Nytt poängsystem väntar Kunlun och resten av KHL
Nyheter

Linus Videll om KHL-äventyret i Kina: ”Vår nattsömn har vi fått på flygplanen”

ANNONS

Linus Videll, 31, bestämde sig för att skriva på för den kinesiska klubben Kunlun Red Star som valde att ansluta sig till KHL den här säsongen. Efter några månader tillsammans med klubben har han börjat få en tydligare bild gällande vart ishockeyn är på väg i Kina.
– Det är jäkligt häftigt att få vara med det här laget på den här resan, berättar han till hockeysverige.se. 

Linus Videll lämnade svensk hockey under säsongen 2011/12. Han lämnade då AIK för spel i Yugra Khanty-Mansiysk. Sedan dess har han även spelat för Severstal Cherepovets, Dinamo Riga och förra säsongen i Torpedo Nizhny Novogord. Inför årets säsong gav sig Videll ut på ett helt nytt äventyr då hans skrev på för den kinesiska klubben Kunlun Red Star som också spelar i KHL.
– Jag visste en del innan jag skrev på, men det är en ny klubb så saker håller fortfarande på att sätta sig. Allt är inte i ordning ännu. Exempelvis har jag inte varit i Peking ännu. Vi har match i Magnitogorsk under lördagen och efter det flyger vi till Peking. Det är där vi ska vara under resten av säsongen. Hur det blir där har jag ingen aning om, så det blir som en ny upplevelse, säger Linus Videll till hockeysverige.se.

Fanns det många tvivel hos dig innan du skrev på för Kunlun?
– Såklart att jag funderade en del. Jag hade en del anbud framförallt i våras, men även i somras. Det var oftast längre bort och dit jag inte ville åka.
– Nu blev det Kunlun för jag kände att jag behövde komma igång och spela samtidigt som jag kände att det här även skulle bli en upplevelse. Det är första gången ett kinesiskt lag är med i KHL och det har varit kul att få se Shanghai och det ska bli kul att få uppleva Peking också.
– Shanghai är verkligen en väldigt häftig stad och vädermässigt har det varit fantastiskt. Vi åkte därifrån natten mellan femte och sjätte december och till morgonvärmningen den dagen hade jag shorts på mig eftersom det var 19 grader, skrattar Videll och fortsätter:
– Det har varit en häftig upplevelse och väldigt kul att få vara med om den här resan tillsammans med laget.

”VARIT NÅGOT STRUL MED MITT VISUM”

Så här långt har laget alltså varit stationerat i Shanghai.
– Vi har bott i Shanghai fram till nu. Vi har packat ihop allt där så nu kör klubben alla grejer till Peking så från och med att vi kommer tillbaka till Kina så ska vi vara kvar där.

Det har ibland varit väldigt svaga publiksiffror när ni spelat på hemmaplan, hur har du upplevt intresset för laget?
– I Shanghai har det inte varit allt för mycket folk på matcherna. Nu har det blivit bättre och bättre ju mer vi har spelat. Kineserna börjar få upp ögonen lite för oss i alla fall.
– Det hade varit något strul med mitt visum så jag skulle flyga reguljärt från flygplatsen i Shanghai till Vladivostok. När jag stod där kommer det helt plötsligt fram en person och frågar ”are you guys with the Red Stars. I´m a huge fan, can I take a picture”. Då var det en kanadensare som bor i Peking och som hade varit på vår första match. Han berättade också att många i Peking är exalterade över att man fått ett KHL-lag.
– Vi får se hur det blir i Peking, men som jag har förstått det så är det mer intresse där samtidigt som det, som sagt var, blev bättre ju längre tiden gick i Shanghai.

Tror du gemene kinesen vet vad hockey är?
– Inte gemenen, men kollar man på våra matcher så är majoriteten kineser som är där och kollar. Det finns kineser som vet om vad hockey är. Självklart är det så att det finns ställen i Kina där man är mer hockeyintresserade. Harbin ska vara hockeystaden i Kina och det är också därifrån två kusiner (Shengrong Xia och Tianxiang Xia) som spelar i vårt lag kommer ifrån. Nu vill man få upp ett intresse för ishockeyn och visa upp vad hockeyn är för något.
– Efter matcherna är det ändå mycket media på plats och intervjuar dom kinesiska spelarna. Dom får faktiskt mycket uppmärksamhet och det är mycket TV där. Jag hörde av en av våra spelare som är uppvuxen i Nordamerika men har ett kinesiskt påbrå skulle få något reklamkontrakt, så det finns ändå en marknad för hockeyn i Kina och det kommer att komma mer och mer, särskilt i och med OS.

Hur skickliga är kineserna som är med i laget på att spela hockey?
– En i laget (Zach Yuen) är född och uppvuxen i Kanada. Han ska skaffa kinesiskt pass men har inte gjort det ännu. Han har spelat East Coast i Nordamerika och några matcher i AHL. Den killen har gjort några mål (två) och några assist (tre) för oss så han håller helt klart på den här nivån.
– Sedan har vi en (Rudi Ying) som är född i Kina men som flyttade till USA som tioåring och spelat hockey på High school där. Han är bara 18 år och det har blivit ett lite stort hopp för honom just den här säsongen från High School till KHL. Samtidigt är det bra för honom att vara med för att se och lära. Förhoppningsvis kan han ta till sig mycket och utvecklas som spelare.
– Kusinerna från Harbin är skadade båda två och borta säsongen ut. En är målvakt (Shengrong Xia) och en är utespelare (Tianxiang Xia). Det är ett jäkla driv på han som är utespelare. Han är egentligen inte tillräckligt bra för den här nivån, men han är seriös och kör stenhårt på träningarna. Han vill ändå utvecklas, men det är ett stort steg för honom.
– Man kan även se på kineserna som bara har spelat i Kina att dom inte har fått den rätta tekniska utbildningen som den som är i Europa och Nordamerika. Det är sådant som kineserna vill utveckla och förhoppningsvis har man något program för sådant också för att höja kunskapen bland tränarna i Kina så dom yngre spelarna kan få en bättre hockeyutbildning.

JOBBIGA RESOR MITT I NATTEN

Den tuffaste biten så här långt för Linus Videll och hans Kunlun är allt resande till och från olika städer i Ryssland.
– Resorna har varit det jobbigaste med att spela i ett lag här bortifrån. Framförallt då vi har varit i Shanghai. Nu vet jag inte hur det kommer bli i Peking, men när vi varit i Shanghai har vi bara fått lyfta och landa mellan två och sex på natten så vår nattsömn har vi fått på flygplanen. Vi kommer oftast fram vid lunch. Sedan är det träning och nästa dag är det match.
– Just det här med att vi flyger iväg på natten har, som sagt var, varit det jobbigaste. Klart att det är långa flygresor, en del funkar ändå rätt bra. Det är att missa sin nattsömn som är det tunga.

Efter dagens match mot Magnitogorsk, där Kunlun Red Star besegrades med 4-2, har Linus Videll nu svarat för fyra mål och totalt 14 poäng på 29 matcher.
– Jag tycker ändå att jag gjort det rätt bra samtidigt som jag har fått spela mycket. Jag har passat fram mycket och även haft en hel del chanser själv, men poänggörandet har inte lossnat riktigt. Förhoppningsvis kommer det också.
– KHL har lite andra assistregler. Passar man fram någon och sedan passar han till en och tillbaka igen och sedan blir det mål så får inte första passningsläggaren någon assistpoäng. Jag hade en sådan i senaste matchen bland annat.
– Annars tycker jag att det gått bra spelmässigt och förhoppningsvis har jag hjälpt laget att ta en del poäng.

Det känns som att det är ett häftigt äventyr du är ute på.
– Ja, så är det. Självklart är det ingenting jag vill göra under en tioårstid, att vara så här lång hemifrån, men det är jäkligt häftigt att få vara med det här laget på den här resan. Samtidigt får jag se Kina och se hur det är där.
– Familjen har varit här och hälsat på i en vecka. Sedan ska dom komma hit ytterligare en gång, men vi har inte riktigt bestämt när. Vi måste först få veta lite mer om hur schemat och planen ser ut för oss, men dom kommer komma hit något mer i alla fall.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL