Det har funnits mycket att jubla över de senaste dagarna för Frölundas Lukas Bengtsson, som nästa år ska försöka slå sig in i Pittsburgh Penguins.
SHL

SM-guld och NHL-kontrakt – nu ser han framåt efter drömveckan: ”Ska göra allt för att ta en plats”

ANNONS

Stunderna när man lyfter Le Mat-pokalen eller sätter sin signatur på det första NHL-kontraktet är milstolpar en hockeyspelare aldrig glömmer. För Frölundas Lukas Bengtsson kom båda två med bara några dagars mellanrum. Men snart är det dags att sluta njuta och göra allt för att slå sig in i Pittsburgh Penguins.
– Jag försöker komma dit så väl förberedd som möjligt så jag har chans att slå mig in. Det kommer vara otroligt tufft, det är ett långt steg, så sen får vi se hur det går, säger backen till hockeysverige.se.

Det är bara lite drygt 13 månader sedan Lukas Bengtsson gjorde sin debut i Frölundatröjan, i en slutspelsmatch mot Luleå. Sedan dess har allting gått snabbt som vinden för stockholmaren. Han tog SHL med storm redan i slutspelet förra året, och hans närvaro på banan var av största vikt för Frölunda hela den här säsongen.

Foto: Bildbyrån/Michael Erichsen

Den senaste veckan har också varit något alldeles extra för 22-åringen. I söndags säkrade hans Frölunda klubbens första SM-guld sedan 2005 – och så sent som i går stod det klart att han skrivit på ett tvåårskontrakt med Pittsburgh Penguins. En magisk vecka, minst sagt.
– Jag har lite svårt att fatta det faktiskt. Att få vinna SM-guld och skriva på NHL-kontrakt samma år, det är som en pojkdröm, säger Bengtsson till hockeysverige.se.
– Jag har hållit på med det här sen jag var 3-4 år och alltid drömt om att åka över till andra sidan. Och jag har sett på tv när Frölunda vann SM-guld 2005, när (Daniel) Alfredsson och alla var hemma, och nu har jag fått göra det själv. Jag har inte riktigt förstått hur stort det är. Det är ett enda stort glädjerus.

Intresset från Pittsburgh har funnits en längre tid, berättar Bengtsson.
– Jag har pratat med Pittsburgh under en längre tid, de visade från början att de var intresserade. Även när jag var skadad och gick med knät ville de veta hur det såg ut och vad det var för slags skada. Jag kände tidigt att Pittsburgh trodde på mig och ville ha mig som spelare. Det kändes rätt ända från början.

Fanns det alltså intresse från andra klubbar, som inte var lika konkret?
– Det har varit några andra klubbar som var intresserade. Men som jag sa så visade Pittsburgh tidigt intresse, och, jag vet inte, man får någon slags känsla. Det var likadant när jag valde Frölunda för två år sen. Många tyckte att det var för tidigt men jag ville hit, det är en väldigt bra klubb att utvecklas i. Och när jag tänker tillbaka var det nog det rätta valet jag gjorde.

”HADE INTE TROTT PÅ DET”

Lukas Bengtsson hade två produktiva säsonger i Moratröjan innan han flyttade till Göteborg. Han valde Frölunda för möjligheten att utvecklas, men om någon hade sagt till honom när han lämnade Mora att ett NHL-kontrakt bara var dryga året bort hade han nog tvekat.
– Jag vet inte riktigt vad jag hade sagt då, men jag hade kanske inte riktigt trott på det i alla fall. Men jag har fått en fantastisk utveckling här, och även under Moratiden, så jag vill verkligen tacka Frölunda och Mora för all hjälp jag har fått. Det är två klubbar som verkligen ligger nära en, två fantastiska föreningar och städer. De har stöttat och hjälpt väldigt mycket på den här resan som nu fortsätter på andra sidan.

Flera är spelarna som de senaste åren tagit steget från Frölunda mer eller mindre direkt över till NHL. Bara den här säsongen har Mattias Janmark och Erik Gustafsson slagit sig in i världens bästa hockeyliga, och året innan dess var det John Klingberg som gjorde detsamma.
– Jag tror att hela föreningen vill utveckla allihop. Det är en klubb som vill framåt och alltid vill vara med och vinna. Sen är det hård träning under sommaren, och det känner man när man kliver på isen, att man har blivit starkare och snabbare.
– Sen är det också en bra grupp, många unga spelare blandat med lite äldre, som alla vill utvecklas och ta nästa steg. Det sporrar dag in och dag ut. Det är bara att titta de här åren, man ser hur spelare lyckas på andra sidan. Det blir som en morot, kan de så kan vi också.

Lukas tror att hans offensiva spelstil kommer göra sig bra även i Nordamerika. Foto: Bildbyrån/Ola Westerberg

ÅKER PÅ CAMP EFTER MIDSOMMAR

Äventyret i Pittsburgh kommer att börja redan efter midsommar. Därefter blir det en sommar hemma hos föräldrarna i Stockholm innan han i september flyttar över på riktigt.
– Det blir någon camp där efter midsommar, sen blir det väl när man väljer att åka över till campen i september. Jag kommer att flytta hem till Stockholm i sommar och träna och sådär. Jag flyttade väl när jag var 16, och nu ska jag tillbaka igen och bo hemma. Det ska bli väldigt kul att vara med familjen hela sommaren, som stöttat mig hela vägen.

Hur stor omställning tror du att det kommer bli att leva i ett annat land, på en annan kontinent?
– Jag tror att det kommer vara helt annorlunda. Det blir ett annat steg. När man bor i Sverige är familj och vänner ganska nära, men USA är ändå en bit bort. Det är inte en bilresa på 4-5 timmar. Så det är klart att det kommer vara en omställning, men det gäller att vara förberedd. Jag har ju pratat lite med andra om hur det är.
– Sen lär man ju känna nya vänner och nya lagkamrater. Laget blir ju lite som en extra familj, man är med varandra dag in och dag ut. När man är på ishallen tror jag det är ganska likt, det är mer utanför med ett annat land, annan kultur och ett annat språk.

På isen då – hur tror du att din spelstil lämpar sig för den nordamerikanska hockeyn?
– Jag gillar att spela en fartfylld och offensiv hockey, sen tror jag att det kommer att ta lite tid att vänja sig vid spelet. Jag kände det redan på campen i New York i somras (med Rangers), att det är ett annat spel. Det är mindre rink, det blir andra studsar, och det är andra situationer där som det kanske inte blir i Sverige. Men jag kände redan på slutet på campen att man kom in i det mer och mer.
– Något jag känner med mitt spel är också att jag är bra på att anpassa mig till olika nivåer, så förhoppningsvis kan jag göra det där borta också. 

Vad har du fått för indikationer från klubben – är du med och slåss om en plats i NHL eller kommer det att bli AHL till en början?
– De har ju visat bra intresse för mig och så, så jag åker över för att göra allt i min makt för att ta en plats. Jag försöker komma dit så väl förberedd som möjligt så jag har chans att slå mig in. Det kommer vara otroligt tufft, det är ett långt steg, så sen får vi se hur det går.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL