Adam Deutsch
Nyheter

Från KHL till Hockeyallsvenskan: ”Betyder mycket att ha Ragnarsson som tränare”

ANNONS

Från SHL till KHL – till Hockeyallsvenskan. Adam Deutsch har inte direkt tagit den vanliga vägen i sin hockeykarriär. Nu är han i Almtuna, för att hjälpa laget upp i SHL
– Almtuna är helt rätt steg för mig. Det jag behöver nu är förtroende och speltid, och det betydde så mycket för mig när jag fick förtroendet av ”Bulan” i Brynäs, säger han till hockeysverige.se.

Han hade bara tre SHL-matcher och sju slutspelsmatcher på meritlistan när KHL-klubben Medvescak Zagreb helt plötsligt hörde av sig för ett drygt år sedan. De ville ha ned den svenske doldisbacken Adam Deutsch på ett provspel, för att se om han kunde ta plats i KHL.

Deutsch imponerade under provspelet. Så pass mycket att Medvescak valde att erbjuda 20-åringen ett ettårskontrakt, trots hans ringa erfarenhet av spel på seniornivå. Till slut blev det 20 matcher och ett mål i KHL för Gävlesonen.
– Jag förstod från början att jag, när jag kom dit som en oprövad 20-åring, inte skulle få så mycket istid som jag ville ha. Men jag kände ändå att det var rätt steg för mig att ta. Det var en helt annan hockeykultur där borta. Det var många matcher med tätt spelschema och mycket resande. Jag utvecklades väldigt mycket som människa där borta, berättar Deutsch för hockeysverige.se.

BB151214BB304

Andreas Jämtin.

Trots att han nu är tillbaka i Sverige, efter bara ett år där borta, är KHL-äventyret ingenting Adam Deutsch ångrar. Tvärtom.
– Jag har fått lära mig stå på egna ben, fått uppleva ett nytt land med en annan kultur och ett annat språk. Jag har utvecklats på många plan, och fick uppleva ett fantastiskt äventyr. Jag ångrar mig absolut inte.
– Dessutom hade jag turen att få spela med många svenskar. Andreas Jämtin, Edwin Hedberg och Joakim Lundström var verkligen till stor hjälp. Speciellt Jämtin och Lundström som har så mycket erfarenhet sedan tidigare. Det var väldigt skönt att ha alla tre där, speciellt i början.

Hur togs du emot, som nästan okänd och med väldigt lite erfarenhet?
-.Alla ställde verkligen upp. De visste att jag jag var ung och oprövad. Jag fick Tukka Mäntylä som lite av en mentor, och vi hade gamla NHL-spelare som Shaone Morrissonn och Milan Jurcina på backplats också. Jag fick väldigt bra hjälp av dem.
– Jag är en helt annan spelare nu än jag var när jag åkte över.

Adam Deutsch gick från att knappt ha spelat i SHL, till att helt plötsligt få möta spelare som mer eller mindre håller världsklass. Kvalitetsskillnaden mellan SHL och KHL är stor, menar han.
– Jag skulle säga att det är en precis så stor skillnad som man tror att det ska vara. När du möter Kovaltjuk och Radulov och de grabbarna är det några dimensioner till jämfört med de bästa SHL-spelarna, säger han och tillägger:
– Samtidigt handlar det egentligen bara om att du fortsätter spela ditt spel. Det var ett lite nytt spelsystem, men annars spelar det inte så stor roll om du spelar i KHL, SHL eller Hockeyallsvenskan.

Ishockey, SHL, Kval till SM-kvartsfinal, FŠrjestad - BrynŠs

Adam Deutsch firar med lagkamraterna i Brynäs.

Från tre matcher i SHL till en säsong i KHL – till att skriva på för en hockeyallsvensk klubb. Adam Deutsch har inte direkt valt den ”vanliga” vägen i sin karriär. Säsongen som kommer är det nämligen Almtuna som gäller för backtalangen.
– Almtuna är helt rätt steg för mig. Det jag behöver nu är förtroende och speltid, och det betydde så mycket för mig när jag fick förtroendet av ”Bulan” i Brynäs. Det är jag väldigt tacksam för, så här i efterhand.
– Jag kände direkt när Almtuna hörde av sig att det var rätt för mig. Jag kommer få en stor roll, och det är en väldigt bra förening med fantastiska tränare. Det betyder väldigt mycket att få ha ”Ragge” (Marcus Ragnarsson) som backtränare, med all erfarenhet och kunskap han har. Jag lär mig mycket av honom och jag känner redan nu att jag utvecklas av att vara här.

Utifrån sett ser det väldigt speciellt ut att gå från KHL till Hockeyallsvenskan.
– Men för mig kändes det rätt att få gå ned ett steg till, och sen gå uppåt igen. Dessutom satsar Almtuna på att gå upp till SHL, och har värvat väldigt bra. Det är ett lag där alla vill ta nästa steg, och det betyder mycket. Dessutom kommer jag, som sagt, ha stor nytta av att ha ”Ragge” som backtränare.

Är det realistiskt att Almtuna kan slåss om en SHL-plats redan den här säsongen?
– Jag skulle säga att vi har en väldigt bra chans. Vi har spelat mot många SHL-lag på försäsongen, och även om vi förlorat matcherna har vi känt att vi varit med. Det är den sista marginalen som skiljer fortfarande. Men vi har ett otroligt ”go” i laget, så jag är övertygad om att Almtuna kommer bli att räkna med.

 

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 16 april
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch