Nyheter

Medaljmiss igen – Juniorkronorna föll i bronsmatchen efter förlängning

Nej, det ville sig inte i år heller. Trots ett spelövertag under stora delar av bronsmatchen mot Ryssland blev det förlust med 1–2 efter en förlängning där Denis Gurianov avgjorde redan efter 33 sekunder. Det innebär att Juniorkronorna gick miste om medalj i sitt tredje raka JVM.

MONTRÉAL (HOCKEYSVERIGE.SE)
Tre powerplay och 15–3 i skott. Ändå lyckades inte Juniorkronorna få hål på den ryske målvakten Ilja Samsonov i den första perioden av kvällens bronsmatch. De där riktigt farliga lägena uteblev och de flesta avsluten hamnade i Samsonovs famn.

Ryssland hade inte så mycket som en målchans under de första 20 minuterna, men när svenskarna schabblade i försvarsarbetet i upptakten av den andra smällde det direkt. Rasmus Dahlin och Jacob Larsson fick inte kontroll på målkungen Kirill Kaprizov som på nära håll hittade luckan mellan benen på Felix Sandström. Det var den ryske kaptenens nionde mål i årets turnering.

När Sverige inte fick in pucken på traditionellt vis fick man ta till lite udda metoder. Kvitteringen till 1–1 kom efter att Jonathan Dahlén och ryske backen Jegor Rykov fått ett hopslag alldeles framför kassen. Pucken gled retfullt in mellan benen på en förvånad målvakt. Sverige fortsatte att skapa mest i den andra perioden, men Samsonov spelade riktigt bra och fick slita hårt mellan de ryska stolparna för att värja sin kasse. Fredrik Karlström kom närmast ett svenskt ledningsmål med ett skott som gick via målvakten och träffade ribban.

Den tredje perioden blev den spelmässigt sett jämnaste. Ryssland flyttade upp positionerna och skapade fler och fler chanser. Michail Vorobjev kom nära ett ledningsmål när han prickade Sandströms kryssribba från distans och för Sveriges del hade Fredrik Karlström ett friläge som Samsonov avstyrde. Carl Grundström kom också nära mål när han fick en fin framspelning av Alexander Nylander som han inte lyckades få in.

Några mål blev det dock inte och i stället inleddes en tio minuter lång förlängning med spel fyra mot fyra. Dem blev inte långvarig. Redan efter 33 sekunder kom avgörandet för Ryssland. Alexander Nylander tappade pucken efter en bakåtpassning från Rasmus Dahlin. Denis Gurianov höll sig framme och smekte in pucken mellan benen på Felix Sandström.

För svensk del innebar det tredje årets i rad med förlust i en bronsmatch. 2015 föll man mot Slovakien i Toronto, i fjol mot USA i Helsingfors och nu alltså mot Ryssland i Montréal.

Sverige – Ryssland 1–2 (0–0, 1–1, 0–0, 0–1)
Första perioden:
Skott: 15–3.
Andra perioden: 0–1 (00.16) Kirill Kaprizov (Michail Vorobjev, Jegor Rykov), 1–1 (10.11) Jonathan Dahlén.
Skott: 14–8.