TAGIT DEN LÅNGA VÄGEN TILL STJÄRNORNA. Cam Talbot ansågs medelmåttigt som ung – nu är han förstakeeper för Kanadas VM-lag.
VM 2016

Medelmåttan som håller på att bli stor: ”Killen har varit ett monster”

ANNONS

Fram till den här säsongen hade han varit reservkeeper under merparten av sin karriär. Trejden från New York Rangers till Edmonton Oilers gjorde Henrik Lundqvists tidigare backup Cam Talbot till förstamålvakt. Nu jagar killen som ansågs vara en medelmåtta som junior VM-guld för sitt hemland.
– Killen har varit ett monster. Han har varit sjukt bra, säger backen Matt Dumba om Talbot.

SANKT PETERSBURG (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han lämnade ett par nervösa returer tidigt i matchen, men när Kanada tog över kvartsfinalen mot Sverige växte även självförtroendet hos målvakten Cam Talbot hade en riktig plattmatch bakom sig i gruppfinalen mot Finland. Där släppte han in fyra mål på 19 skott och fick bära hundhuvud för 0–4-förlusten.

Trots det valde den kanadensiska tränarstaben, och framför allt målvaktstränaren Sean Burke, att satsa vidare på 28-åringen. Efter matchen hyllade coachen Bill Peters, till vardags i Carolina Hurricanes, både Talbot och Burkes mod att ge honom förtroendet igen.
– Jag tror att det var det viktigaste av allt, att de hade tillräckligt med förtroende för mig och trodde att jag kunde studsa tillbaka. Det var en viktig boost för mitt självförtroende, bekände Talbot efter 6–0-vinsten mot Tre Kronor.
– Jag behövde bara gå in där och få det att framstå som ett bra beslut.

Den gänglige Edmonton Oilers-keepern har tagit den långa vägen till NHL. I unga dagar ansågs han vara för dålig för att spela juniorhockey i OHL och fick i stället kämpa till sig ett collegestipendium på mindre glamourösa University of Alabama-Huntsville, en skola som bara har producerat två NHL-spelare – Talbot och forwarden Jared Ross som gjorde 13 matcher för Philadelphia Flyers mellan 2008 och 2010.

Han blev heller aldrig draftad, utan fick tack vare en stark tredjesäsong i NCAA NHL-kontrakt med New York Rangers som free agent. Där lyckades han efter tre säsongers harvande i AHL och ECHL sno åt sig jobbet som reserv bakom Henrik Lundqvist. Det var också när Lundqvist fick en puck på halsen och tvingades till en vila förra året som möjligheten till ett genombrott kom. Talbot vann 17 av 24 matcher i Lundqvists frånvaro och blev plötsligt het på marknaden. Rangers utnyttjade det genom att trejda honom till Edmonton Oilers i utbyte för tre draftval.


Foto: Getty Images/Codie MacLachlan

”HUR MAN TACKLAR MOTGÅNGARNA AVGÖR HUR BRA MAN BLIR”

Första säsongen som förstakeeper i NHL har varit tuff för Talbot. Inledningsvis höll han på att tappa greppet om starterjobbet till Anders Nilsson, men när han väl fick ordning på sitt spel tog han tillbaka målgården och avslutade säsongen med en räddningsprocent på respektabla 91,7 efter 56 spelade matcher. Året i ojämna Edmonton Oilers var en berg- och dalbana som har lärt kanadensaren en hel del.
– Det har definitivt hjälpt mig. Jag hade egentligen aldrig varit en förstamålvakt innan jag kom dit. Jag vet att alla målvakter går igenom mot- och medgångar under en säsong. Jag tror att det är hur man tacklar motgångar som avgör hur bra man blir, säger Talbot.
– Jag kämpade mig igenom en svacka i början av säsongen och blev bättre ju längre säsongen led. Jag tycker att jag lärde mig mycket om mig själv den här säsongen och förhoppningsvis kan det fortsätta att utveckla mig.

Bortsett från floppen mot Finland har Talbot gjort en bra VM-turnering. Han har bara släppt in 1,17 mål per match och har räddat 94,1 procent av skotten på sina sex matcher hittills. Visserligen mot en hel del blåbärsnationer i gruppspelet, men ändå på ett tillräckligt imponerande sätt för att vinna lagkamraternas förtroende.
– Killen har varit ett monster. Han har varit sjukt bra och det har varit viktig för oss i den här turneringen, säger backen Matt Dumba.

I kväll står Cam Talbot redo att ta sig an en ny utmaning i form av USA i VM-semifinalen i Moskva. I VM-premiären körde man över samma motståndare med 5–1, men Talbot förväntar sig en betydligt tuffare tillställning nu.
– Jag tycker att de har växt för varje match, precis som vi har, och jag tror att det kommer att bli en hård kamp. De slog ett väldigt bra tjeckiskt lag (i kvartsfinalen) och det kommer inte att bli samma typ av match nu som det var då, förutspår Talbot som är oerhört stolt över att få representera sitt hemland för första gången i karriären
– Naturligtvis vill man spela om Stanley Cup, men att komma hit och spela för guldet är rätt speciellt det också. Jag ser fram emot att skriva nästa kapitel i Moskva.

Kanske blir det ett gyllene kapitel som gör Cam Talbots askungesaga ännu mer speciell.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga