Lars Haugen.
SHL

Babylycka för Haugen – mitt under slutspelet: ”Ångest men samtidigt något jag ser fram emot”

ANNONS

Han stoppade 30 skott och höll nollan, men hade god hjälp av både stolpar och utespelare. Färjestads Lars Haugen vässar formen inför slutspelet nästa månad, ett slutspel som sammanfaller med att han ska bli pappa för första gången.
– Det är ångest men samtidigt något jag verkligen ser fram emot. Det ska bli kul, säger han till hockeysverige.se efter 2–0-segern mot Djurgården.

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
Pucken slank mellan benen och hemmafansen gjorde sig redo att jubla över Nicklas Bergfors första mål som djurgårdsspelare på Hovet. Men som genom ett smärre under ändrade pucken riktning, gled in i stolpen och studsade ut.
– Jag var helt säker på att den skulle gå in. Det såg konstigt ut, för den gick mitt i mål men något måste ha hänt där eftersom den ändrade riktning. Det var riktigt gött.

Lars Haugen ler brett.
Situationen var bara en av många där oturen grinade Djurgården i ansiktet under kvällens möte med Färjestad. Den norske målvakten hade studsarna som motståndarna saknade, men fick samtidigt god hjälp av ett fungerande och uppoffrande försvarsspel.
– Jag hade flyt och många lagkompisar som körde benparader och Tretiak-räddningar bakom mig, det var klackar och grejer. Min insats var helt okej, men jag tycker framför allt att mina backar och forwards gjorde det riktigt bra, berömmer han.
– Det såg ut som de hade kört lite teknikträning med ”Masken” (Maciej Szwoch, målvaktstränare). Jag var imponerad av några av räddningarna som kom där. Jag bara stod och tittade på, undrade om jag skulle åka upp på blålinjen och låta dem byta in en forward i stället (skratt).

30 räddningar och säsongens femte nolla blev det för Haugen, som är fyra i SHL:s målvaktsliga med en räddningsprocent på 92,7. Trots att han har haft en förträfflig säsong ser det ut som om Färjestad kommer att tvingas spela åttondelsfinal för att försöka ta sig vidare. I nuläget är det åtta poäng upp till sexan Skellefteå med sju omgångar kvar.
– Vi har inte gett upp än, men oavsett vilket så kommer det någonting efter det här och det gäller att få självförtroende in i truppen, säger Haugen.


Haugen och Maciej Szwoch. Foto: Bildbyrån/Anders Bjurö

”ALLT KAN INTE PLANERAS”

Norrmannen, som fyller 30 år nästa månad, kom till Färjestad inför förra säsongen och beslutade sig nyligen för att bli kvar i klubben i ytterligare en säsong. Trygghet, trivsel och familjeomständigheter gjorde att beslutet kändes rätt.
– Jag hade ett långt snack med frugan som är gravid och det var ett beslut vi kom fram till tillsammans. Jag trivs jättebra här och hon bor i Oslo, men ska flytta med hit nästa år. Karlstad och Färjestad kändes som ett jäkligt bra val, både på grund av avståndet och att vi vet hur det är där. Vi la bort alla planer på att åka utomlands.

Känner du dig nöjd med det du har gjort utomlands, det har ändå blivit fyra säsonger i KHL?
– Man vet aldrig, det är inget jag har lagt bort helt. Det får man se hur det känns senare, men det är klart att det blir lite mer komplicerat med barn och familj. Det var lite enklare när man var ung och singel. Nu har jag i alla fall ett år kvar i Färjestad och jag är jäkligt sugen på att vinna något här och det var därför jag gick hit första gången. Tyvärr har vi varit rätt långt ifrån det hittills, men vi har inte gett upp hoppet än.

Haugens gravida hustru ska föda nästa månad och det kan alltså ske mitt under slutspelet.
– Ja, jo, så är det. Allt kan inte planeras, men det är precis den där reaktionen man får från hockeyfolk (skratt).

Hur känner du inför att bli farsa?
– Det är ångest men samtidigt något jag verkligen ser fram emot. Det ska bli kul.

Hur är det att ha sin gravida hustru i Oslo medan du är i Karlstad?
– Det är något vi är hyfsat vana vid nu. Vi har gjort så här i många, många år nu. Medan jag har varit  ute och spelat har hon varit hemma och jobbat. Hon trivs jättebra i Oslo och det är därför hon har stannat, men det har gått väldigt bra. Hon har sin familj och min familj som hjälper till. Det är egentligen bara synd om mig som inte får vara där (skratt).

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL