Sök
Markus Näslund, Kenny Jönsson och Peter Forsberg.
Nyheter

TSN-profilen tar ut tidernas JVM-lag – då får tre svenskar plats

När TSN plockar ut tidernas JVM-trupp tar sig tre svenska legendarer in. En backlegendar från Ängelholm, och två superstjärnor från Ångermanland…

JVM firar 40 år i år. Det uppmärksammar den kanadensiska TV-jätten TSN genom att plocka ut tidernas JVM-lag. Det är kommentatorn Gord Miller som plockar ut de bästa spelarna i junior-VM:s historia.

Tre svenska spelare får plats i laget. På backsidan hittar vi Kenny Jönsson, som spelade turneringen 1993 och 1994. Han fick med sig två silvermedaljer, och totalt 13 poäng på sina 14 matcher. Bara någon månad efter silvret 1994 var han som bekant med och vann sitt första av två OS-guld med Tre Kronor.

Markus Näslund var såklart också gjuten i laget. Näslund spelade 14 JVM-matcher under sin karriär, och gjorde ofattbara 21 mål. 1993 noterade han 13+11 på sju matcher. Precis som för Kenny Jönsson stannade det vid två silvermedaljer för den blivande superstjärnan.

Mest given av samtliga svenskar lär Peter Forsberg ha varit. ‘Foppa’ har alla tiders poängrekord under en JVM-turnering. 1993 gjorde superlegendaren sju mål på sju matcher – och spelade fram till 24. Hans 31 poäng ses som ett mer eller mindre oslagbart rekord. På 14 JVM-matcher noterade han 42 poäng, vilket ger ett snitt på tre poäng per match. Det blev som bekant inget guld för Forsberg heller, trots sin brutala överlägsenhet. Det blev två silver även för honom.

Bland övriga spelare i Millers trupp märks Slava Fetisov, Pavel Bure, Alex Ovetjkin, Eric Lindros, Vladimir Krutov – och Wayne Gretzky förstås. Kanada och Sovjetunionen/Ryssland har med sina sju spelare vardera flest i truppen.

 

 

Den här artikeln handlar om: