SUCCÉROOKIE. Zach Werenski har fått en suverän start på NHL-karriären.
Nyheter

Titta – ännu en tonåring som gör rookiesuccé i NHL

ANNONS

Kidsen har tagit NHL med storm under säsongsinledningen. I natt var det dags för ännu en tonåring att göra sin närvaro påmind. Columbus Blue Jackets rookieback Zach Werenski, 19, sköt sitt lag till en 3–2-seger mot Anaheim Ducks – efter en riktigt läcker framspelning från assistkungen Alexander Wennberg.
– Jag visste att han skulle få pucken till mig, men jag visste inte hur. Det var rätt coolt att han lyckades, säger Werenski till Columbus Dispatch om svenskens förarbete till övertidsmålet.

Det har med all rätta varit mycket fokus på spelare som Connor McDavid, Patrik Laine och Auston Matthews under säsongsinledningen. Men det finns även en 19-årig back som har fått en riktig kalasstart på säsongen och som definitivt visat att han är värd att hålla ögonen på.

Zach Werenski, draftad som åttonde spelare 2015, har inlett NHL-karriären med att göra åtta poäng (3+8) på sina elva första matcher – bara Brent Burns, San José, har fler poäng bland ligans backar. I natt sköt han det tredje målet för säsongen när Columbus Blue Jackets stal två poäng i hemmamötet med Anaheim Ducks. För trots att man fick finna sig i att vara utspelade under långa stunder blev det en övertidsseger med 3–2 sedan Werenski överlistat den amerikanske landsmannen John Gibson i förlängningen.

Werenski följde med upp i anfallet och tog emot en fin passning från Alexander Wennberg innan han tryckte dit segermålet.
– Wennberg hade bra speed och gjorde en bra dragning på blålinjen. Han såg mig och slog en fin passning bakom ryggen. Jag visste att han skulle få pucken till mig, men jag visste inte hur. Det var rätt coolt att han lyckades, säger Werenski till Columbus Dispatch.

Werenski har gjort en häftig resa till NHL. Han spelade collegehockey med University of Michigan förra säsongen och snittade en poäng per match i NCAA varpå han som lagkapten var med och tog USA till ett JVM-brons genom att göra nio poäng på sju matcher i Helsingfors. Han avslutade sedan säsongen med 14 poäng på 17 Calder Cup-matcher i AHL när Blue Jackets farmarlag Lake Erie Monsters (numera Cleveland Monsters) tog hem mästerskapstiteln.

Nu har han inlett NHL-säsongen förvånansvärt bra. Inför nattens batalj med Anaheim fanns det frågetecken kring Werenski eftersom hans stabile backpartner Seth Jones saknades på grund av skada, men även om han liksom hela laget fick tillbringa en hel del tid i den egna zonen under kvällen slutade det med kramkalas och glädjescener.

Alexander Wennbergs assist var hans tolfte på elva matcher och han toppar NHL:s assistliga tillsammans med Patrick Kane och McDavid. Totalt har han 13 poäng – flest av alla svenskar i NHL.

I Anaheim sköt Rickard Rakell sitt fjärde mål på fem matcher sedan comebacken och Hampus Lindholm debuterade efter sitt långa uppehåll till en följd av den utdragna kontraktsförhandlingen med Ducks. Lindholm matchades ganska försiktigt i comebacken och spelade 18.33.
– Det kändes okej därute. Jag hanterade mitt spel på ett bra sätt, tycker jag, och hade något byte som var lite för lång. Jag var därute lite för lång och blev trött, men utöver det var det en bra start, säger Lindholm till nhl.com.

Columbus – Anaheim 3–2 (2–0, 0–1, 0–1, 1–0)
Columbus: Boone Jenner (1), Brandon Saad (4), Zach Werenski (3) (Alexander Wennberg).
Anaheim: Rickard Rakell (4), Nick Ritchie (3).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL