BÄST I TEST. Sidney Crosby vinner allt han deltar i just nu.
Pittsburgh

Pittsburgh: Formtoppad Crosby ger drömmar om repeat

ANNONS

Inget NHL-lag har vunnit Stanley Cup två gånger på rad sedan Detroit Red Wings gjorde det 1997 och 1998. Oddsen är således inte på regerande mästarna Pittsburgh Penguins sida inför årets säsong, men en formtoppad Sidney Crosby ger i alla fall klubben hopp om nya stora framgångar.

IN OCH UT 

Nyförvärv: Lukas Bengtsson, b, Frölunda, Stuart Percy, b, Toronto, David Warsofsky, b, New Jersey, Thomas di Pauli, fw, University of Notre Dame, Garrett Wilson, fw, Florida.
Förluster: Jeff Zatkoff, mv, Los Angeles, Ben Lovejoy, b, New Jersey, Beau Bennett, fw, New Jersey.

S9

S1MARC-ANDRÉ FLEURY
Så fort Matt Murray gjorde bra ifrån sig var det genast många som tog för givet att Pittsburgh Penguins skulle trejda Fleury. Med tanke på den skada Murray ådrog sig på World Cup var det tur att general managern Jim Rutherford inte var så trigger happy. Men inte bara därför. Murrays sample size är fortfarande väldigt liten och mitt i all yra kring ynglingens starka säsongsavslutning är det lätt att glömma att Fleury hade en av sina bättre NHL-säsonger innan ett par hjärnskakningar sinkade honom.

S2KRIS LETANG
Får han bara vara frisk är han en av ligans bästa offensiva backar. Satte personbästa med 67 poäng på 71 matcher i fjol, men lyckades ändå inte bli nominerad till Norris Trophy. Många ansåg att det var ett rån, men med tanke på vad Brent Burns, Erik Karlsson och Drew Doughty lyckades med fanns det ändå en logik i det. Letang är en av få NHL-backar som har kapaciteten att matcha Karlsson när det kommer till produktion.

S3JEVGENIJ MALKIN
Hur är det egentligen ställt med Malkin? Det är en fråga man måste ställa sig efter ett tämligen blekt slutspel, där det syntes att den ryske stjärnan var märkt av alla skador, och därefter ett mindre inspirerat uppträdande i World Cup den här hösten. Malkin är fortfarande en poäng-per-match-spelare, men alla skador och smällar verkar ha tagit ut sin rätt och påverkat Malkin mer än många vill erkänna. Skulle behöva studsa tillbaka och framför allt få en hel säsong utan större skavanker. Det har inte hänt sedan han vann poängligan 2012.

S4PHIL KESSEL
Fick mycket skit för sin grundserie, men svarade med att vara Penguins kanske bästa spelare i slutspelet och en av de stora nyckelfigurerna när bucklan bärgades. Kessel kommer alltid att vara en tämligen kontroversiell figur på grund av sin personlighet, men efter Stanley Cup-triumfen i somras är det många belackare som har förvandlats till fans.

S6
Lagets poängkung: 
SIDNEY CROSBY
Har Sidney Crosby någonsin varit bättre? Det är en fråga som är befogad efter en strålande avslutning på förra säsongen och ett dominant uppträdande i World Cup, där han blev turneringens MVP. Crosby har tagit sitt spel till en Steve Yzerman-nivå och blivit en komplett spelare. Har goda möjligheter att vinna NHL:s poängliga den här säsongen.

S5MATT MURRAY 
Stanley Cup-slutspelet blev Matt Murrays stora come out-partaj och han hyllades med rätta för sin insats när Penguins säkrade bucklan. Det man måste minnas med målvaktspositionen är att det är en volatil position. Det tar ofta ett par år att fastställa hur pass bra en NHL-målvakt är och för Pittsburgh Penguins del finns det ingen anledning att stressa fram en trejd av Marc-André Fleury innan man fått se hur Matt Murray klarar av att hantera en hel NHL-säsong. Det är mycket möjligt att han är ”the real deal”, men innan man har skaffat en större ”sample size” av hans spel i NHL gör klubben bäst att sitta lugn i båten.


HOCKEYSVERIGES PROGNOS 

Att vinna Stanley Cup två säsonger i rad är få förunnat. För att Pittsburgh Penguins ska klara av en repeat behöver väldigt många saker falla på plats, men det finns samtidigt goda skäl att tro att det är möjligt. För det första är Sidney Crosby i ett fantastiskt slag just nu och det är närmast en garanti för framgång eftersom han förutom att vara världens bästa spelare själv även har en förmåga att få ut det bästa av sin omgivning. I övrigt handlar det om att Penguins har satsat på kontinuitet. Man har inte tappat några nyckelspelare, utan succécoachen Mike Sullivan har i princip samma spelare att laborera med som i fjol. Det som talar emot en succé är framför allt att konkurrensen bland de andra topplagen i Eastern Conference är upptrissad. Lagen som man besegrade på vägen till förra säsongens viktoria, Tampa Bay Lightning och Washington Capitals, ser ruggigt starka ut och Penguins måste klara av att toppa formen på samma sätt som i fjol för att kunna rubba dem. Det är inte omöjligt, men det kommer att bli en förbaskat stor utmaning.


Carl Hagelin & Phil Kessel. Foto: Bildbyrån/Vincent Pugliese

TRUPPEN

MÅLVAKTER:
29) Marc-André Fleury
30) Matt Murray

BACKAR:
3) Olli Määttä
4) Justin Schultz
6) Trevor Daley
8) Brian Dumoulin
28) Ian Cole
51) Derrick Pouliot
58) Kris Letang

FORWARDS:
7) Matt Cullen
13) Nick Bonino
14) Chris Kunitz
16) Eric Fehr
17) Bryan Rust
23) Scott Wilson
34) Tom Kühnhackl
43) Conor Sheary
62) Carl Hagelin
71) Jevgenij Malkin
72) Patric Hörnqvist
81) Phil Kessel
87) Sidney Crosby ”C”

COACH: 
Mike Sullivan (sedan 2015)

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL