FICK EN RAKT I ANSIKTET. Lucas Carlsson var med om en skräckupplevelse i våras.
SHL

”Jag var jätterädd att jag hade blivit blind”

ANNONS

Han har nått ett av sina drömmars mål genom att ta sig till JVM. Men det har varit en krokig resa dit för Brynäs back Lucas Carlsson. Under valborgsmässofirandet i våras var han med om en olycka som fick honom att befara det värsta.
– Jag var jätterädd att jag hade blivit blind, berättar han för hockeysverige.se om känslorna efter att ha fått en raket i ansiktet.

Först en knäskada och sedan problem med en fot. Med en JVM-biljett på spel var det långt ifrån optimalt för Lucas Carlsson att missa ett gäng matcher, speciellt när han dessutom inte kunde delta i genrepsturneringen i Göteborg som spelades första veckan i november.
– Det är klart att man blir lite orolig när de sker så nära JVM, säger Lucas Carlsson till hockeysverige.se när han ser tillbaka på hösten.
– De första dagarna när man går omkring och har väldigt ont tänker man ”hur lång tid ska det här ta då?” Men jag hade ganska lång tid på mig innan JVM och kände ganska snabbt att det gick åt rätt håll. Nu har jag inte känt någonting på ett tag. Jag är i den form jag vill vara.

Kanske var det också enkelt för 19-åringen att sätta de här lite mindre blessyrerna i perspektiv. Så sent som sista april i år undrade han om han någonsin skulle kunna spela ishockey igen. En riktigt obehaglig olycka.
– Det var ett vanligt valborgsmässofirande, det smälldes raketer och så var det någon som kom lite snett. Den träffade mig precis under ögat.

Krutet från raketen skvätte upp i ögat på Brynäs backlöfte och smärtan slog till med en skoningslös kraft. Som vilken normalt funtad människa som helst hann han befara det värsta.
– Just då blev jag livrädd – jag såg ju ingenting – och jag fick åka ambulans och allting. Jag var jätterädd att jag skulle bli blind. 

De första dagarna fick Lucas en lapp över ögat. När läkarna sedan tog bort den kom det glädjande för att inte säga lugnande beskedet: det var ingen fara med ögat eller synen.
– Det är klart att det var en jobbig väntan på det där beskedet, men det var en stor lättnad när de sa att allt såg bra ut, säger han.


Foto: Bildbyrån/Joel Marklund

”ALLT VAR GRYMT STORT OCH HÄFTIGT”

I dag ser man inte ett endaste spår av några skador runt Lucas öga. Det enda olyckan  egentligen medförde, om man bortser från det traumatiska i hela händelsen, var att hans missade en hel del uppbyggnadsträning under sommaren. Frustrerande men på det hela taget ett billigt pris att betala med tanke på hur illa det kunde ha gått.
– Jag fick cykla lite grann i början, men det tog nog fem-sex veckor innan jag kunde träna för fullt, så det tog ett bra tag.
– Man hamnade lite efter där, men jag har försökt bygga upp det igen under hösten.

Olyckan till trots blev Lucas Carlsson vald av Chicago Blackhawks i den fjärde rundan vid draften i Buffalo runt midsommarhelgen. Lagom till klubbens utvecklingsläger i juli var han tillbaka i full träning. En välkommen belöning efter allt strul.
– Jag kunde vara med på campen och det var grymt häftigt att komma till en så klassisk klubb. Allt var grymt stort och häftigt.

Bortsett från alla skadorna hade Lucas Carlsson en annan märklig upplevelse under höstsäsongen. Kort innan förbundskapten Tomas Montén tillkännagav den svenska bruttotruppen till JVM förekom det medieuppgifter om att Carlsson skulle bli petad. En trupp som påstods vara Monténs publicerades- Där saknades överraskande han, trots att han har varit en av de ledande backarna i 97-kullen. Själv blev han tagen på sängen när uppgifterna dök upp.
– Man blev ju frågande. Montén hade sagt till mig innan att jag skulle komma med, säger Lucas som inte behövde gå och fundera på sin status speciellt länge.
– Tomas ringde redan samma dag som den där truppen de hade kom ut. Han sa att det var lugnt, att det inte stämde alls. Det var skönt att han gjorde det så att man slapp oroa sig. Jag vet inte var de fick den ifrån.

Väl på plats på JVM, där Juniorkronorna i går inledde turneringen med att besegra Danmark med 6–1, är Lucas Carlsson väldigt förväntansfull.
– Jag har stora förväntningar. Först och främst en grymt rolig turnering som man har drömt om att få spela. Sedan tror jag att vi ha bra chanser att gå hela vägen också. Vi har fått med de bästa vi kan få med, det är inga som spelar i NHL eller så där, så jag har stora förhoppningar på oss.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL