Veckans Lag …
Veckans Lag

Veckans Lag #2

ANNONS

En ny vecka har passerat – och det måste ha varit en av de mest händelserika på länge i SHL-sammanhang. De otroliga händelserna avlöste varandra, vilket vi också kan urskönja i denna upplagan av Veckans Lag.

Joel Lassinantti, Luleå
SHL:s bästa målvakt från förra säsongen har visat att han knappast blivit sämre under sommaren. Den kolugne Luleå-keepern hade visserligen inte så mycket att göra mot Leksand, men mot Växjö var han norrbottningarnas stora segervapen. Två insläppta mål på två matcher med en räddningsprocent på 95,24 gör att 23-åringen var självklar som sista utpost här.

Nils Andersson, Malmö
Han var en av SHL:s bästa offensiva backar redan förra säsongen, men verkar ha tagit nya kliv över sommaren. Driver Malmös anfallsspel på ett fantastiskt sätt och har en sällsynt förmåga att hålla kvar pucken i offensiv zon, som gör att hans lag kan få långa anfall. Svarade för tre mål och två assist på två matcher den gångna veckan, vilket är ett otroligt facit för en back.

André Benoit, Malmö
Om man tycker att Anderssons facit från den gångna veckan är fantastiskt – då måste Benoits vara snudd på sensationellt. Kanadensaren samlade på sig smått otroliga sju poäng (1+6) på veckans två matcher – och som grädde på moset avgjorde han också mötet mot Rögle. Kompletterar Andersson på ett perfekt sätt och tillsammans är duon SHL:s klart bästa backpar just nu.

Bryan Lerg, Rögle
Amerikanen såg spännande ut redan på förhand och efter att man nu fått se honom i ett antal SHL-matcher kan man konstatera att Rögle här verkar ha hittat ett riktigt fynd. Har en fantastisk speed och teknik som gör att han ständigt är ett hot på isen. Satte avgörandet på övertid mot Linköping och följde upp det med tre poäng i Skånederbyt under sin andra match den här veckan.

Martin Thörnberg, HV71
Vilken målform han är i, den gode veteranen! Prickade in tre mål på veckans två matcher och förlängde därmed sin målsvit till sanslösa elva matcher. Har svarat för fem fullträffar redan under de fyra första omgångarna av SHL och ser ut att vara som pånyttfödd. Kan hemmasonen fortsätta prestera på den här nivån kan det bli en rolig säsong i Jönköping.

Ilari Filppula, Malmö (2)
SHL:s främsta spelare sett över de inledande två veckorna, vilket man även kan se på att han tagit plats här för andra veckan i rad. Har varit fullkomligt briljant och ser spelet som ingen annan. Avgjorde mötet med Färjestad redan i den första perioden med två mål och en assist – och följde upp det med två nya poäng mot Rögle. Det enda tråkiga är att domarna rånade oss på en halv match med finländarens fantastiska kreativitet när de gav honom ett feldömt matchstraff i derbyt.

Veckans

 

… snyggaste: Har ni inte sett Christopher Mastomäkis 1-0-mål i numerärt underläge för Luleå borta mot Växjö rekommenderar jag er att ta en titt snarast. Det var en sällsynt uppvisning av fart och tekniskt briljans som lurade Joacim Eriksson upp på läktaren. Det blir onekligen intressant att fortsätta följa 19-åringens resa den här säsongen – för den har inletts väldigt lovande.

… domartabbe: Ja, vad ska man säga? Matchstraffet som Filppula åkte på i mötet med Rögle måste vara det mest feldömda på år och tag. Det var faktiskt pinsamt att se, speciellt som domarna nu också får använda videorepriser vid den här typen av händelser. Har ni missat bilderna? Då kan ni döma själva av klippet här nedan:

… argaste: Det var inte direkt mungiporna uppåt i Rögles bås under derbyt mot Malmö. Huvudtränaren Anders Eldebrink gick ut i TV och totalsågade domarna, medan assisterande tränaren Mikael Gath gjorde sig själv till åtlöje genom att slå sin egen taktiktavla i flisor efter Filppulas ”tackling” på Jack Connolly. Det absoluta värsta med ”Gath-gate” är dock att han lyckades lura domaren att skicka Filppula av banan. Den typen av beteende får aldrig löna sig!

… blunder: Det må vara väldigt olyckligt, men en så rutinerad spelare som Chris Abbott får bara inte dra en hemåtpassning i mitten utan att titta upp vid ställningen 2-2 i slutet av en match. Resultatet av den? Då Frölunda hade en avvaktande utvisning stod HV-buren tom och pucken gled över hela banan in i det övergivna målet. Tre poäng till Frölunda och en riktig bakläxa för Abbott.

… wow-upplevelse: Skånederbyt hade allt och lite till! Den mest målrika matchen i SHL på fem år var intensiv, full av heta känslor, hög fart, fantastisk stämning och snygga prestationer. Det var som en reklamfilm för sporten ishockey. Mer sånt, tack!

… pangstart #1: När Malmö gjorde 4-0 på Färjestad i Karlstad inom loppet av tolv minuter av första perioden i torsdags var det många som inte förstod vad som hände. Ett riktigt styrkebesked från skåningarna – och ett riktigt lågvattenmärke för hemmalaget.

… pangstart #2: Frågan är om det någonsin hänt förut att det två gånger under samma vecka är lag som går fram till en 4-0-ledning på de inledande tolv minuterna av en match? Det hände i alla fall den här osannolika SHL-veckan, då HV71 upprepade Malmös bedrift mot Skellefteå. Låt vara att västerbottningarna hade en skadelista längre än Zlatan Ibrahimovic meritlista – det ska ändå inte få hända.

… försvarshaveri: Att man släpper in fyra mål på en period en gång är tillräckligt illa – att man gör det två gånger under samma vecka är inget annat än bedrövligt. Färjestads försvarsspel kollapsade fullständigt den gångna veckan och Leif Carlsson har onekligen mycket att fundera på inför stundande utmaningar.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL