Sök
VEM GÅR LÄNGST? Kvartsfinalen mellan Frölunda och Skellefteå innebär en duell mellan bröderna Victor och Jesper Olofsson.
Skellefteå AIK

Finalreprisen – en het brödrakamp: ”Vi är det starkare och skickligare laget”

En kvartsfinal – men också en brödrakamp. När fjolårsfinalisterna Frölunda och Skellefteå startar sin slutspelsserie i Göteborg i morgon blir det en match i matchen mellan Victor och Jesper Olofsson.
– Det kommer att bli ruggigt tajta matcher, men vi är det starkare och skickligare laget, säger Jesper till hockeysverige.se.
– Jag tycker inte att det är speciellt mycket som talar för Skellefteå, kontrar Victor.

Imorgon kväll inleds en kvartsfinalserie mellan Frölunda och Skellefteå som är speciell på många sätt. En som säkert tycker den är extra spännande är tidigare Modo-spelaren Tony Olofsson. Hans båda söner, Victor och Jesper, finns nämligen på isen – men i två olika lag. Victor Olofsson, 21, flyttade från Modo till Frölunda inför säsongen medan Jesper Olofsson, 24, lämnade Karlskrona för Skellefteå till den här säsongen.

Hur hög är pulsen hos bröderna själva inför syskonmötet? Hockeysverige.se passade på att lyssna med de båda dagarna före kvartsfinalfesten.

Jesper Olofsson hade det inledningsvis ganska tufft då han kom till sin nya klubb. När grundserien summerades hade han samlat ihop tio mål och 16 poäng på 48 matcher, tio poäng färre än under fjolåret i Karlskrona.
– Det har varit en ganska stor omställning mot vad jag har varit med om tidigare i min seniorkarriär. Det är ett helt annat tänk, driv och träningsmängd. Jag känner också att jag har utvecklats på det mesta, viket är positivt. Men det har gått lite upp och ner spelmässigt. Kanske har det med omställningen att göra samtidigt som det har varit mycket nytt att lära sig.

För Victor Olofssons den blev det efter förra säsongens misslyckande med Modo flytt till Göteborg och spel med Frölunda. Det är en flytt som utvecklat 21-åringen mycket.
– Jag tycker att flytten har fungerat bra. Det har absolut varit en liten omställning, men överlag trivs jag jättebra här nere och det har varit ett bra steg i min karriär att ta, säger den yngre brodern som gjorde nio mål och 27 poäng på 51 matcher för Frölunda under grundserien.

Med vilka känslor går ni in till matcherna där ni båda möts?
Jesper:

– Nu har vi mötts under två säsonger, men det är klart att det blir en speciell känsla. När sedan matchen är igång tänker jag inte så mycket på det. Då är det ganska lugnt. Det är mer då jag sitter i båset och ser honom på isen att det då kan det kännas lite speciellt, men visst blir det speciellt nu då det är slutspel och ett lag ska slås ut.
Victor:
– För det första är det kul att få möta brorsan. Det blir lite mer speciellt jämfört med en vanlig match. Vi har ändå ganska mycket fokus på vårt eget.

Hur går snacket mellan er ute på isen?
Jesper:
 

– Hittills har det inte varit så mycket. Det skulle möjligtvis vara om vi hamnat bredvid varandra på någon tek. I övrigt har vi fokus på spelet.
Victor:
– Vi hinner inte snacka med varandra så mycket. Det är inte heller så ofta vi möter varandra på isen. Det kanske blir något byte per match så man kan slänga någon kommentar, men det blir inte alt för mycket snack mellan oss.


Bröderna efter en match mellan KHK och Modo i fjol. Foto: Bildbyrån/Jonas Gustafsson

Har ni tryckt till varandra i någon match?
Victor:
– Nej, faktiskt inte ännu. Vi får se om det kommer nu under kvartsfinalerna.
Jesper:
– Jag minns förra säsongen när jag spelade i Karlskrona och Victor i Modo. Då fick jag en klubba i ansiktet av honom (skratt).
– Det är bara han som har gett mig en smäll, så är det.

Hur tajta har ni varit under er uppväxt?
Jesper:
– Vi har varit riktigt tajta. Vi har gjort det mesta tillsammans…
Victor:
– Precis som Jesper säger har varit väldigt tajta. Han har alltid varit en stor förebild för mig och alltid tagit hand om mig jättebra. Jag har fått vara med han och hans kompisar och spela hockey men även alla möjliga andra sporter. För mig har brorsan betytt väldigt mycket.

Vad är brorsans styrka som spelare?
Jesper:

– Hans främsta vapen är skottet. Sedan är han lite lurig och snabb men även skicklig med puck.
Victor:
– Det är väl hans offensiva spel. Han är en bra skridskoåkare, har ett bra skott samtidigt som han är en ganska bra målskytt. Det skulle jag säga är hans främsta bitar.

Finns det en dröm eller vision hos er att en gång i tiden få spela tillsammans?
Victor:
– Ja, det tror jag vi har även om vi inte snackat om det så himla mycket. Vi har sagt att det skulle vara kul i alla fall och någonting som vi absolut skulle vilja göra.
Jesper:

– Klart att det skulle vara jättekul. Om det skulle kunna bli så är jättesvårt att svara på, men självklart har vi pratat om det även om det inte är vad vi har full fokus på just nu, men visst i framtiden, absolut.

Blir det i Skellefteå eller Frölunda i så fall?
Jesper:

– Det har jag svårt att se kanske, men det skulle eventuellt kunna bli i Modo eller något. Vi får se vad framtiden.

Jesper, vad talar för att Frölunda ska vinna kvartsfinalserien mot er?
– Det kommer att bli ruggigt tajta matcher, men vi är det starkare och skickligare laget så Frölunda kommer inte vinna den här kvartsfinalserien.

Victor, vad talar för att Skellefteå ska vinna kvartsfinalserien mot er?
– Jag tycker inte att det är speciellt mycket som talar för det. Skellefteå är absolut ett bra lag som vi vet är väldigt offensivt och spelskickligt. Men jag har en bra känsla av att vi tar den här kvartsfinalen och att vi har väldigt stora chanser att gå vidare.

Veckans SHL-profil: ”Han blir som en maskin”

Den här artikeln handlar om: