TRE JOKRAR. Hugo Enock, Linus Högberg och Erik Brännström slås om JVM-biljetter.
Växjö Lakers HC

Överraskningarna som slåss om JVM-biljetter: ”Han är outstanding i varje match”

ANNONS

De är tre backar som har överraskat positivt under säsongsinledningen och tack vare det blandat sig kampen om varsin plats i JVM-truppen. Linus Högberg, Hugo Enock och Erik Brännström blev i dag uttagna till fyrnationsturneringen i Göteborg i början av november.
– Han är outstanding i varje match i J20 och som jag ser det är det bättre och mer utvecklande att spela 25 minuter i J20 än fem minuter i SHL, säger förbundskapten Tomas Montén till hockeysverige.se om 17-årige HV71-backen Brännström.

Det är full ös i Tomas Monténs hem i Linköping. Sonen har namnsdag och eftersom han fyller så pass sent på året som i december låter man honom dagen till ära bjuda kompisarna i grannskapet på tårta.
– Det var full fart på dem redan innan de åt tårta, och så lite socker på det, skrattar Juniorkronornas förbundskapten medan det tjoas och tjimmas i bakgrunden.

Under tisdagen har Montén även presenterat sin trupp till U20-landslagsturneringen i Göteborg efter månadsskiftet. 22 spelare är uttagna och bland dessa några som med stor trolighet kommer att utgöra stommen i den svenska JVM-truppen som startar årets turnering med att möta Danmark i Montréal den 26 december.

I laget som Montén tog ut i dag är det kanske framför allt tre backar som sticker ut. Färjestads Hugo Enock, som aldrig tidigare spelat några juniorlandskamper, Växjös Linus Högberg som har fått en oväntat stor roll i SHL den här säsongen, samt HV71:s Erik Brännström, som är född 1999.

Linus Högberg.

Med frågetecken för backar som Jacob Larsson, som fortfarande är kvar i NHL med Anaheim Ducks, och Oliver Kylington, som spelar för Calgary Flames farmarlag Stockton Heat i AHL, har Montén breddat fältet vad gäller just backarna.
– Jag har sett Högberg och Enock i både SHL och juniorserierna, men det är framför allt deras spel på seniornivå som har gjort mig intresserad av dem, säger Tomas Montén.
– Jag ser dem ofta, men jag pratar även med folk för att få input utifrån. I Färjestad finns (assisterande tränaren) Ante Karlsson som jag jobbade med i Timrå och i Växjö känner jag Sam Hallam väl. Jag försöker lyssna på vad de har att säga och tar hjälp av deras åsikter och kunskaper.

Linus Högberg är en stockholmare, född 1998, som draftades av Philadelphia Flyers i somras. Han har spelat sju SHL-matcher så här långt den här säsongen och fått allt större förtroende på smålänningarnas blålinje.
– Det är lite så här det funkar för juniorer som slår igenom. Växjö har haft lite backskador, han har gjort det bra och då har minuterna växt, säger Montén om 18-åringen.
– Det jag gillar är att han är cool med pucken, gör bra bedömningar och ligger bra i banan. Han är inte sexig åt ena eller andra hållet, men känns gedigen. Nu när Jacob Larsson är borta och Lucas Carlsson skadad öppnar det för en sådan här typ av spelare, en allroundspelande leftskytt med styrkan i passningsspelet.


Hugo Enock. Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

”EN JÄKLA KUBIK SOM ÄR STARK FÖR SIN STORLEK”

Hugo Enock, som är född i Colombia men uppvuxen i Karlskog, har tagit för sig i Färjestad och fått speltid i det som många har kallat SHL:s bästa backuppsättning.
– Hugo är väldigt energisk som spelare, har en jäkla energi och en jäkla fart. Han påminner mycket om Mat Robinson som jag hade i Timrå på så sätt att han kan vara först fram och först tillbaka, säger Montén om FBK:aren och jämför honom även med en före detta JVM-back som var med och tog silver i Malmö för tre år sedan.
– Han är inte jättestor, men klarar att vara tuff i det fysiska spelet. Han är duktig i hörnorna och på att vinna sin kamp. Det är lite Jeppe Pettersson-stuk, en jäkla kubik som är stark för sin storlek. 

Erik Brännström.

Erik Brännström är lagets yngsta spelare med sina 17 år. Och trots att han inte spelar regelbundet med HV71 i SHL fanns det inga hinder för honom att komma med i truppen. Tvärtom.
Dels så har han bra erfarenheter internationellt. Han var bra på U18-VM i våras och Ivan Hlinka-turneringen i somras. Dels har jag sett honom i flera matcher med HV och han spelar förbannat bra. Han är outstanding i varje match i J20 och som jag ser det är det bättre och mer utvecklande för honom att spela 25 minuter i J20 än fem minuter i SHL, säger Tomas Montén om den unge backen som har kallats ”en Kimmo Timonen-klon” av scouter i Nordamerika som kikar på honom inför draften.
– Han har varit skitbra, är allround, bra på skridskorna och ganska tuff för sin ålder. Då känner jag att jag måste testa honom. Han kan vara ännu bättre om en månad. Det finns en jäkla potential här. Han förtjänar chansen för att han varit bra i landslagen, men också för att han är het just nu.

En 99:a som däremot går miste om chansen att visa upp sig inför JVM är den körtelfebersjuke Röglebacken Timothy Liljegren. Hans chanser att spela till sig en JVM-plats har minskat radikalt till en följd av sin trista sjukdom.
– Timothy har varit en av de som varit på tapeten, men sedan kom det här beskedet om hans sjukdom så tidigt att han aldrig blev ett alternativ inför den här turneringen, konstaterar Tomas Montén.
– Det viktiga är att han fokuserar på sig själv, investerar i sig själv och att han blir frisk. Han har alla förutsättningar att komma i gång snabbt när han väl blir frisk, men det kan ta tid också och då ska man bara ta det försiktigt och inte riskera att de blir värre.

Turneringen i Göteborg spelas den 4-6 november och Juniorkronorna ställs mot Tjeckien, Finland och Ryssland.

Truppen
Felix Sandström, Brynäs
Filip Gustavsson, Luleå

Erik Brännström, HV71
Jesper Lindgren, Modo
Hugo Enock, Färjestad
David Bernhardt, Djurgården
Kristoffer Gunnarsson, Frölunda
Linus Högberg, Växjö
Gabriel Carlsson, Linköping

Marcus Davidsson, Djurgården
Jesper Bratt, AIK
Lias Andersson, HV71
Carl Grundström, Frölunda
Rasmus Asplund, Färjestad
Fredrik Karlström, AIK
Jonathan Davidsson, Djurgården
Elias Pettersson, Timrå
Jens Lööke, Timrå
Sebastian Olsson, Skellefteå
Jonathan Dahlén, Timrå
Andreas Wingerli, Skellefteå
Tim Söderlund, Skellefteå

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch