockeysverige.se.

Den fina säsongen i Pantern gav honom en härlig belöning: Ett kontrakt med Växjö Lakers, som innebär att han nu återvänder till SHL efter fyra säsonger i lägre serier.
– Det är kul att man får chansen och att de tror på en så mycket. Jag har ju haft lite speciell karriär så där, och om inte Pantern hade tagit mig hade jag kanske varit i division 1 fortfarande. Jag har mycket att tacka Pantern för.

Stephan ”Lillis” Lundh och Pontus Netterberg. Foto: Bildbyrån/Christian Örnberg

Vad var det som gjorde att det lossnade för dig på det här sättet i Pantern?
– Vi hade en bra tränare i ”Lillis” (Stephan Lundh), och jag fick spela med bra spelare. Jag fick spela jättemycket, även om det inte gick så bra vissa matcher så fick jag stort förtroende, hela säsongen.

Många lyfter fram just ”Lillis” roll i Panterns framgångar den här säsongen. Vad betydde han för dig personligen?
– Han kom med bra tips och även om man gör misstag får man ändå förtroende. Han var väldigt lugn och rusade inte iväg även om han var inne i matchen. Det är skönt att ha en sån tränare som inte håller på och skriker. Alla hade respekt för honom ändå, han behövde inte skrika.

TVIVLADE PÅ SIG SJÄLV

Foto: Bildbyrån/Daniel Malmberg

Med 27 SHL-matcher som junior såg Pontus Netterbergs karriär ut att få en fin start i HV71. Därför kom beskedet att han inte skulle bli kvar i klubben som en tuff smäll.
– Det kändes ju bra, men sen när man inte fick stanna där var det tungt när man var så ung. Jag insåg inte riktigt hur mycket som krävdes. I den sitsen var det massa juniorer som slogs om en plats, och de valde en annan. Sen dess har jag sporrats av att komma tillbaka till SHL. Jag tyckte att det gick hyfsat sist och då var jag ändå junior, och jag har utvecklats mycket på de här åren.

Vägen tillbaka till SHL-spel har varit både lång och snårig, och han förnekar inte att det fanns stunder då han tvivlade på om han någonsin skulle ta sig tillbaka. Men inför den gångna säsongen bestämde han sig för att köra hårdare än någonsin – och det gav resultat.
– Jag tvivlade lite ibland. Men inför förra säsongen bestämde jag mig och körde hårdare sommarträning, jag gav det en sista chans. Jag visste att jag var tvungen till det om jag skulle klara allsvenskan, så jag tränade mycket hårdare. Allt kändes mycket bättre då från start. I ettan var jag kanske inte lika motiverad även om jag borde ha varit det, men det är lätt att säga i efterhand.

Var det ett stort problem, att hitta motivation i Hockeyettan när du spelat i SHL bara något år tidigare?
– Ja, det kändes så långt bort då verkligen. Då var det liksom två steg upp och då hade jag ändå spelare som låg före mig i ettan, som tjänade mer och fick mer förtroende. Det kändes väldigt långt borta just då.

”BLIR HELT ANDRA FÖRUTSÄTTNINGAR”

Nu lämnar Pontus Netterberg Pantern, där många spelare haft åttamånaderskontrakt och vissa har jobbat på sidan, för en av landets bäst skötta klubbar i Växjö Lakers. En ordentlig förändring, minst sagt.
– Det blir en stor skillnad, så det ska bli riktigt kul. Det blir ju helt andra förutsättningar. Man blir omhändertagen, och det är proffsigt. Man märker stor skillnad bara när man har varit där nere två gånger nu. Det ska bli kul, det blir ett rejält steg uppåt.

Vad har klubben sagt att de vill se dig i för roll?
– De ser mig i en offensiv roll. Jag ska fortsätta det jag har gjort bra i allsvenskan, med mitt offensiva spel, men bli rappare och kämpa hårdare över hela banan.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch