Sök
KÄNNER SIG REDO FÖR SHL. Olle Alsing hoppas kunna ta en ordinarie tröja i Leksand den här säsongen.
SHL

Värvades för roll i allsvenskan – nu blir det SHL-spel med Leksand: ”Jag kanske kan skrälla”

Han värvades till Leksand med Hockeyallsvenskan i åtanke. Nu chockade fjolårets upplaga av dalalaget hockeysverige genom att ta sig upp i SHL. Det innebär en större utmaning för backlöftet Olle Alsing än vad som var tänkt. Själv tror 20-åringen att han kommer att klara av att kliva upp en nivå i seriesystemet.
– Jag är nog ganska bra på att förvåna lite, säger han till hockeysverige.se.

LEKSAND/ULLVI (HOCKEYSVERIGE.SE)
När hockeysverige.se:s chefredaktör Uffe Bodin plockade ut 14 spelare, en i varje SHL-lag, som kan tänkas få sitt genombrott den här säsongen valde han i Leksand ut backen Olle Alsing.
”Det är ett ungt och i SHL orutinerat försvar nykomlingen Leksand ställer på isen den här säsongen. Till skillnad från förra vändan i SHL har man ingen Patrik Hersley eller Linus Hultström att luta sig emot i powerplay, men det finns gott om talang ändå. Olle Alsing är en av spelarna jag vill vurma för. Vid 20 års ålder är det svårt att svara på hur redo han är att lämna avtryck i SHL redan nu, men potentialen att växa till något riktigt bra finns där. Han svarade för 22 poäng i Almtuna förra säsongen och liknar – bortsett från sin vänsterfattning – en ung Anton Strålman i sitt spel.”
– Det där med Anton Strålman har jag hört förut. Efter något landslagsuppdrag så var det någon som jag hörde det ifrån, säger Olle Alsing med ett uppskattande leende när hockeysverige.se träffar honom för en intervju i byn Ullvi fem kilometer utanför centrala Leksand.
– Det är skitkul att jämföras med Strålman. Han är extremt duktig. Det är bara att tacka, bocka och försöka bli bättre än honom till slut.

För två säsonger sedan var du en av Hockeyallsvenskans mest lovande backar. Förra säsongen var du en av seriens bästa. Vad ligger bakom den här utvecklingen?
– Det gick fort allting. Jag fick spela mycket, mycket powerplay, fick spela med bra spelare och jag hade en bra relation med backtränare, coach och sportchef. Jag kunde prata ut om allt, om hur det kändes, vilket var väldigt bra. Dessutom vågade jag ta för mig mycket mer för varje dag som gick.
– Ju mer jag kände mig säker i mitt spel desto mer började poängen trilla in. Sedan hade jag lite tur, vilket man också måste ha.

När vi sågs inför förra säsongen pratade du om att du vägde lite lätt, är det här något du har jobbat på senaste säsongen?
– Ja, absolut. Sedan dess har jag gått upp runt åtta kilo. Det har alltid varit väldigt svårt för mig att gå upp i vikt och jag är fortfarande lite lätt för att spela i SHL. Jag får lösa situationerna på ett annat sätt, använda hjärnan lite mer i stället för musklerna.

Förra säsongen svarade Olle Alsing för sju mål och totalt 22 poäng på 51 matcher i Almtuna. Med det var han den poängmässigt bästa backen i Uppsalaklubben.
– Det var en grymt bra säsong. Jag var en av dom yngsta i laget. Ändå fick jag spela och ta för mig så pass mycket. Det har varit två bra säsonger i Almtuna och jag har haft en extremt bra utveckling.
– Att få bo hemma och bara koncentrera mig på hockeyn har också varit viktigt för mig. Jag hoppade i princip av skolan sista året för att verkligen fokusera på hockeyn då jag såg det som en sista chans i livet. Skolan kan jag ta senare om det skulle vara så. Det var hundra procent hockey under nästa två år, vilket var extremt viktigt. Utan den tiden hade jag nog inte varit i Leksand i dag.


Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

”ATT LEKSAND HÖRDE AV SIG VAR SKITCOOLT”

När 20-åringen gjorde klart med Leksand var han och egentligen alla andra övertygade om att dalaklubben även den här säsongen skulle spela i Hockeyallsvenskan.
– Det var ett jättesvårt beslut. Från början var det Almtuna som jag skulle spela för. Så var det länge. Sedan hörde Leksand av sig, vilket jag tyckte var kul och bra för mitt självförtroende. Att Leksand hörde av sig var skitcoolt.
– Leksand ringde upp igen och allt lät väldigt bra. Dom övertygade mig om att jag skulle spela för Leksand. Om jag sedan ville ta nästa steg så kände jag att det då hade varit bra att spelat i Leksand. Då var dessutom Leksand, för mig, en SHL-klubb som spelade i allsvenskan. Allt det här gjorde att det till slut inte var något svårt val för mig.

Tränare i Almtuna, Niklas Eriksson, är från Leksand, pratade du någonting med honom innan du skrev på kontraktet?
– Inte innan, men efter…

Hur var relationen mellan dig, Niklas Eriksson och Marcus Ragnarsson under säsongen?
– Den var jättebra. Niklas var alltid positiv och jag fick göra misstag och fick genom det lära mig att jag inte alltid kan dribbla eller slå den där flippmackan. Samma sak var det med Ragnarsson. Jag blev aldrig bänkad för att jag gjorde misstag. Dom såg det mer som att det var jättebra för min utveckling att göra misstag och sedan fixa till det. Det här är något jag är extremt tacksam över. Niklas och Ragnarsson har varit grymma.

Nu är du ”tvingad” till att vara SHL-redo, hur går dina tankar kring det?
– Det ska extremt kul och en jäkla utmaning. Jag ser det lite grann som när jag fick chansen första säsongen i Almtuna då folk alls inte trodde mycket på mig. Att jag skulle vara en sjunde eller åttonde back som kanske skulle bli utlånad eller få spela med J20-laget och kanske bara spela några matcher i A-laget.
– Första säsongens tre matcher var jag inte med. Sedan var jag sjunde back, men jag fick chansen då det blev några skador. Jag tog chansen och efter det gick det bra. Jag blev även powerplayback redan första säsongen.
– Det kanske blir lite likadant den här säsongen. Jag kanske kan skrälla och jag är nog ganska bra på att förvåna lite, säger Alsing med ett leende.


Foto: Ronnie Rönnkvist

BARA EN BACK I LEKSAND SPELADE I SHL I FJOL

Leksand har en väldigt orutinerad backuppsättning för att vara ett SHL-lag. Exempelvis är det bara Nichlas Torp av lagets backar som spelade i SHL förra säsongen.
– Klart att det kanske ser lite sämre ut på pappret med meriter och så vidare. Samtidigt är det några kvar från förra säsongen som var med om den här resan och vann över Modo. Det är extremt duktiga backar och som gör mycket poäng.
– Vi är en ung backuppsättning, men jag tror att vi kan bli väldigt bra om vi får ihop det. Det kommer vara en hård konkurrens och det är väldigt jämt mellan oss backar som är med, vilket jag tror är positivt. Varje träning och match måste vi visa ”Perra” (Per-Erik Johnsson) vem som ska spela.

Ni är nio backar, är du inte rädd för att bli utlånad till ett lag i Hockeyallsvenskan?
– Klart att den risken finns. Samtidigt har det under matcherna vi haft på försäsongen känts bra. Det kan alltid bli bättre och jag har gjort några misstag. Det är också därför försäsongen finns, för att vi ska kunna rätta till misstagen till ordinarie säsongen börjar.

Det har rasslat till ordentligt bakåt i försäsongsmatcherna, hur har du upplevt Leksands defensiv så här långt?
– Det har varit en del baklängesmål och mycket individuella misstag vilket straffar sig hårt när vi mötte Rögle, Brynäs och Salavat. Vi har släppt mycket frilägen, två-mot-ettor och tre-mot-tvåor. Dessutom har vi släppt in många mål i boxplay.
– Det kanske fungerade lite bättre i Hockeyallsvenskan när man gjorde dom här misstagen, men i SHL smäller det direkt. Jag ser det ändå positivt, vi får rätta till misstagen i spelet och det är bra att dom kommer nu och inte i serien.
– Vi har alla en ganska bra syn på varför det sett ut så där. Sedan är det inte bara backar som spelar försvarsspel utan vi är fem spelare där ute. Vi måste få alla fem och även keepern att tänka likadant. Det tar ett tag, men det ska vara klart till den 22:a då det smäller mot Djurgården hemma.


Foto: Bildbyrån/Mathias Bergeld

LÄR SIG AV FORSBERG OCH DE LA ROSE: ”EXTREMT ÖDMJUKA”

Att Olle Alsing stortrivs i Leksand märks på honom då han talar om första tiden i sitt nya lag och ort.
– Jag var ett av dom första nyförvärven som kom hit, jag och (Patrik) Norén. Han hade kompisar här uppe sedan tidigare, men jag kände i princip ingen förutom Martin Karlsson och Norén.
– Det var väldigt bra att komma upp så pass tidigt för då kunde jag komma in i gruppen på ett väldigt bra sätt. Jag blev väldigt bra omhändertagen av alla . Sedan är byn extremt fin, lugn och bra. Det kanske inte finns jättemycket att göra på dagarna, men jag har ju killarna i laget som jag hänger med en del.

Två spelare som har varit med och tränat under sommaren med Leksand är NHL-spelarna Filip Forsberg och Jacob de la Rose. Två spelare som Olle Alsing lärt sig en del av.
– Det är spelare jag ser upp till eftersom dom spelar i världens bästa liga. ”Della” är bara ett år äldre än jag och Forsberg två år äldre. Det är coolt att se hur dom tränar och hur dom är som personer. Båda är extremt ödmjuka. Det går nästan inte att fatta att dom spelar där borta.
– Man ser på träningar att det är vinnarskallar på Filip och Jacob vad dom än ska göra. Torskar dom som blir dom förbannade och kanske skriker ut något. Det här är coolt att se vad som krävs, att det inte bara är i seriematcher som man vill vinna. Oavsett om det är tv-spel eller om du spelar Stanley Cup-final, som dom kanske kommer att göra i framtiden, så är det bara vinst som räknas.

Vad sätter du upp för personliga mål den här säsongen?
– Jag vill spela så mycket som möjligt såklart, men att framför allt försöka ta en plats på sex backar. Även utveckla mitt spel och bli en SHL-back. Ta ett steg i taget och inte ha så bråttom. Går det lite sämre så är det så och något jag får jobba på och köra vidare.
– Förhoppningsvis får jag även spela en del powerplay. Jag är en powerplay-back vilket jag visade förra säsongen i Almtuna. Det är där man gör lite poäng vilket jag vill göra, men jag vill också bevisa att jag är den som ska få mycket speltid och även spela i just powerplay.

Den här artikeln handlar om: