Sök
Jack Johnson.
Nyheter

Tvingades i personlig konkurs – nu kommer han att tjäna minst i NHL

Två år efter att ha gått i personlig konkurs kan Columbus Blue Jackets amerikanske back Jack Johnson äntligen skåda ljuset i tunneln. Men inte utan att det kostar på. Efter att ha nått uppgörelser med sex av åtta fordringsägare kommer han att bli den spelare i NHL som tjänar minst de kommande säsongerna.

Det var en historia som skakade NHL, en historia om familjesvek och ekonomiska bakslag. Efter två tuffa år i privatlivet kan Columbus Blue Jackets back Jack Johnson nu i alla fall glädja sig åt att hans trassliga ekonomi är på väg att bli lite mindre trasslig.

Ni kanske minns 2014 års turer kring Johnson och hans ekonomi. Hur det uppdagades att hans föräldrar Jack sr. och Tina Johnson tagit vidlyftiga lån och köpt dyra bostäder i sonens namn. När man sedan inte haft tillräckligt med pengar för att betala tillbaka lånen tog man nya lån för att bekosta de gamla, vissa med en ränta på upp till 24 procent. Situationen blev snabbt ohållbar och slutade med att Jack Johnson tvingades gå i personlig konkurs.

Johnsons advokater försökte lägga skulden på föräldrarna eftersom de hävdade att deras klient inte hade haft vetskap om utsvävningarna. Dock utan framgång. Eftersom sonens namnteckning finns på alla kontrakt är det tillika han som anses vara skyldig. Det senaste åren har man därför tvingats att försöka förhandla till sig uppgörelser med fordringsägarna.

FÅR BEHÅLLA 246 000 DOLLAR AV 4,4 MILJONER

Nu skriver Columbus Dispatch reporter Aaron Portzline att man lyckats komma överens med sex av de åtta fordringsägarna, vilket gör att Johnsons situation ser ut att lösa sig. Men det kommer att stå honom dyrt. Columbusbacken tjänar för närvarande runt 4,4 miljoner dollar per säsong på det kontrakt som löper ut 2018. Av den summan får han behålla 246 000 dollar per säsong i ”levnadsomkostnader”. Resten kommer att gå till att fordringsägarna.

Om han skriver ett nytt NHL-kontrakt som överstiger hans nuvarande lön sommaren 2018 kommer han att få behålla runt 275 000 dollar av sina inkomster till dess att fordringsägarna är nöjda. Vissa av fordringsägarna har en deal som gör att de kommer att få tio procent av alla framtida inkomster som Johnson drar in under karriären. Dessa uppgörelser innebär att Jack Johnson i praktiken blir NHL:s sämst avlönade spelare under de närmaste åren eftersom minimumlönen för en heltidsspelare i NHL ligger på 575 000 dollar, skriver Columbus Dispatch.

Jack Johnson har sedan det ekonomiska haveriet uppdagades inte velat kommentera händelserna. Enligt Columbus Dispatch ska han dock ha brutit kontakten med sina föräldrar till en följd av det svek han anser sig ha blivit utsatt för.

Den här artikeln handlar om: