FÖRSTAVALET. Milan Gulas finnas på toppen av Leif Carlssons lista med spelare.
SHL

Dubble 20-målsskytten är FBK:s prio: ”Försöker få honom att bestämma sig”

ANNONS

Färjestad har gjort några intressanta värvningar med Värmlandskoppling inför nästa säsong. Prio ett nu är att säkra spetsen – och den hoppas sportchefen Leif Carlsson ska komma från tjecken Milan Gulas som har två raka 20-målssäsonger bakom sig i SHL.
– Det är inget att hymla om, vi försöker få honom att bestämma sig för Färjestad igen, säger Carlsson i en stor intervju med hockeysverige.se.

Hur är egentligen läget i Färjestad? I dag saknar klubben tränare för A-laget och hur blir det med Milan Gulas, Mikael Wikstrand och Jonas Holös nästa säsong? Frågorna kring Färjestad är många så hockeysverige.se ringde upp klubbens sportchef Leif Carlsson för en intervju om hur han ser på fjolårssäsongen och hur statusen just nu är för klubbens representationslag.
– Vi hade en enorm fokus på att få en betydligt bättre start inför förra säsongen jämfört med två, tre senaste säsongerna. Där har vi fått jaga väldigt mycket poäng för att ta överhuvudtaget oss till ett slutspel.
– Fram till första landslagsuppehållet den här säsongen var det mycket bra, men där tappade vi den höga lägstanivån. Jag vet inte om vi kanske pustade ut på ett sätt som gjorde at vi tappade procenten som behövs för att vara med där uppe. Vi hade en mörk november helt enkelt.
– Sedan kom vi tillbaka och gjorde det väldigt bra fram till nästa landslagsuppehåll. Där tappade vi högsta lägstanivån igen för att återigen arbeta oss tillbaka och ha ett väldigt bra avslut på säsongen. Till slut hamnade vi på en femteplats. Det var en säsong som var lite av en berg- och dalbana i prestation och där vi fick lägga en enorm kraft på att komma tillbaka hela tiden, förutom under första delen fram till november.

Färjestad och coachen Tommy Samuelsson valde efter säsongen att gå skilda vägar, vilket var synd enligt Carlsson.
– Tommy är en fantastisk tränare och har gjort ett jättejobb i Färjestad BK. Det som har gjort att vi letar ny tränare nu är att han ville gå vidare, vilket vi kanske inte var riktigt förberedda på.

Hade du velat ha Tommy Samuelsson kvar?
– Vi hade ett mål då Tommy kom hem att det skulle bli en kontinuitet i föreningen där han var en av dom som skulle stå för det. I och med att det byts så många spelare i dag så är det svårt att behålla en kontinuitet på en spelartrupp. Förr stannade spelare väldigt länge i en förening, men det gör man inte i dag. Därför ville vi ha en kontinuitet på tränarsidan och tanken var att Tommy skulle vara en lång tid i Färjestad BK.


Foto: Bildbyrån

Det här har givetvis inneburit att Färjestad fått ge sig ut på marknaden och leta en ny tränare.
– Vi tittar brett. Det gör man oavsett om det är till tränarjobbet eller någon annan ledarroll runt ett lag i en förening. Det blir en bred rekrytering som sedan smalnar av ju närmare vi kommer.
– Vi har tittat på många olika typer och det vi vill ha är en tränare som kan stå för kontinuitet och som förstår hur det är att vara tränare i Färjestad BK. Vi pratar egentligen inte om en tränare utan om en tränartrojka som kan jobba brett eftersom det är tufft att vara tränare idag. Det måste vara bra assisterande tränare bredvid. Vi har en klar bild hur det ska se ut och det är ingen show eller undersökning enbart från Leif Carlsson. Vi är flera personer som sitter med det här jobbet.

Det har nästan enbart varit tränare med rötter i klubben som lyckats i Färjestad. Väger det in när ni nu letar ny tränare?
– Ja, så är det och det är något som finns svart på vitt. Vi har haft tränare som kommit utifrån som inte lyckats av olika anledningar. Jag ser det som en styrka när vi har hittat tränare i våra egna led eller som har varit i föreningen eftersom dom vet hur det är här.
– När du kommer utifrån måste du givetvis lära dig hur det fungerar. Som ny tränare ska du självklart förändra en del, men du kanske inte ska förändra allt. Det finns en historik i föreningen som varit framgångsrik. Den kan vi inte vinna något nytt med, men vi kan förädla den och förändra lite.

Det har spekulerats i att du själv ska komma tillbaka och ställa dig i båset, hur tänker du själv kring det?
– Nu är det så att vi jobbar på tränarfrågan och är nere på ett fåtal namn. Frågan om mig som tränare har inte blivit aktuellt i dagsläget. Jag tar ställning i den frågan den dagen den blir konkret i så fall.  

I dagsläget är det också oklart var Joel Eriksson Ek kommer att spela nästa säsong. Blir det Minnesota eller blir det Färjestad?
– Joel tillhör Minnesota och av den information vi har i dag så kommer han vara kvar i Sverige. Men vi äger inte den frågan. Sedan vet jag att Joel själv har önskan att stanna kvar i Sverige och spela en säsong till.

Vad vill du ha in i det här laget inför nästa säsong för att du ska känna dig tillfreds med truppen?
– Det är inget att hymla om, vi försöker få Milan Gulas att bestämma sig för Färjestad igen. Just nu har han tagit time out på grund av att han är med i det tjeckiska landslaget. Där får vi antagligen avvakta till efter VM.
– Sedan väntar vi in 30 april eftersom Jonas Holös har en klausul att han kan gå till KHL. Sedan hoppas vi kan en väg när Ottawa har bestämt sig för hur man vill göra med Mikael Wikstrand.
– Sedan har vi fått in några pjäser som jag tycker att fantastiskt kul att dom är tillbaka. Det är (Per) Åslund och (Anton) Grundel. Färjestadkillar som varit här tidigare och vet vad det handlar om. Sedan har vi fått in en stor spelare, tycker jag, i Alexander Johansson. Han har haft en jättestor roll i Växjö under slutspelsfasen. En kille som står för karaktär helt enkelt. Dessutom har vi ”Lilliz” (Marcus Nilsson) som gjort en jättebra resa efter AIK-tiden då han var tillbaka i Karlskoga. På målvaktssidan har vi tagit in Stefan Stéen. Det är jätteroligt att få hem honom. Nu var han senast Växjö och fick hoppa in i en jättetuff situation och gör en fantastisk semifinal. Han har en tävlingsinstinkt som gör att han kommer utmana Lars Haugen varje dag. Det här är lite olika karaktärspelare och killar som kan göra skillnad.
– Förutom det så är det kanske ytterligare någon forward som vi ska ha in. Där vill vi ha in en karaktär som kan bära laget i tuffa situationer. Det kan vara allt från en notorisk målskytt till en Alexander (Johansson) helt enkelt.  

När spelar Färjestad SM-final nästa gång?
– Det får givetvis jättegärna vara nästa säsong, men vi måste också vara realistiska. Vi har en bit kvar till att utmana dom här topplagen, men inom loppet av två år ska vi vara med och utmana på ett färjestadsätt som gör att vi känner oss trygga.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch