Seth Jones
World Cup 2016

Seth Jones – med basket i blodet och NHL i blicken: ”Kan bli hur bra som helst”

ANNONS

I hockeysverige.ses nya bok ”Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor” möter ni 50 av de största hockeytalangerna födda mellan 1994 och 1997. En av spelarna som porträtteras i boken är World Cup-aktuella Seth Jones. Här bjuds ni på ett smakprov ur boken…

Med en NBA-spelare som pappa och en längd på 193 centimeter fanns det förutsättningarna för Seth Jones att bli framgångsrik inom basketen. Själv ville han något helt annat. Amerikanen fann tidigt en passion för ishockey – en passion som tagit honom hela vägen till NHL.

Av: Ola Winther

Trots att han växte upp med att följa sin pappa, Popeye Jones, både från sidan av planen och i omklädningsrummet i NBA var det aldrig någon tvekan för Seth Jones, född 1994. Han var aldrig intresserad av att gå i sin fars fotspår – även om han hade kvaliteterna för att gå långt inom basketen.
– Han hade kunnat nå hela vägen till NBA och kanske även kunnat spela baseball i MLB. Han är riktigt, riktigt bra på båda de sporterna, säger Ty Rattie, som var amerikanens rumskamrat under hans tid i juniorlaget Portland Winterhawks i WHL.

Den gänglige ynglingen från Arlington i Texas hade redan i tidig ålder fått upp ögonen för ishockeyn – mycket tack vare en av de största amerikanska spelarna genom tiderna. Därefter var det aldrig någon tvekan om vilken idrott han skulle satsa på.

TORONTO, ON - SEPTEMBER 15: Seth Jones of Team North America answer questions during Media day at the World Cup of Hockey 2016 at Air Canada Centre on September 15, 2016 in Toronto, Ontario, Canada. (Photo by Minas Panagiotakis/Getty Images)

Seth Jones under mediadagen i Toronto, inför World Cup. (Foto: Getty Images/Minas Panagiotakis)

– Jag gjorde ett välgörenhetsevent med Mike Modano under min tid med Dallas Mavericks i NBA och tyckte att han var en trevlig kille, säger Popeye Jones.
– Därför tog jag med mina söner på en Stars-match och vi förälskade oss verkligen i sporten. Därefter började jag följa det noga och vi hade Stars som vårt lag.

När Seth Jones bara var några år gammal blev hans pappa bortbytt till Toronto Raptors. Att få växa upp i ishockeyns Mecka minskade inte direkt den unge talangens intresse för sporten. Efter att Modano lett in familjen Jones på ishockeybanan var det senare en annan legendar som la grunden för vad som i dag är backens adelsmärke.
– När jag spelade för Denver Nuggets och tränade i Pepsi Center stötte jag på Joe Sakic. Då berättade jag att mina söner spelade ishockey och frågade honom om det var något speciellt man borde tänka på.
– Han hade ingen aning om vem jag var och tittade bara på mig och sa: ”Med tanke på hur du ser ut gissar jag att dina barn är stora som hus, då behöver de skridskolektioner”, minns Popeye Jones.

Sagt och gjort. Redan tidigt fokuserades mycket av Seth Jones träning på skridskoåkningen, vilket onekligen gett resultat. Till skillnad från många andra storväxta spelare kan amerikanen hävda sig mycket väl på rören.
– Han är nära två meter lång och åker skridskor lika bra som en kille som är 1,70, säger Nashvilles lagkapten Shea Weber.

”Kan bli hur bra som helst”

Hur har det då varit att växa upp med all den uppmärksamhet det innebär när man är en stortalang och dessutom har en basketstjärna till pappa? Inte helt lätt, om man ska tro Popeye Jones. Redan som 14-åring blev amerikanen porträtterad i kända magasinet Sports Illustrated, men han har också alltid hanterat den stora uppståndelsen med bravur.
– Seth har alltid varit väldigt mogen. Ända sedan han var liten har han varit som en svamp som alltid velat göra alla till lags, alltid göra det rätta.
– Han har också förstått att alla har ögonen på honom varje gång han är inne på isen. Så har det varit länge och han hanterar det på ett bra sätt.

Genom hela juniorkarriären stod amerikanen ut ur mängden, både under sin tid vid USA:s utvecklingsprogram för stortalanger i Ann Arbor och under sitt år med Portland Winterhakws i WHL. När det väl var dags för honom att draftas 2013 var därför de flesta övertygade om att han skulle gå som topp två, tillsammans med Nathan MacKinnon. Efter att MacKinnon valts som första spelare av Colorado valde dock både Florida och Tampa Bay att passa på den mångsidige backen, som i stället plockades som nummer fyra av Nashville. Att flera lag valde att satsa på andra kort före honom är något som Seth Jones använt som tändvätska sedan dess.
– Det är definitivt något som fått mig att jobba ännu hårdare. Det är kanske inte så att jag går runt med en revansch-känsla hela tiden, men jag håller det helt klart i minnet, säger backen.

Redan säsongen efter att han blivit draftad etablerade sig talangen i Nashville och sedan dess har han varit bofast i världens bästa liga. Först i Predators och sedan i Columbus, dit han blev bortbytt i utbyte mot stjärncentern Ryan Johansen. För varje säsong som gått har också amerikanen växt ytterligare och enligt den tidigare Nashvillkollegan Filip Forsberg finns det inga gränser för hur bra han kan bli.
– Han är redan nu en fantastisk spelare. Han har en otrolig skridskoåkning och han kan verkligen bli hur bra som helst.

Källor: The Oregonian, Washington Post, Sportsnet, nhl.com.


Foto: Getty Images/Kirk Irwin

Historien om Seth Jones och 49 andra av världens största hockeytalanger läser du i Elite Prospects – Morgondagens Stjärnor, en bok framställd av hockeysverige.ses redaktion och Aros Sport Media.

Boken finns ute nu och kan beställas via formuläret här nedan. Den kostar 395 kronor plus en fraktkostnad på 40 kronor. Det finns även en lyxutgåva inbunden i röd skinnimitation som levereras med ett skyddsomslag och är personligt numrerad 1-999. Det är alltså en begränsad samlarutgåva. Priset för den är 1 495 kronor plus 40 kronor i frakt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch