Adam Brodecki.
Växjö Lakers HC

Han är kritisk till Brynäs efter klubbytet: ”Fundersam över vad de håller på med just nu”

ANNONS

I veckan blev han klar för Växjö efter en tung säsong i Brynäs. Adam Brodecki hoppas att flytten söderut ska få i gång hans karriär. Samtidigt är han besviken över vad som händer i Brynäs just nu, där allt fler unga spelare får lämna klubben.
– Jag kan tycka att Brynäs skulle ha lite mer tålamod med oss unga spelare, säger Brodecki i en lång intervju med hockeysverige.se.

VAXHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Resarö är en ö strax norr om Vaxholm utanför Stockholm. Numera bor det cirka 3 000 människor där. En av dom som är född och uppvuxen på just Resarö är Växjös senaste tillskott Adam Brodecki.

Han kommer närmast från Brynäs där han spelat under fem säsonger. Hockeysverige.se reste ut till Vaxholm för att träffa 21-åringen för att få en bild av hans hockeykarriär som började med att han tränades av två legendarer.
– Jag började spela i Waxholm men sedan bytte jag väldigt tidigt klubb till Stocksund. Jag var på ett hockeyläger ute på Stockhagen och fick en massa kompisar där. Redan då kände jag att jag ville ta hockeyn lite mer seriöst och där fick jag chansen att spela med deras 94:or, alltså spelare som var ett år äldre än jag, säger Brodecki när vi ses på ett kafé inte långt från Vaxholms Hotell som tragiskt nog brunnit nyligen.
– I Stocksund var alla lag som en stor familj. Där kunde jag träna med kilarna som var tre år yngre fram till min egen träning. Man tränade hela tiden, men det var som en lek eller en stor fritidsgård. Det är svårt att förklara hur bra vi hade det där.

Just Resarö betyder fortfarande väldigt mycket för Adam Brodecki trots att han bott i Gävle under fem år.
– Klart att Resarö är ett speciellt ställe att växa upp på. Jag har alltid haft nära till vattnet och ofta varit ute i skärgården och fiskat. Dessutom har Leon Bristedt och jag växt upp tillsammans ute på Resarö. Vi föddes till och med i samma rum på BB.
– Våra föräldrar lärde känna varandra i mammagruppen. När jag föddes den 22 februari (1995) var hans föräldrar där för att kolla hur BB såg ut. Då valde dom samma rum eftersom det hade gått så bra med mig. Efter det har vi alltid hållit ihop och man kan väl säga att vi verkligen har känt varandra hela livet. Det var extra kul att vi båda tog oss hela vägen till Junior-VM. Sedan har han valt en annorlunda väg med college (University of Minnesota).

Hur var det nu med två legendarer som tränare, jo…
– Börje Salmings son är lika gammal som jag så vi känner varandra bra. Mamma har dessutom varit Börjes frisör och dessutom hade jag honom och Tomas Strandberg som mina första tränare här i Waxholm.
– Man kan väl säga att vi hade ganska bra förstatränare som var där och hjälpte till. Egentligen fattar jag inte hur stor Börje är. Jag ser honom mer som Rasmus pappa. Sedan är det klart att jag känner till hans hockeykarriär.


Foto: Ronnie Rönnkvist

”IMPONERAD AV HUR BRYNÄS UTVECKLADE SPELARE DÅ”

När Adam Brodecki sedan skulle flytta till en elitklubb blev det Brynäs och inte AIK eller Djurgården.
– Jag spelade inte mycket i TV-pucken. Jag var som en extraforward där. Djurgården kontaktade bara stjärnorna så att säga och mig kontaktade dom väldigt sent.
– Efter TV-pucken var jag på landslagsuttagningar och det gick hur bra som helst. Då fick Brynäs upp ögonen för mig. Dessutom har jag en anknytning till Gävle eftersom mina föräldrar är därifrån och jag har varit mycket där uppe, firat jul och så vidare. 
– Sedan var jag imponerad av hur Brynäs utvecklade spelare då. Man hade fått fram Calle Järnkrok och dom här som kanske inte är dom största spelarna, men som är spelskickliga. Det är också så jag ser mig själv som spelare.

Som junior var Adam Brodecki en väldigt bra målskytt och poänggörare. Efter att han klivit upp i SHL har det ”bara” blivit tio mål och totalt 27 poäng på 117 matcher.
– Första säsongen (2013/14) fick jag göra 18 matcher, men jag fick inte så mycket speltid. Det var mer att jag var med för att se och lära. När jag som junior sedan fick vara med min första hela säsong med A-laget gick det väldigt bra för mig. Jag kom med till JVM, men efter tränarbytet (Tommy Jonsson lämnade över till Thomas Berglund) fick jag en annorlunda roll kan man väl säga. Det var andra spelare som fick spela mer och det blev det givetvis svårare att producera.
– Jag var inte van med tränarbyten och allting började om från noll igen. Då gick det tyngre och jag fick inte samma förtroende.

Hur låter din sammanfattning av årets säsong (ett mål och totalt åtta poäng på 52 matcher) för dig personligen under Thomas Berglunds ledning?
– Det gick väldigt bra på försäsongen. Jag fick spela med två riktigt bra spelare, Petr Vrána och Nick Johnson eftersom (Jesper) Ollas fortfarande var borta då. I alla fall var jag en av dom som gjorde mest poäng på försäsongen.
– När sedan serien började var Ollas tillbaka och han var redan från början tänkt att spela i andrakedjan. Då var jag nere i fjärde och det satte sig väl lite mentalt. Det hade gått bra men så blev det så här. Jag kände inte riktigt det här förtroendet och jag fick aldrig känna den här kemin man kan känna i en kedja eftersom jag fick hoppa runt väldigt mycket.
– Det ska också sägas att jag samtidigt ett tag fick spela mycket, men jag fick aldrig till det.

Kände du en frustration då?
– Ja, precis. Jag försökte verkligen och det var inte så att jag surade ner mig. Jag tränade extra och försökte verkligen med allt. Det kanske också är anledningen till att jag kom fram till att det kanske skulle vara bra med ett miljöombyte. Börja om lite på nytt, bli sedd med andra ögon.

Fick du feedbacken av Thomas Berglund när du hade det som tyngst?
– Klart att vi snackade, men jag vet inte riktigt varför det inte riktigt klickade där.

Vad hände med Brynäs när Anton Rödin försvann?
– Klart att det blev ett stort tapp för oss. Han var kanske så pass viktig för oss att vi spelare tänkte ”nu tappar vi Anton”. Egentligen skulle vi slutit upp och haft känsla av att nu ska vi göra det här tillsammans, visst vi tappade Anton men han är inte allt. Men det visade sig att han nästan var det, skrattar Brodecki och fortsätter:
– Vi skulle ha reagerat på ett annat sätt när han försvann.

Tappade ni även spelet då?
– Det blev att vi gjorde om väldigt mycket i laget hela tiden. Vi fick inte tryggheten och det tror jag är den största anledningen till att vi gjorde det raset som vi nu gjorde.


Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

”MYCKET FOLK SOM UNDRAR VAD SOM FÖRSIGGÅR I BRYNÄS”

Nu valde Adam Brodecki att bryta upp med Brynäs. Samtidigt fanns det heller inget konkret anbud från Gävleklubben att ta ställning till.
– Jag fick inget konkret nej från Brynäs, men dom ville se vad som händer med alla killarna i laget först. Växjö hörde av sig ganska tidigt men det var ganska många klubbar som visade intresse. Samtidigt kände jag att, som sagt var, ett miljöombyte vore det bästa eftersom på det sättet Brynäs har förändrats kanske inte är det bästa för mig.
– Jag hade en väldigt bra kontakt med Ove (Molin) och (Andreas) Dackell. Dom var väldigt duktiga på att snacka med oss unga. Det försvann lite när ”Bulan” (Thomas Berglund) kom in…

Du låter besviken över hur tiden i Brynäs har utvecklats för dig?
– Jag är inte besviken, men jag är fundersam över vad Brynäs håller på med just nu. Jens Lööke, Mattias Nörstebö och jag försvinner. Alla vi tre är egentligen brynäsare och har varit med från J18 och hela vägen upp. Brynäs har alltid jobbat så med oss unga, att vi ska vara med hela vägen upp och ta med oss den klubbkänslan man får genom det.
– Sedan var inte min förra säsong bra, men jag kan tycka att Brynäs skulle ha lite mer tålamod med oss unga spelare. Det kanske inte alltid går spikrakt uppåt och det här med morgondagens Brynäsare har i princip försvunnit.
– Just Ove Molin var väldigt duktig med oss unga spelare. Han pratade mycket och tränade extra med oss för att vi skulle hålla en hög nivå hela tiden, men sedan blev det annorlunda. Det finns ganska mycket folk idag i Gävle som undrar vad som försiggår i Brynäs just nu.
– Jag tror inte att jag hade fått vara kvar i Brynäs, men om jag hade fått vara kvar kanske det ändå inte varit det bästa för min utveckling. Om Brynäs sedan gör rätt eller fel är det ingen som idag vet.

Varför valde du till slut just Växjö?
– Jag pratade både med Henrik (Evertsson, sportchef) och Sam (Hallam, tränare). Sättet som Växjö spelar hockey på passar mig bra personligen, men bara att samtala med dom fick mig att få en bra magkänsla.
– För några dagar sedan var jag nere och hade fystester. Jag visste inte att dom hade en så fin anläggning som dom nu hade. Det var tre ishallar, tre gym men även en plastis för skotträning och så vidare. Det var sjukt bra förutsättningar för att utvecklas. Jag ser verkligen fram emot att komma dit.

Vad hoppas du av kommande säsong?
– Att jag studsar tillbaka och blir den produktiva spelaren som jag alltid har varit. Jag har inte så enorma förväntningar, men jag vill hitta tillbaka till glädjen och att få spela en rolig hockey.

Hur ska det bli att spela med Växjö mot Brynäs i Gavlerinken?
– Det blir väldigt speciellt eftersom min familj är från Gävle. När jag gick i blöja hemma på Resarö hade jag en Brynäströja på mig. Det kommer bli kul att komma tillbaka dit och spela, säger Adam Brodecki med ett leende innan vi går bort och ser på förödelsen som branden på anrika Vaxholm Hotell ställt till med.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch