ÅTTA POÄNG. Martin Hanzal, Anthony Duclair och Max Domi, här tillsammans med Oliver Ekman Larsson, stod för åtta poäng mot Anaheim.
Nyheter

Arizona: Ett år äldre – ett år bättre?

ANNONS

Redan förra säsongen var de länge med och högg på en slutspelsplats. Nu är Arizonas talangfulla lag ett år äldre. Frågan är om de också är ett år bättre?

IN OCH UT 

Nyförvärv: Dave Bolland, fw, Florida, Lawson Crouse, fw, Florida, Radim Vrbata, fw, Vancouver, Luke Schenn, b, Los Angeles, Ryan White, fw, Philadelphia, Jamie McGinn, fw, Anaheim, Alex Goligoski, b, Dallas
Förluster: Antoine Vermette, fw, Anaheim, Kyle Chipchura, fw, Slovan Bratislava, ViktorTikhonov, fw, SKA St. Petersburg, Sergei Plotnikov, fw, SKA St. Petersburg, Jiri Sekac, fw, Ak Bars Kazan. 

S9

S1MIKE SMITH
Anders Lindbäck lyckades inte utmana veteranen Smith om förstaspaden förra säsongen. I stället klev doldisen Louis Domingue in och gjorde det bra när Smith hade en skadefylld säsong och bara spelade 32 matcher. Den nu 34-årige målvakten behöver en skadefri säsong, där han hittar tillbaka till sin tidigare höga nivå, om Arizona ska vara med och kämpa om en slutspelsplats.

S2SHANE DOAN
Shane Doan fyller 40 år lagom till NHL-premiären, men visar inga större tecken på ålderskrämpor. Han hade bara Max Domi och Oliver Ekman-Larsson före sig i den interna poängliga förra säsongen, och även om inte farten finns där längre håller Doan fortfarande okej klass. Dessutom har han en enormt viktig roll i ett väldigt ungt Arizona, och är något av ”lagkaptenernas lagkapten” i NHL.

S3OLIVER EKMAN LARSSON
Få spelare betyder lika mycket för sitt lag som Oliver Ekman-Larsson gör för Arizona Coyotes. Som en av världens bästa backar har han en extremt tung roll, och det faktum att han vunnit klubbens interna poängliga de senaste två säsongerna säger en hel del. Kommer dessutom från sin bästa säsong i karriären och lär ha ett par år kvar innan han når sin absoluta peak. Med en bättre omgivning hade ”OEL” med största sannolikhet varit en Norris Trophy-kandidat.

S4ALEX GOLIGOSKI
Sedan Keith Yandle lämnade laget har Oliver Ekman-Larsson varit smärtsamt ensam i kategorin ”klassbackar i Coyotes”. Nu har Alex Goligoski hämtats in från Dallas, och det känns på pappret som en perfekt förstärkning för laget. Han lär få runt 25 minuters istid per match, och kommer kunna avlasta Ekman-Larsson. Goligoski kan säkerligen också få en viktig ledarroll.

S6
Lagets poängkung: 
MAX DOMI
Efter två år med svenskt på tronen kan vi nog räkna med att det här blir säsongen Max Domi tar över poängkungstiteln i Arizona. Förra säsongen, när han var rookie i NHL, var han bara tre poäng bakom Ekman-Larsson i poängligan. Det blev över 50 poäng då, och det vore nästan förvånande om han inte når över 60 poäng nu. Max Domi är en av hela ligans mest spännande talanger, och när laget nu gick miste om Auston Matthews är han klubbens självklara offensiva spjutspets för många år framöver.

S5CHRISTAN DVORAK
Det kommer bli spännande att se vad Christian Dvorak kan uträtta i NHL. Är han en spelare som levt på andras talang, eller är han en spelare som utvecklats i rask takt sedan draften och kan bli en stjärna även på en högsta nivån? Sprutade in poäng som junior, då han spelade ihop med Mitchell Marner och Matthew Tkachuk i London Knights. Draftades först i andrarundan 2014, och har sedan dess gjort 230 poäng på 125 matcher i OHL. Är en av Arizonas alla jättetalanger på forwarssidan.


Oliver Ekman Larsson. Foto: All Over Press


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Det är ungt blod lite överallt i Arizona. Alla känner redan till lagets enorma talangbank på anfallssidan, med Max Domi, Anthony Duclair, Dylan Strome, Christian Dvorak och nu även Lawson Crowse. Coyotes har också en extremt ung general manager i 27-årige John Chayka, och frågan är om det är rätt väg att gå? Arizonas unga stjärnor har blivit ett år äldre, och bör rimligtvis ha blivit ett år bättre. Samtidigt finns lagpappan Shane Doan, snart 40 år, kvar i laget för en sista (?) säsong. Det kan vara läge att utnyttja det. När Doan försvinner kommer det lämnas kvar ett stort tomrum i hela klubben. Arizona firar 20 år som klubb, och kan mycket väl ha två spelare i laget som inte ens var födda när klubben äntrade ligan. Såväl Dylan Strome som nyförvärvet Lawson Crouse lär nämligen vara med och hugga om en plats i laget redan nu. Ett bottentippat Arizona gjorde en överraskande bra säsong redan i fjol och gick därmed miste om hemmasonen Auston Matthews. Kan man, trots det, utmana om en slutspelsplats på allvar redan den här säsongen?

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
35) Louis Domingue
41) Mike Smith

BACKAR:
2) Luke Schenn 
4) Zbynek Michalek
5) Connor Murphy
23) Oliver Ekman-Larsson
26) Michael Stone
33) Alex Goligoski
34) Klas Dahlbeck
44) Kevin Connauton

FORWARDS:
10) Anthony Duclair
11) Martin Hanzal
15) Brad Richardson
16) Max Domi
17) Radim Vrbata
18) Christian Dvorak
19) Shane Doan ”C”
20) Dylan Strome
25) Ryan White
48) Jordan Martinook
88) Jamie McGinn
xx) Lawson Crouse
xx) Dave Bolland

COACH: 
Dave Tippett (sedan 2009)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 21 april
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL