Jens Lööke.
Timrå IK

Lööke vill gå i de allsvenska stjärnornas fotspår: ”Båda skrev NHL-kontrakt”

ANNONS

Han har redan hunnit göra två JVM, men i SHL har det inte lossnat för Jens Lööke. Nu tar han klivet ned i Hockeyallsvenskan för spel med Timrå i hopp om ett lyft. Och han har onekligen funnit inspiration på rätt ställe.
– Förra säsongen gjorde Malte Strömwall och Robin Kovacs väldigt bra ifrån sig i AIK. Därifrån skrev båda två på NHL-kontrakt, konstaterar Lööke i en intervju med hockeysverige.se.

Efter att ha spelat Junior-VM redan som 17-åring och även debuterat i elitserien för Brynäs var det många som trodde att Jens Lööke skulle göra en snabb karriär i SHL. Men efter att Thomas Berglund tog över som tränare i Brynäs efter sparkade Tommy Jonsson fick Lööke sparsamt med speltid. Under nästan hela förra säsongen blev han dessutom utlånad till Almtuna i Hockeyallsvenskan.

Nu har Jens Lööke hunnit fylla 19 år och när sportchefen Stefan Bengtzén skulle sätta ihop den här säsongens Brynästrupp fanns inte han inte med i kalkylerna.
– Det var lite i början som jag grubblade över det där, att det var synd att jag inte skulle få fortsätta i Brynäs. Det är ändå där som jag har växt upp, säger Jens Lööke till hockeysverige.se och fortsätter:
– Samtidigt kände jag att det kanske skulle vara bra med något nytt, få en ny erfarenhet och flytta till en ny stad.

Var det en besvikelse att det inte blev något nytt kontrakt med Brynäs?
– Lite i början, men det där försvann väldigt fort. Som jag sa så kom jag snabbt på nya tankar, att det kanske skulle vara bra med en nytändning. Jag behövde komma bort och att få starta om på nytt. Då blev det inte längre så att jag gick och tänkte på att jag inte fick vara kvar i Brynäs. Istället kändes det bara kul med något nytt.

Under förra säsongen var det inte heller någon direkt dialog mellan Thomas Berglund och Jens Lööke om en återkomst till den här säsongen.
– Nej, det hade vi faktiskt inte. Från det att jag blev utlånad till Almtuna var det så att jag inte hade så mycket kontakt alls med någon från Brynäs. Då började jag självklart förstå lite att det kanske inte var aktuellt med någonting där inför den här säsongen.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”TIMRÅ HAR NÅGOT VÄLDIGT BRA PÅ GÅNG”

Förra säsongen blev det bara fem matcher i SHL med Brynäs. Däremot spelade Lööke 30 matcher i allsvenskan. Där svarade han för tre mål och totalt elva poäng.
– Det var en väldigt lärorik tid för mig. Det var viktigt att jag fick komma till Almtuna där jag fick väldigt mycket speltid. Alla tog dessutom hand om hand om mig väldigt bra då jag var ny där.
– Det viktigaste för mig var ändå att jag fick spela igen. Säsongen innan det hade jag inte heller fått spela så mycket i slutet med Brynäs. Dessutom fick jag inte spela speciellt mycket i dom inledande matcherna med Brynäs förra säsongen. Det var tur att dom kom överens om att utlåning var det bästa för mig. Kanske var det också det som gjorde att jag hittade tillbaka till spelet igen. Jag har mycket att tacka Almtuna för det och för självförtroendet som jag fick tillbaka där.

Var det aktuellt att stanna och spela i Almtuna den här säsongen?
– Det var egentligen inte så mycket snack om det. Efter säsongen skiljdes vi åt och sedan hörde Timrå av sig väldigt tidigt till mig och visade intresse. Jag kände snabbt att Timrå verkligen var något som jag skulle tänka över ordentligt. Det kändes också ganska tidigt att Timrå kändes rätt.

Vad var det som gjorde att det kändes rätt med Timrå?
– Först och främst att dom visade intresse för mig direkt efter säsongen. Jag kände också att Timrå ville satsa på mig, vilket var det bästa för min utveckling. Jag behövde komma till ett lag som trodde på mig och där jag kan få mycket speltid. Det tror jag att jag kan få i Hockeyallsvenskan hos Timrå. Samtidigt har Timrå något väldigt bra på gång, vilket jag också fick höra ganska tidigt. Jag ville vara en del utav det för då ska min utveckling kunna ta en jäkla fart.

”KÄNNS ABSOLUT INTE SOM ETT STEG TILLBAKA”

Det har även funnits intresse för Jens Lööke från SHL-håll inför den här säsongen, men för 19-åringen från Valbo har inte det känts aktuellt.  
– Vi snackade lite i början om något lag, men SHL är ändå en högre nivå. Då kändes det ganska fort för mig att jag behöver gå ner någon säsong ytterligare i Hockeyallsvenskan för att hitta tillbaka till spelet och lugnet.
– Då sa jag och min agent, Claes Elefalk, att Hockeyallsvenskan var mycket bättre för min utveckling. Det stod vi fast vid.

Du känner inte att det är ett ta ett steg tillbaka i din utveckling att spela i Hockeyallsvenskan jämfört med att spela SHL-hockey?
– Nej, definitivt inte. Förra säsongen gjorde Malte Strömwall och Robin Kovacs väldigt bra ifrån sig i AIK. Därifrån skrev båda två på NHL-kontrakt. Sedan har du (Jonathan) Dahlén som spelade fruktansvärt bra i Hockeyallsvenskan vilket gjorde att det var många som fick upp ögonen för honom.
– Det känns absolut inte som om jag tar ett steg tillbaka. Inte heller när jag får chansen att spela i ett sådan här lag som vi har fått ihop och som kan vara med och fightas i toppen. Det känns mer som en väldigt bra utmaning för mig, att få visa vad jag går för.

Jens Lööke är draftad av Arizona i NHL och dom tycks bara se positivt på att han kommer spela i Hockeyallsvenskan kommande säsong.
– Jag har pratat lite med den svenska scouten, Thomas Carlsson, och han tycker också att Timrå var ett klokt val av mig. Han var också en liten anledning till att vi inte skulle jaga vidare efter någon SHL-klubb. Även han tyckte att det bästa för mig var att hitta ett lag där jag kunde få speltid, spela mycket och vara en viktig kugge i laget.
– Sedan har jag inte pratat så mycket med dom borta i USA. Det är ändå mest Thomas som jag har haft kontakt med och har fortfarande. Det var han, jag och Claes som tyckte det här med Timrå var väldigt bra.

Lööke tror att det här laget som Timrå har fått ihop kan vara med och slåss riktigt högt upp i tabelltoppen den här säsongen.
– Kan vi få ihop laget och hittar ett spel som vi kan följa så kan vi hamna väldigt högt upp. Vi ska vara med och kriga i toppen. Det är vad vi har som mål i alla fall.

Och om Brynäs ringer under säsongen och vill ha tillbaka dig dit, vad svarar du då?
– Det får jag då, säger Jens Lööke med ett lätt skratt.
– Just nu är det bara fullt fokus på Timrå, att vi ska göra det så bra som det bara går. Jag trivs fruktansvärt bra här i Sundsvall och jag vill inte tänka på något annat än Timrå nu.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL