170309 FŠrjestads Alexander Johansson deppar under ishockeymatchen i SHL mellan HV71 och FŠrjestad den 9 mars 2017 i Jšnkšping. Foto: Stefan Persson / BILDBYRN / Cop 107 …

Färjestad får ta vägen förbi åttondelsfinalen – där klassikermöte väntar

Frågan inför kvällens match i Kinnarps Arena var om HV71 kunde lägga beslag på andraplatsen och om Färjestad kunde passera Skellefteå i tabellen och därmed gå direkt till kvartsfinal. HV71 klarade sin uppgift när de kunde vinna med 3-2 – för Färjestad väntar nu åttondelsfinal mot Djurgården.

JÖNKÖPING (HOCKEYSVERIGE)
Färjestad fick en riktig smakstart när Marcus Nilsson gjorde mål redan efter 1:33. Bortalaget inledde klart piggast och HV71 var rejält tillbakapressade stundtals de första tio minuterna. Men sen drog Färjestad på sig en utvisning och hemmalaget kunde utnyttja det numerära överläget när Adam Almquist kvitterade. Efter HV:s mål jämnade spelet ut sig.
Hemmalaget tog över matchbilden i den andra perioden och ledningsmålet kom precis när Joakim Nygård avtjänat två minuter för hög klubba. Det var Pär Arlbrandt som prickade in pucken bakom Stefan Steen i Färjestads mål.

Joakim Nygård skulle dock revanschera sig från sin utvisning när han bara minuter senare gick runt kassen och la in pucken bakom Linus Söderström i HV-målet. Kevin Stenlund nätade sen när 34 sekunder återstod av mellanakten. Det var Chris Abbott som vann en tekning i offensiv zon, Stenlund snappade upp pucken och sköt direkt.

Den förväntade anstormningen från Färjestad i den tredje perioden uteblev. HV71 stängde ner sina gäster på ett effektivt sätt och hemmalaget var närmare 4-2 än Färjestad var en kvittering. Det var först under de två avslutande minuterna som Färjestad lyckades etablera tryck. Med sekunder kvar hade man en jättemöjlighet efter en spelvändning. Men Linus Söderström räddade och HV71 kunde vinna.
— Vi har hela tiden haft chansen att gå för det här på slutet och vår målsättning var att hamna topp sex. Så har det varit, berättar Färjestads assisterande tränare Johan Pennerborn för hockeysverige.se.
— Många pratar om transportsträckor hit och dit när det är november och december. Men tittar man i tabellen när vi summerar. Ja, jag vet inte… historiskt sett med de poängen vi har (87) så tror jag vi skulle gått till slutspel flera år i rad om man haft den poängskörden. Vi är där vi är och därifrån får vi gå helt enkelt.

För Färjestad väntar nu ett klassikermöte med Djurgården i bäst av tre matcher i åttondelsfinal.
— För alla hockeyälskare, både i Värmland och Stockholm, blir det en fantastisk åttondelsfinal, sa Johan Pennerborn.