Sök
SHL

Placeras i Färjestad och Schweiz – men ingenting är klart: ”Har några alternativ, bland annat de du nämner”

Efter fyra framgångsrika år i Örebro offentliggjorde klubben igår att Martin Johansson lämnar Närke. Han har placerats i Färjestad, men säger själv att ingenting är klart.
– Jag får fundera lite grann nu när säsongen är slut, säger Johansson till hockeysverige.se

Örebro aviserade i går att fem av deras spelare, Julius Hudacek, Bobbo Peterson, Petr Zámorský, Johan Motin och Martin Johansson inte kommer spela i laget nästa säsong. Den sistnämnde, Martin Johansson, har tidigare under säsongen placerats ibland annat Färjestad. Men var den landskronabördige 29-åringen kommer hamna nästa säsong är i dagsläget oklart.
– Jag har haft fyra bra år i Örebro men kände nu att jag var sugen på nya utmaningar. Jag ville testa något nytt så vi får se vad valet faller på, säger Martin Johansson till hockeysverige.se och fortsätter:
– Jag har en del alternativ, men sista säsongen med skador för mig och tränarbyte gjorde att sista säsongen inte blev så bra som jag hade hoppats på. Det kändes i alla fall rätt att tacka nej till att spela vidare.

Fanns det ett kontraktsförslag från Örebro eller han det inte gå så långt?
– Det kom ett kontraktsförslag och Örebro ville egentligen förlänga ganska tidigt. Jag sköt upp det för att få fokusera på att komma igång med min säsong och börja spela.
– När jag fick kontraktsförslaget visste jag inte riktigt vad jag ville, men sedan kände jag, som sagt var, att jag ville testa något nytt och gå vidare.

bb160917zz015

Kenta Johansson.

Det har varit en mycket rörig säsong för Örebro med sex olika tränare i båset, Kent
Johansson
, Johan Tornberg, Lars Ivarsson, Niclas Sundblad, Petri Liimatainen och Niklas Eriksson. Dessutom har klubben plockat in Niklas Johansson från Västerås som sportchef.
– Klart att det inte har varit mycket som gått som vi planerade från första början. Vi hade ett bra lag på pappret, men sedan fick vi skador på ledande spelare. Jocke Andersson blev skadad redan innan säsongen. Jag var skadad i början av säsongen och Daniel Viksten skadade sig i mitten av säsongen. Även (Viktor) Ekbom var borta länge i slutet och även Siim Liivik. Det var en hel del skador som ställde till det i truppen.
– Dessutom hoppade Kenta av och lämnade över lasset åt Tornberg. Att då bara pang på göra en nystart är inte enkelt det heller. Det kändes som vårt självförtroende naggades av lite grann. Jag tycker att det kändes under hela säsongen att vi inte var så lugna med pucken som vi borde kunnat vara. När vi vann pucken i egen zon blev det ofta så att vi bara kastade iväg den. Det blev att vi inte vågade spela ut rädda för att göra misstag istället för att gå ut och slappna av.

Det blev ändå en uppryckning när nya coachen Niklas Sundblad klev in i båset.
– Skillnaden var att vi fick ett mer defensivt tänk. Vi hade tre spelare som backade hem som en livlina bak och sedan två forwards som körde på där framme. Det tyckte jag gjorde att det kändes betydligt säkrare samtidigt som det blev färre chanser bakåt.
– Det kändes säkrare i egen zon, hur vi skulle bete oss för att inte släppa till dom här jättelägena som vi tidigare hade gjort. Där blev det en klar förbättring, men anfallsspelet blev egentligen inte så mycket bättre. När vi var tre spelare som backade bak blev vi lite för passiva offensivt.
– Vi lyckades strypa lite av målen bakåt som det hade varit alldeles för många av innan Sundblad kom in. Nya tränarna valde att stärka upp bakåt och det var helt rätt väg att gå.

BB170301JB073

Martin Johansson har placerats i Färjestad, Malmö men även i Schweiz, men var han kommer spela nästa säsong är i dagsläget inte klart.
– Jag har några alternativ, bland annat dom du nämnde. Jag får fundera lite grann nu när säsongen är slut. Jag ville inte göra någonting medan vi fortfarande spelade. Då hade jag haft fokus på fel ställe för det var tufft nog ändå för hela laget mot slutet.
– Det finns alternativ och det ska bli kul att se vad det blir till slut.

SHL eller utlandet, lockar båda alternativen?
– Båda två lockar. Sedan får vi se vad som blir bäst både för karriären och familjen. Det finns vad jag förstår av agenten (Johan Finnström) alternativ, vi får se vad det slutar vid.

När känner du själv i tiden att du måste ta ett beslut om kommande säsong?
– Det får nästan agenten vara med och råda om. Det är en del av hans jobb att känna på lagen och alternativen när det börjar dra ihop sig.

Kommer du hinna sticka över till brorsan (Marcus Johansson) i Washington innan hans säsong tar slut?
– Ja, jag hoppas det. Det har varit lite svårt att veta hur lång eller kort vår säsong skulle bli. Sedan har vi en del att fixa här hemma innan vi kan sticka iväg på semester. Jag hoppas definitivt att vi hinner över och hälsa på dom. En viktig del av semestern när säsongen är över att få åka dit och hälsa på.

Tror du Stanley Cup bucklan kommer hamna på ett torg i Landskrona den här sommaren?
– Yes!

Den här artikeln handlar om: