Andreas Borgman.
SHL

Landslagsledningen hyllar HV:s succérookie: ”En frisk fläkt”

ANNONS

Han har hyllats unisont för sitt spel med HV71. I dag kom också beskedet att SHL-rookien Andreas Borgman får chansen att visa upp sig i Tre Kronors tillsammans med ett par andra debutanter i Oskar Lindblom, Sebastian Aho och Fredrik Händemark.
– Andreas känns lite spännande, en frisk fläkt som är ganska frejdig, tuff, fysisk, säger Peter Popovic till hockeysverige.se om Borgman.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
I dag presenterades truppen som ska representera Tre Kronor i Channel One Cup, som spelas i Moskva 15-18/12. Hockeysverige.se tog hjälp av våra assisterande förbundskaptener att berätta lite om den trupp man tagit ut.

Stefan Ladhe om målvakterna Henrik Karlsson och Viktor Fasth:
– Henrik har gjort en jättebra säsong i sitt KHL-lag, Barys Astana. Nu är inte jag så jätteduktig på hur det laget är i förhållande till andra lag. Oavsett det har han gjort en fantastiskt bra säsong. Vi tar ut två målvakter till alla turneringar och vi har jättemånga som är jätteduktiga. Det är som Rikard (Grönborg) har sagt att vi vill se många spelare i början av säsongen så vi har att välja på.
– Viktor Fasth är alltid bra i Tre Kronor och en jätteviktig spelare för oss. Han har varit skadad men är tillbaka sedan en tid. Vi ser fram emot att se honom i Tre Kronor igen för han är en otroligt duktig målvakt.

Peter Popovic om backarna Sebastian Aho, Simon Bertilsson, Andreas Borgman, Oscar Fantenberg, Johan Fransson, Erik Gustafsson, Magnus Nygren och David Rundblad:
– Vi vill testa lite nytt. Sebastian Aho och Andreas Borgman är debutanter hos oss. Sedan är inte Fransson, Gustafsson och dom här nya, men dom var inte med i förra turneringen så nu får vi chansen att se dom. Så har tankegångarna gått. Ingen av backarna från Karjala Cup är uttagna i den här turneringen. Det har ingenting med resultatet från den turneringen att göra utan bara för vi vill se fler spelare helt enkelt.

Två namn som sticker ut lite extra på backsidan är Andreas Borgman, 21, och nygamle David Rundblad, 26.
– Andreas känns lite spännande, en frisk fläkt som är ganska frejdig, tuff, fysisk. Han vågar ändå hålla i pucken. En lite ”coming man”. Vi är nyfikna på honom i vår miljö helt enkelt. Vi har tagit ut åtta backar nu mot senast då vi tog ut sju. Det är för att om vi får skador då vi är i Ryssland blir det lite krångligare med visum och sådant, men även med CHL.
– Jag var och såg David i två matcher, Zug mot Zürich och sedan såg jag Zürich Lausanne. Jag tycker att han börjat komma igång mer och mer. Han har trots allt spelat SM-final, VM-final och Stanley Cup-final och ändå är han inte lastgammal på något vis. Nu får vi chansen att se honom i vår miljö igen.


Fredrik Händemark. Foto: Bildbyrån/Petter Arvidson

Johan Garpenlöv om forwards Linus Omark, Oskar Lindblom, Pathrik Westerholm, Patrik Zackrisson, Alexander Bergström, Fredrik Händemark, Simon Önerud, Carl Klingberg, Mario Kempe, Robert Rosén, John Norman, Johan Ryno, Daniel Brodin och Andreas Thuresson.
– Naturligtvis har vi plockat ut skickliga spelare i dom roller som killarna har. Där har vi försökt hitta spets i det offensiva och i defensiven. Vi har byggt laget med några bra powerplayspelare och några som är skickliga på att döda utvisningar. Det är så vi alltid försöker bygga laget.

En av Rikard Grönborgs tre debutanter är Malmös forward Fredrik Händemark med rötterna i Björbo.
– Det som gör honom till landslagsspelare är hans utvecklingskurva där han har tagit jättestora kliv. Han syns ute på banan, kan både spela i egna zonen samtidigt som jag tycker att han är bra i spelet med puck. Dessutom skapar han mycket och gör mål. Han har en storlek (194 cm/95 kg) som också är intressant. Det som blir hans utmaning i den här turneringen är om farten räcker till, om han hänger med där, vilket vi tror att ha gör. Ibland när dom här lite större spelarna åker där ute ser det ofta ut att gå långsammare än vad det egentligen gör.

Karlskronas Alexander Bergström gjorde stor succé under sin debutturnering, Karjala Tournament, och nu stiger förväntningarna på hans prestation i sin andra landslagsturnering.
– Vi hoppas, i och med att han gjorde en turnering senast och det gick bra där, att anspänningen han hade inför allt som var nytt nu är lite borta. Nu kan han slappna av och spela ut sitt fulla register. Jag gillar honom som hockeyspelare. Han är skicklig, bra spelare med pucken och kan även avsluta. Det jag blivit väldigt imponerad av är att han hela tiden pratar hockey vad det gäller träningar och matcher. När han sitter på bänken snackar han med sina lagkompisar – gör så här, vi kanske måste tänka så här. Han har en bra kommunikation med sina kedjekompisar, vilket inte så många har nu för tiden vilket det var intressant att se.

Truppen i sin helhet: http://www.hockeysverige.se/2016/12/05/har-ar-debutanterna-i-gronborgs-nya-landslagstrupp/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL