Einar Emanuelsson.
SHL

Efter skadehelvetet – nu blommar tidigare TV-pucksstjärnan i Luleå: ”Skulle inte ställa krav på mig själv”

ANNONS

Fjolåret förstördes nästan helt av skada. Den här säsongen har den tidigare TV-puckstjärnan Einar Emanuelsson kommit tillbaka bättre än någonsin. Så bra att han spelat till sig A-lagskontrakt och bra med speltid i Luleås SHL-lag.
– I början såg jag det som så att jag inte skulle ställa några krav på mig själv utan bara se att allting funkade. Men jag tycker att det har gått riktigt, riktigt bra i J20 och i A-laget har det nu i början gått mycket bättre än vad jag hade förväntat mig, säger han till hockeysverige.se.

Einar Emanuelsson har klivit fram som en av Luleås mest spännande spelare den här säsongen. Den kirunafödda 19-åringen har gjort nio SHL-matcher med Luleå och svarat för ett mål, men framför allt gett fansen i Norrbotten något att glädjas över under en första halva av säsongen som inte alls gått enligt planerna.

Innan han kallades upp i SHL hann Emanuelsson även visa sin klass i J20 SuperElit, där han svarat för 17 mål och totalt 38 poäng på 23 matcher. Ett mycket starkt facit med tanke på att nästan hel fjolårssäsongen spolierades av skada.

Hockeysverige.se fick en intervju med Einar Emanuelsson mellan två av Luleås träningspass under tisdagen och vi undrade lite vad som gör just hans hemstad, Kiruna till en så pass unik hockeyort.
– För mig var det så att det fanns många lag där som jag fick både träna och spela med. Själv fick jag vara med i 97:orna, 96:orna och 95:orna (Emanuelsson är född 1997). Jag var även med i 98:orna lite så det har varit perfekt med tillfällen att vara på isen.
– Sedan är det ganska kallt i Kiruna vilket gör att det finns en hel del ute-isar där och då också tillgång till mycket is.

Einar Emanuelssons storebror Petter tillbringade också mycket tid som barn på just uterinkarna runt om i kommunen.
– Det var fortfarande så när jag var liten att vi spelade mycket landhockey på rasterna. Det var även mycket hockey med kompisarna när jag var liten så det blev som en rolig grej och jag fick ett stort intresse för hockeyn.

Hängde du med brorsan mycket efter skolan?
– Ja, ja, självklart. Så har det blivit. Jag vet att brorsan och hans kompisar spelade mycket så jag ville gärna vara med där också.

Sedan 2013 spelar Einar Emanuelsson i Luleå, precis som sin bror hans storebror numera gör efter sitt nordamerikanska äventyr. Tiden i klubben har också betytt mycket för hans utveckling som hockeyspelare.
– Det har passat jättebra för mig att spela här i Luleå. Dessutom är det nära till Kiruna vilket också var lite därför jag kom hit till.
– Jag tycker att det har varit riktigt bra här i Luleå och lite samma sak här, att jag fick vara med i J20 redan då jag kom hit som B-junior. Samtidigt har det varit bra tillgång till is här så det har passat mig perfekt och jag tror att Luleå har varit riktigt bra för mig.

Vad är den största skillnaden på dig som hockeyspelare om du jämför med då du kom till Luleå och i dag?
– Svårt att säga, men jag har blivit mycket mer fysisk och stark på så vis. Det har jag mycket att tacka Luleå för eftersom det har varit riktigt bra träningar och allt sådant här. Just den biten känner jag är den största skillnaden, säger Einar Emanuelsson som utsågs till TV-puckens bästa forward 2012.
– Det var ett tag sedan nu (skratt). Självklart var det jätteroligt och det gav mig inspiration att träna ännu mer och bli ännu bättre.


Einar Emanuelsson 2012. Foto: Bildbyrån/Niklas Larsson

”NÄR JAG HADE OPERERAT MIG KÄNDES DET INTE JÄTTEBRA”

Einar Emanuelsson debuterade i SHL redan säsongen 2014/15. Många trodde att han skulle få fler chanser i A-laget under förra säsongen, men en axelskada gjorde att säsongen blev en missräkning.
– Självklart var det en jobbig säsong. Jag tror att jag totalt spelade nio matcher (J20) eftersom jag bestämde mig ganska tidigt för att operera för att bli av med skadan. Egentligen såg jag på den här säsongen som en där jag skulle träna ikapp och komma igen.
– Mitt fokus var på J20, att försöka göra det så bra som möjligt ifrån mig där och det har ju gått riktigt bra.

Det var också en tuff resa tillbaka för Luleåforwarden och alla dagar under rehaben var ingen en dans på rosor.
– När jag hade opererat mig kändes det inte så jättebra, inte just då i alla fall. Det var en jobbig period, men jag fick egentligen bara försöka tänka positivt. Jag fick fokusera på sådant som jag kunde göra. Det var mycket benpress, cykla och sådana grejer. Jag fick försöka göra det så mycket som det bara det gick.

Fanns det tankar på att ge upp hockeyn när det var som tyngst?
– Nej, inte riktigt så, men det var lite jobbigt faktiskt. När jag inte hade hockeyn blev det helt plötsligt så mycket tid över så jag var ofta på hallen och kollade när laget tränade. Det var en lite tuff period.

Årets säsong har varit betydligt mer positiv för Emanuelsson och med tanke på skadan han ådrog sig förra säsongen har hans utveckling gått sensationellt snabbt.
– I början såg jag det som så att jag inte skulle ställa några krav på mig själv utan bara se att allting funkade. Men jag tycker att det har gått riktigt, riktigt bra i J20 och i A-laget har det nu i början gått mycket bättre än vad jag hade förväntat mig.
– Jag kan nog inte säga vad det beror på, men jag är glad att det är som det är, säger Emanuelsson som skrev A-lagskontrakt med Luleå förra veckan.

Du har även fått spela några matcher med din bror, hur upplevde du det?
– Jag spelade med honom i början, men sedan var det lite dålig tajming då han skadade sig.
– Som jag sa tidigare så ville jag alltid vara med brorsan och det har varit en dröm att få spela med honom så, det var riktigt kul att få testa på.

Hur har du upplevt steget in i SHL?
– Det var en ganska stor skillnad och som en helt ny grej. Sedan spelade jag någon match som gick bra och efter det kändes det som att det gick bättre och bättre. Därefter var det egentligen bara att kliva in och göra det jag är bra på.

Vad var det svåraste steget?
– För mig var det nog egentligen att slappna av, åka skridskor och göra det jag är bra på. Inte tänka så mycket utan bara gå in och köra.

Det fanns också en del röster som höjdes kring att man ville se Einar Emanuelsson i JVM-truppen, men några sådana tankar hade han inte själv.
– Det där har jag faktiskt inte tänkt alls på. Självklart finns det också väldigt många bra juniorer i Sverige. Med tanke på säsongen jag har bakom mig med skadan så har jag bara tänkt att ge all min energi här i Luleå och inte alls tänkt på landslaget.

Så någon besvikelse över att du inte kom med känner du inte?
– Nej, absolut inte.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
söndag 14 april
18:30 Skellefteå - Frölunda SHL
19:00 St Louis Blues - Seattle Kraken NHL
21:30 Vegas Golden Knights - Colorado Avalanche NHL
00:00 Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes NHL
måndag 15 april
02:00 Calgary Flames - Arizona Coyotes NHL
01:00 Pittsburgh Penguins - Nashville Predators NHL
01:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Buffalo Sabres NHL
01:00 Detroit Red Wings - Montreal Canadiens NHL
01:00 New Jersey Devils - New York Islanders NHL
01:30 New York Rangers - Ottawa Senators NHL
tisdag 16 april
03:30 Los Angeles Kings - Minnesota Wild NHL
03:30 Edmonton Oilers - San Jose Sharks NHL
19:30 Frölunda - Skellefteå SHL
01:00 Montreal Canadiens - Detroit Red Wings NHL
01:00 Boston Bruins - Ottawa Senators NHL
01:00 Philadelphia Flyers - Washington Capitals NHL
01:00 Columbus Blue Jackets - Carolina Hurricanes NHL
01:30 Florida Panthers - Toronto Maple Leafs NHL
onsdag 17 april
02:00 Winnipeg Jets - Seattle Kraken NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Chicago Blackhawks NHL
04:00 Vancouver Canucks - Calgary Flames NHL
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga