Ludwig Blomstrand.
Nyheter

Oväntade NHL-kontraktet – en nyckel till målkungens succé: ”Tog rätt beslut som åkte över”

ANNONS

Han var något av en doldis i HockeyAllsvenskan när han plötsligt fick NHL-kontrakt. Efter tre år i Nordamerika, där han spenderade nästan all tid i ECHL, är Ludwig Blomstrand tillbaka i Sverige – och gör succé.
– Jag känner mig stärkt av det som hände där borta, säger skyttekungen till hockeysverige.se.

Han är bara 23 år gammal, men har redan hunnit med att ha en minst sagt händelserik karriär. Han har spelat i HockeyAllsvenskan, fått NHL-kontrakt, lirat i AHL och ECHL – och nu är han skyttekung i allsvenskan. Ludwig Blomstrand har återvänt till svensk hockey efter tre år i Nordamerika, och gör dundersuccé.

När han sprätte in 4-2 till Almtuna i 5-2-vinsten mot Västervik i onsdags förlängde det hans målsvit till sex matcher. Nu har han den mäktiga raden tio mål och en målgivande passning.
– Jag brukar vara på mig själv med att jag måste passa ibland också, säger han med ett skratt och fortsätter:
– Jag vet faktiskt inte hur det där kommer sig. Det har bara blivit så, och det är lite komiskt faktiskt. Det är massa studspuckar som studsar rätt för mig, och det känns verkligen att jag är inne i ett stim. Det är jävligt roligt.

BB120324JM032

I Djurgårdströjan.

Förväntningarna i Uppsala var höga efter att Blomstrand beslutat sig för att vända hem till klubben han representerade innan han fick ett NHL-kontrakt av Vancouver. Ett NHL-kontrakt han aldrig hade förväntat sig att han skulle få. Blomstrands stora mål var nämligen att slå sig in i Djurgården.
– Jag förväntade mig ingenting. Innan jag stack till Almtuna, strax före jul, hade jag lite kontakt med Vancouver och då ville de att jag skulle testa på spel i college. Men jag kände själv att jag ville ta chansen att spela i allsvenskan med Djurgården i stället, men så blev det inte.
– Jag flyttade hem till Almtuna och sen kom kontraktet. Jag vet inte om det egentligen var så smart av mig att sticka över direkt, men jag tycker samtidigt jag tog rätt beslut med facit i hand. Jag har lärt mig mycket under mina år där borta.

Vad har du lärt dig, framför allt?
– De är lite mer drivna där, när det gäller allt egentligen. Det är ett annat stuk på mentaliteten och på publiken. Varje dag du kommer till arenan blir som en fest, och då vill man vara så bra som möjligt. Man har liksom lärt sig att kriga för istiden varje dag man kommer till jobbet.

SONY DSC

Sportchefen Tobias Pehrsson poserar med Blomstrand. Foto: Almtuna IS

Unde de tre hela åren han bodde i Nordamerika blev det bara sju matcher i AHL, för Utica Comets. Resten av tiden spelade han i Kalamazoo Wings, i ECHL. En liga som brukar beskrivas som farmarligans farmarliga. Trots att AHL-chanserna mer eller mindre uteblev ser Blomstrand tillbaka på åren med glädje.

– För mig handlade det om att få spela så mycket som möjligt. Det är det viktigaste i den åldern. Visst var det tråkigt att jag inte riktigt fick chansen i AHL, men det var som det var. Det fanns inget jag kunde göra åt saken egentligen.
– Jag trivdes väldigt bra i Kalamazoo och hade som sagt tre lärorika år där jag lärde mig mycket.

Hur var ECHL som liga?
– Det är en bra liga med en bra fart, där många spelare var i liknande läge som jag. Men det kan vara jäkligt tufft att lira där nere också. Det är några ‘fighters’ som ska jaga en, men det är så det är där borta.

Kände du att Vancouver hade koll på dig?
– De hade koll på mig i början, speciellt första säsong. Men tredje året var det inte så mycket, men då förväntade jag mig ingenting annat heller.

Förra säsongen blev det 63 poäng på 71 matcher i ECHL, och även om tillvaron flyter på bra hemma i Sverige skulle han inte tveka att åka över till Nordamerika en sväng till om en bra möjlighet skulle dyka upp.
– Jag känner mig stärkt av det som hände. När jag kom dit första gången var jag 19 år. Då var allting nytt. Nu har jag mer rutin, och skulle jag få en chans till skulle jag inte tveka. Nu trivs jag dock jäkligt bra i Almtuna.

ludwigblomstrand_haalm_015_oxnzmmq

Foto: Almtuna IS

Det är lätt att förstå varför. För en Uppsalakille som Ludwig Blomstrand betyder det extra mycket att klubben nu på allvar har ambitionen att avancera uppåt i seriesystemet.
– Det behövs ett ordentligt lag i staden, så det är bara bra att vi blir lite uppskrivna. Nu gäller det bara att ta vara på det. Vi har folk runt laget som verkligen brinner för det här, och ger tillbaka till oss spelarna som också verkligen brinner för det. Det känns som att hela föreningen går hand i hand just nu.
– Alla är på tåget nu. Målsättningen är att vi ska gå upp till SHL så snabbt som möjligt, men samtidigt måste vi se det med lite längre perspektiv också. Det kommer bli tufft, men skulle chansen ges att vi skulle få spela i SHL tror jag ingen skulle banga på det.

Vad tror du om kvällens match mot Mora?
– Det blir spännande. De ligger nära oss i tabellen, och jag tror det kan bli mycket folk som kommer och tittar också.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch