Dan Bakala.
SHL

Frölundamålvaktens resa från jaget till laget: ”En lång lärandeprocess”

ANNONS

Tänk dig att ställa om din tillvaro mellan två olika hockeyligor. Lägg dessutom till anpassningen till ett strikt spelsystem och glasklara värderingar, hos ett lag som inte nöjer sig förrän guld hänger runt halsarna. Då kan vi förstå hur det kan kännas att vara ny i Frölundas organisation.
– Det har varit en lång lärandeprocess, säger Frölundas nye målvakt Dan Bakala till hockeysverige.se.

GÖTEBORG (HOCKEYSVERIGE.SE)
I ett mörkt och fuktigt Göteborg lyser Scandinaviums gröna fasad upp den dimmiga luften. Frölunda har precis besegrat HV71 i sin sista match innan julafton. Johan Gustafsson briljerade i Frölundakassen och i båset satt Dan Bakala och såg målvaktskollegan mota bort 34 skott från smålänningarna. Nu väntar julledighet.

29-årige Dan, med födelsedag samma dag som denna artikel publiceras, är inne på sin tredje säsong i Sverige och har ännu inte riktigt vant sig vid vintern.
– Det är så mörkt! Det är tufft. Men så fort solen börjar komma fram blir det lättare, säger kanadensaren när Hockeysverige.se möter honom efter matchen.
– Men jag gillar verkligen Sverige. Jag älskar atmosfären. Allt verkar så härligt hela tiden, folk är inte så hektiska och stressade. Alla vill njuta av livet.

Den Calgaryfödde Bakala gjorde två säsonger i Hockeyallsvenskan innan flytten till Göteborg. Första året spelade han med Mora och det andra tillbringade han i Oskarshamn. När han väl kom till Frölunda hade han en relativt lång startsträcka i början av SHL-säsongen, där han i sin första seriematch släppte in sju mål, och sedan var bänkad i nio matcher (sju i SHL och två i CHL). Dan berättar att omställningen att byta allsvenskt spel mot spel i SHL var större än han hade räknat med.
– Här är allt väldigt lagorienterat, alla måste dra åt samma håll för att vi ska nå framgång. Det var ganska nytt för mig, säger målvakten.

Han vill gärna inte blicka bakåt, men berättar att inledningen av säsongen innebar en stor lärandeprocess för honom och att han nu känner sig som en större del av laget.


Kristoffer Martin. Foto: Bildbyrån

”HAN FÖRSTOD ATT VI BARA VILLE HJÄLPA HONOM”

Frölundas rutinerade målvaktscoach Kristoffer Martin förklarar att man som målvakt ibland kan hamna mycket för sig själv, att det inte är så många som pratar med dig och tar hand om dig.
– Framför allt borta i USA och i mindre ligor. Jag tror att Dan har en bakgrund av att jobba mycket för sig själv så detta blev en omställning för honom, säger målvaktstränaren.

Tillsammans har man jobbat med att få in den nye målvakten i Frölundas framgångsrika koncept där hårt arbete, ödmjukhet och viljan att utvecklas är några av grundpelarna. Att hjälpa varandra är också en stor del av arbetet.
– Jag försöker, som ledare mellan dem, att få dem att prata med varandra både på och utanför isen, och ge feedback, säger Kristoffer Martin.
– I början var Dan lite svår, hade taggarna utåt. Han visste att han var i en konkurrenssituation med ”JG”, och kände ”ska jag verkligen säga det här?”. Men nu har han ändrats helt.

När Dan fick chansen efter de nio matcherna som båsöppnare vann Frölunda två raka matcher med kanadensaren i mål. Sedan dess har han fått med sig ytterligare fyra vinster på sina sex starter, där han spikat igen helt i tre av matcherna.
– Allt har blivit lite lättare för mig att förstå nu, säger Dan om förändringen han upplever.
– Jag har vuxit in i laget och tillsammans med ”Kribba” har vi hittat ett bra sätt att förbereda mig inför match och lära mig systemet.

Kristoffer Martin är inne på samma linje. I början kunde Kristoffer märka en frustration hos Dan när han inte fick speltid. Men nu ser han istället att Dan blir glad när det går bra för Johan och när laget vinner.
– Dan är mycket tryggare nu. Han känner att han har fått mer förtroende och känner att han är viktig. Han har förstått att om vi gör bra ifrån oss som lag så kommer hans chanser att spela öka, säger Kristoffer.
– Det var jätteviktigt att han kom in i vårt system och vårt sätt att tänka och spela. Både på och utanför isen. Han ställde många frågor men fick också många svar. Det handlade inte om att vi skulle förändra honom som person utan om att han skulle komma in i vårt lag och bli en del av det. Jag tror att han förstod att vi bara ville hjälpa honom, och då tog han det på ett bra sätt.


Foto: Bildbyrån

FÖRST TILL 130 KILO

Den kanadensiske målvakten berättar att han har en nära relation med sin kollega Johan Gustafsson.
– Det är konstigt, han är ju lite yngre än jag men han har ändå tagit mig under sina vingar på ett sätt. Jag har kunnat relatera till vissa svårigheter han hade när han först kom hit. Det har snabbat på min utvecklingsprocess och gjort det lättare för mig att bli en del av laget lite snabbare, säger Bakala.

Men han poängterar att relationen målvakterna emellan är konkurrensmässig i första hand. I alla fall på isen.
– Sedan, utanför isen, går vi tillbaka till att vara vänner, försäkrar han och ler.

Som den tävlingsmänniska han är brukar Dan oftast tävla mot sig själv för att få ut det mesta av sina prestationer. Han är tuff mot sig själv när han märker att han inte når dit han vill. Men förutom de individuella tävlingarna har han och Victor Olofsson utmanat varandra i bänkpress.
– Jag vet inte riktigt hur det började, men vi tävlar i vem som når till 130 kilo först. Vi båda har typ 2,5 kilo kvar, men vi kan bara inte nå de där sista, säger Dan Bakala med ett skratt.

Vem tror du vinner till slut?
– Victor är ganska stark… Men vi får se vem som utnyttjar julledigheten bäst och äter mest julmat. Det kommer nog att vara väldigt jämnt.

Trots en utmanande säsongsinledning och stora omställningar är Dan Bakala nöjd och tacksam att kunna kalla Frölunda sin klubb. Han känner att alla i laget gör honom bättre och han ser fram emot den dag då han kan betala tillbaka till dem.
– Du kan ta bort alla rinkar och hjälpmedel från klubben, det skulle inte göra något. Alla ledare och stödpersonal vi har här skiner starkare än någonting annat på utsidan. Det här är den bästa organisation jag varit i under min karriär, och jag ser fram emot att fortsätta utvecklas här.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
torsdag 18 april
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
15:15 Skellefteå - Rögle SHL
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
23:00 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
söndag 21 april
02:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
18:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
21:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:00 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
måndag 22 april
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga