Sök
Robert Pettersson
PETTERSSON: Så planerar det kinesiska KHL-laget att formera sig

Jag börjar få en känsla av att den som går till det kinesiska KHL-gänget Red Star Kunlun och inte är kineser kommer att få en hel del istid under kommande säsong. Om det nu blir något lag. Det är inte riktigt klubbat ännu, utan sägs väl bli klubbat nånstans i juli – i samma veva som alla andra klubbar redan mer eller mindre värvat klart och inlett sina träningsläger.

Vladimir Kretjin kommer hur som helst att bli sportchef för det här laget, vad det verkar. Det är åtminstone han som uttalar sig i hur laget ska struktureras i en intervju med Sovjetskij Sport där han förklarar att man kommer ha en överraskande liten andel icke-kineser i laget.
– Vi kommer ha en två femmor med ryska spelare, två med kinesiska och en med europeiska – svenskar, finländare och tjecker. Kanske någon nordamerikan. Men betoningen kommer vara på ryssar och kineser, säger han till tidningen.

Och hur mycket man kommer spela med de där kineserna är en fråga som säkert kan bli omdebatterad vad det lider.
Kretjin säger att målet med laget är att utveckla hockeyn i Kina, och det betvivlar jag i sak inte att det delvis är en stor faktor. En stor anledning till att Kina kliver in i det här är ju hemma-OS 2022 (en annan är att KHL prompt vill in på den marknaden, så klart), där man kommer ha en friplats till hockeyturneringen, trots att man är rankade 37:a i världen och har länder som Mexiko, Island, Australien, Serbien, Belgien och Rumänien före sig.
I årets VM-upplaga kom man sist i Division II grupp A, vilket är tre nivåer under det vi normalt sett kallar VM.
Man tog poäng mot Belgien och blev nollade av Nederländerna, Serbien och Spanien. Nästa säsong spelar man ytterligare en nivå längre ner. Där vinner man troligen, det brukar vara ungefär så det funkar på de där nivåerna.

Kort sagt har jag väldigt svårt att se att de bästa kinesiska hockeyspelarna är bra nog att kliva in och utgöra en fjärdedel av de som faktiskt spelar i en KHL-match. Kan ni ens föreställa er Sergej Moziakin, Janne Kovář, Danis Zaripov och Chris Lee kliva ut och göra byten mot Mingxi Yang, Cheng Zhang, Tianyu Hu och övriga av Kinas finest?

Den bästa kinesen i Asia League sköt fem mål den senaste säsongen. Och då spelas det 48 omgångar i den där ligan.
Laget, där den stora delen av de bästa kineserna spelar, heter China Dragon och har vunnit 16 av 288 matcher i Asia League de senaste sju säsongerna. Då inkluderar det sju matcher bortom ordinarie tid.

Jag vet inte jag, men på något sätt känns det här lite som att ett SHL-lag skulle få för sig att laborera lite med att låta ett backpar och en kedja per match utgöras av ett gäng division 4-spelare.

Enligt ryska tidningen Championat kommer Red Star Kunlun att tränas av Vladimir Jurzinov den yngre.

Den här artikeln handlar om: