Sök
Lindholm, Öhgren, Bäckström och Järnkrok.
Nyheter

Succétränaren ska ge NHL-stjärnorna ett lyft

Gruppen av NHL-spelare som vill ta del av Andreas Öhgrens träning blir större för varje år som går. Fler och fler hör talas om den personliga tränaren.
– Han är den bästa helt enkelt, säger Elias Lindholm till hockeysverige.se.

GÄVLE (HOCKEYSVERIGE.SE)

DSC_0048 (1)

Andreas Öhgren.

För många NHL-spelare har den personliga tränaren Andreas Öhgren blivit en viktig person. Förra sommaren besökte hockeysverige.se honom under hans träning med en rad NHL-stjärnor på ett gym i centrala Stockholm. Då berättade han bland annat om vägen till att bli ”pt” för några av världens bästa hockeyspelare. Då hade även Öhgren inlett ett nära samarbete med Washingtons Nicklas Bäckström efter hans höftoperation. Det här samarbetet har fortsatt och även utvidgats till att han tränar ytterligare två NHL-spelare från Gävle, kusinerna Calle Järnkrok och Elias Lindholm. :
– Andreas kom ju även över till Washington och hjälpte till tillsammans med läkarteamet i Washington. Dom jobbade bra tillsammans och fick ordning på mig. Eftersom läkarteamet där borta har hand om många andra spelare också så var det bra att han tog hand om mig, vilket gjorde att jag kunde köra extra och fokusera på min skada, berättar Nicklas Bäckström för hockeysverige.se när vi träffar honom, Lindholm, Järnkrok och Öhgren på ett gym i Gävle.
– Öhgren var först över under två veckor, sedan var han över ytterligare fyra gånger. Nu kommer han upp hit och lägger upp ett program åt oss varje måndag. Sedan kör vi (Bäckström, Elias Lindholm och Calle Järnkrok) det programmet måndag till fredag. Förra veckan var vi även ner till Stockholm och körde med honom där under en dag.

– Bäckström har opererat höften och när det gällde att få ordning på honom så handlade det om att få till en fungerande höft såklart. Även många andra hockeyspelare har väldigt stela höfter eftersom skridskoåkning inte är någon naturlig rörelse för höften. Då gällde det att få höften att kunna röra sig så bra som möjligt så han kan åka skridskor obehindrat, att få det lira ordentligt så han inte får operera sig igen.
– Det är så fokus har legat från början. Förra sommaren körde vi bara rehab, men under den här sommaren kan vi trycka på ordentligt, berättar Andreas Öhgren.

DSC_0053 (1)

Nicklas Bäckström

Vilken respekt får du då du kommer över till NHL-organisationerna?
– Jo, men den är rätt bra eftersom dom ser att det jag gör fungerar. När jag var över till Kronwall hade Mike Green gjort illa sin axel. Han hade varit i Washington tidigare och då hade ”Nicke” (Bäckström) sagt att Mike måste träffa hans tränare när han kommer till Detroit. Sedan hade Kronwall sagt att han måste träffa hans tränare, men Mike Green förstod först inte att det var samma kille, skrattar Andreas Öhgren och fortsätter:
– Jag fick hjälpa honom med hans axel och han blev bra från sin skada jättefort. Det här har gjort att även andra spelare blir nyfikna och vill ha lite hjälp. Men jag vill inte jobba i någon organisation för jag vill ju jobba med spelare.

Hur fick du kontakten med Gävlekillarna?
– Jag tror ryktet gick efter att jag hjälpt Sebastian Lauritzen att få ordning på sina höfter. Dessutom hade Bäckström hört rätt mycket om mig och visste vem jag var. Han tog sedan kontakt med mig förra året i maj och sa att han ville ha hjälp med sin rehabilitering.
– Elias vet jag har varit intresserad under något år. Han har spelat med och känner många av grabbarna som jag tränar och är i ungefär samma ålderskategori. Redan förra sommaren när jag var uppe i Gävle och körde rehab med ”Nicke” (Nicklas Bäckström) snackade jag med Elias och han ville optimera och få ut ännu mer av sin kropp. Sedan kom även Calle in eftersom han också känner grabbarna väl.
– Jag åker upp hit varje måndag. Dessutom kommer dom till Stockholm en gång i veckan, på torsdagar. Sedan klipper jag ihop videos på vad dom ska göra under veckorna när jag inte är på plats.

DSC_0077

Elias Lindholm.

Ser du redan idag en effekt på dom här tre killarna?
– Ja, verkligen. När jag var uppe där såg jag en jättestor skillnad samtidigt som killarna själva kände en stor skillnad jämfört med dag ett. Vi försöker optimera varje pass så inget pass är onödigt eftersom det inte är så roligt med fysträning, säger Öhgren med ett snett leende.
– Jag tycker att det är väldigt noga att man har rätt förutsättningar för det man ska göra, i det här fallet att spela hockey. Många hockeyspelare är väldigt orörliga. I synnerhet i höfterna i och med att man åker väldigt mycket skridskor, vilket inte är helt optimalt för en kropp. Efter den här träningen kan jag se en stor skillnad på deras funktion i framförallt höfterna. Dom får ut mycket mera kraft i alla rörelser dom gör och hela deras kropp synkar mycket bättre än förut.

Idag har Andreas Öhgren drygt 16 NHL-spelare plus tio ytterligare under träning, men i dagsläget måste han säga stopp till att ta in fler.
– Nu är det stopp. Det går inte med fler. Visserligen skulle jag kunna göra en grupp till och ta bort juniorerna, men det vill jag inte. Jag vill träna dom också, avslutar Andreas Öhgren.

DSC_0062

 

Hockeysverige.se passade på att fråga både Elias Lindholm och Calle Järnkrok vad som lockat dom båda till träning med Andreas Öhgren.
– Jag känner många som har kört med Andreas och han är väldigt bra på den han gör. När han kunde komma hit och köra med oss också vart det perfekt. Sedan pratar vi med honom varje dag så vi vet vad vi ska träna på när han inte är här.

Nu har Calle Järnkrok bara varit under träning hos Andreas Öhgren under en kortare period, men är så här långt mycket nöjd med den träning han fått.
– Vi har bara kört under två veckor, men det har fungerat väldigt bra hittills. Vi får väl se i vinter hur bra träningen var, säger Calle Järnkrok lite skämtsamt som en passning till Öhgren som står strax bredvid och diskuterar uppvärmningsövningar med Nicklas Bäckström.

Hur ställer sig Nashville till att du anlitar just Andreas Öhgren till din sommarfys?
– Alla får köra sitt eget på sommaren och jag får har ju fått lite förslag därifrån på vad jag kan träna på, vilket man får göra lite som man ville med. Dom är nöjda bara man kommer tillbaka bra tränad.

Kusinen Elias Lindholm fyller i:
– Jag hade hört mycket bra om Andreas. Först hade han tagit hand om (Sebastian) Lauritzen och sedan ”Nicke” (Bäckström) förra sommaren. Han är den bästa helt enkelt.
– Mina intryck så här långt är riktigt bra, världsklass helt enkelt. Det har varit grymt bra.

Den här artikeln handlar om: