Niklas Arell.
SHL

Försvarsresen som vet hur KHK ska lyfta: ”Vi måste vara hungrigare”

ANNONS

Han går från en storklubb till ett lag med betydligt mindre resurser – men vet precis vad som krävs för att få sitt nya lag att lyfta. Niklas Arell har tidigare varit med och vält de stora elefanterna och med Karlskrona står han redo att göra det igen.
– Sammanhållning och att vi har en större hunger än de andra lagen är nyckeln, säger försvarsresen till hockeysverige.se.

Han kommer från en storklubb som underpresterat sett till sina resurser till en liten klubb som måste överträffa alla förväntningar för att kunna hävda sig i konkurrensen. Niklas Arells hockeyvardag ändrades drastiskt över en natt – men han vet precis vad som krävs för att hans nya klubb, Karlskrona, ska lyckas.

Det 102 kilo tunga fysmonstret, som är känd för att vara en av SHL:s mer vältränade spelare, har sedan tidigare vält de stora elefanterna på ända under sina år i BIK Karlskoga – och nu står han redo att göra det igen.
– Det som är nyckeln när man spelar i ett lag med mindre resurser är sammanhållningen. Vi måste alla sträva åt samma håll och brinna för att vinna, säger KHK:s nya försvarsgeneral till hockeysverige.se.
– Vårt lag är fyllt med spelare som kanske inte riktigt fått chansen på allvar i andra lag och har mycket att bevisa. Här har vi chans att få ett större förtroende och vi måste ta vara på den möjligheten. Vi ska använda hungern, drivet och entusiasmen som kommer med att vi också är ett yngre lag och med hjälp av den kompensera för att vi inte har lika stora resurser.

Ishockey, SHL, Modo - FŠrjestad

Niklas Arell.

Arell själv kommer från tre år i Färjestad där han ofta spelade i en undanskymd roll. Under den andra halvan av den nyss avslutade säsongen växte dock 25-åringen ordentligt och var en av värmlänningarnas klart bästa backar.
– Det har varit tre lärorika år i Karlstad. Jag har gjort ett bra avslut på alla tre säsongerna tycker jag, men det har mest att göra med att jag fått större förtroende då. Det är inte så att jag har varit trögstartad, men det har varit svårt att prestera när man fått spela fem-tio minuter under första halvan av säsongerna.
– Samtidigt har Färjestad hela tiden haft väldigt många bra backar och det har varit en tuff konkurrens, men för min del kan prestationerna helt klart kopplas till förtroendet.

Tror du inte att det faktum att du är så erkänt bra tränad spelat in i att du avslutat säsongerna starkt då?
– Det är mycket möjligt. Jag har alltid varit en spelare som tränat väldigt hårt och det är väl till stor del därför jag tagit mig dit jag är i dag. Jag kör stenhårt hela somrarna för att komma bra förberedd och just fysiken har väl alltid varit en av mina främsta styrkor.
– Jag ser att det hjälper mig till framgång och det är därför jag håller på. Med mer istid hoppas jag nu kunna växa ännu mer.

”JAG OCH GUNNARSSON KAN BIDRA MED MYCKET”

Arell hade kunnat tänka sig en fortsättning i Karlstad – men Färjestad var aldrig intresserade av att förlänga hans kontrakt. I slutändan är backen ändå glad över hur pusselbitarna fallit på plats och i en ny miljö tror stockholmaren att han kan växa ytterligare.
– Jag tror att alla kan må bra av ett miljöombyte ibland. Nu hade jag bott in mig i Karlstad och ibland kan det nästan bli så att man blir för bekväm om man blir kvar för länge på samma ställe. Nu kommer jag till en ny roll där jag får ett större förtroende och det känns väldigt bra, säger 25-åringen och lägger till:
– Om Färjestad verkligen visat att de ville ha mig kvar hade jag kunnat tänka mig att stanna, men när jag förklarade vilken roll jag ville ha så fick jag aldrig något erbjudande.

Det spekulerades länge om att Djurgården och flera andra SHL-lag var intresserade. Varför valde du just Karlskrona?
– Mitt huvudsyfte var att jag skulle gå till det laget som visade att de ville ha mig mest. Här kommer jag få en större roll och den plan KHK hade för mig kändes verkligen intressant.
– Visst hade laget ett tungt år i fjol, men det är kul att komma till en nystartad klubb som satsar lite annorlunda. Det blir en rolig utmaning att försöka se till att laget ska bli bättre kommande år. Magkänslan var väldigt god när det gällde Karlskrona helt enkelt.

Ishockey, SHL, Kvartsfinal 3, LuleŒ - FŠrjestad

Karlskrona släppte in överlägset flest mål i SHL under fjolårssäsongen och försvarsspelet var lagets största problem under deras första år i högstaserien. Just därför kommer också Arell, som har sina främsta styrkor runt den egna kassen, bli en nyckelpjäs om Blekinge-laget ska få ett lyft kommande vinter.
– Det är en rolig press som är på mig och jag ser verkligen fram emot att ta mig an den utmaningen. Det är ett måste för mig att lyfta mig personligen om jag ska kunna hjälpa laget på det sätt jag vill.
– Jag tror verkligen att jag och Daniel Gunnarsson, som båda kommer från en storklubb som Färjestad, kan bidra med mycket detaljer i spelet som vi fått lära oss. Sedan har som sagt fysiken och att jag har ett tajt samarbete med målvakten alltid varit det som jag är bäst på.

Vad känner du då är en rimlig målsättning för Karlskrona kommande säsong?
– För mig finns det inget annat än att vi åtminstone ska ta oss till play in. Jag tycker inte att man kan gå in i en säsong med något annat mål än att man ska ta sig vidare.
– Sedan kan det ju bara bli bättre. Det kan inte gå sämre än i fjol och det är en positiv grej. Om det sedan är så att vi tar oss en eller fem placeringar upp så har vi ändå förbättrat oss. Vi ska ha inte sätta ribban för högt, utan ha en realistisk målsättning. Om vi tar några små steg i taget så kommer vi etablera oss i SHL, avslutar backbjässen.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL