Ryan Ellis.
VM 2016

Den 25-åriga veteranen – Kanadas stora guldvapen: ”När han laddar får man se upp”

ANNONS

Det var en sen ankomst som gav Kanadas unga försvar den sista lilla pusselbiten man behövde. Backstjärnan Ryan Ellis har inte bara boostat laget – i går sköt han bokstavligt talat Kanada till kvällens VM-final mot Finland.
– När han laddar så där får man se upp och det öppnar upp för andra killar, säger målvakten Cam Talbot om Ellis tunga skott.

MOSKVA (HOCKEYSVERIGE.SE)
Han är bara 25 år gammal, men redan en veteran i internationella sammanhang. Efter ett U18-VM och tre U20-VM – två guld och två silver – är Ryan Ellis nu inne på sin andra VM-turnering för Kanada.

Just på grund av sin lojalitet mot Hockey Canada dröjde det inte länge efter uttåget ur Stanley Cup-slutspelet innan Nashville Predators-backen fick en VM-förfrågan från förbundet. Han behövde ingen betänketid utan dök i samma veva som backpartnern Mattias Ekholm anslöt till det svenska laget.
– Det är alltid kul och en stor ära att spela här. När de ringde blev jag väldigt glad och tvekade aldrig. Jag skulle aldrig tacka nej till den här möjligheten, säger Ryan Ellis.

Det är Kanada speciellt glada för en dag som denna. Tack vare Ellis jätteskott tidigt i den tredje perioden av gårdagens semifinal mot USA spelar kanadensarna VM-final mot Finland i kväll och har chansen att ta sitt andra raka guld.
– De höll på att byta och (Ryan) Murray hittade mig på kanten. Jag försökte bara få den på mål och såg att vi hade en kille som gick på kassen för en retur. Turligt nog gick den in, säger han bomben till skott som resulterade i 4–3-målet.

BARA 25 ÅR OCH NÄST ÄLDSTA BACKEN I LAGET

Kanadas målvakt Cam Talbot talar om att Ellis tunga skott har blivit ett av de största hoten laget har att tillgå i offensiven.
– Man ser hur mycket is han öppnar upp för att motståndarna respekterar hans skott. Det visade sig vid hans mål i kväll. Det där skottet var lika hårt som välriktat, säger Talbot.
– När han laddar så där får man se upp och det öppnar upp för andra killar i vårt powerplay. Han har varit en stor tillgång sedan han kom hit.

Ellis, som sköt tio mål och hade 32 poäng på 79 NHL-matcher den här säsongen, är trots sin ungdom den näst äldsta backen i ett synnerligen ungt och orutinerat försvar. Hans ankomst har stabiliserat
– Erfarenhet betyder mycket. Han har spelat många matcher för Hockey Canada och vet vad det handlar om. Han kom in och svarade för en riktigt bra match mot USA, säger backkollegan Morgan Rielly som gillar den mångsidighet Ellis bidrar med på isen.
– Han har varit fantastisk. Jag har haft förmånen att spela med honom tidigare så jag vet hur bra han är. Han har kommit in och gett oss en boost där bak. Som alla kunde se har han ett tungt skott, är en väldigt bra skridskoåkare och slår en bra förstapass.

I kvällens final mot Finland kommer det att krävas ytterligare en stark insats från backstjärnan. I gruppspelsmatchen i tisdags förlorade Kanada med 0–4 mot samma motståndare.
– De är väldigt defensiva och tar chanserna när de får dem. Vi måste vara bättre med pucken än vi var förra gången vi mötte dem.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch