Sök
Erica Udén Johansson
SDHL

Räddade sitt lag kvar i SDHL – nu vill hon hjälpa Damkronorna till medalj

Frågan är om någon spelare i SDHL betyder lika mycket för sitt lag, som Erica Udén Johansson gör för Sundsvall? Efter att ha räddat laget kvar i SDHL väntar nu nästa utmaning – VM.
– Det var bara att ställa om, säger hon till hockeysverige.se.

ARLANDA (HOCKEYSVERIGE.SE)

Igår lyfte VM-laget mot USA i sin jakt på medaljer. Förbundskaptenen Leif Boork mönstrar en landslagsdebutant i Maja Nyhlén-Persson och några VM-debutanter så som Lovisa Berndtsson, Jessica Adolfsson och Sara Hjalmarsson. En av lagets mest rutinerade spelare är Erica Udén Johansson från Sundsvall. Totalt har hon spelat 133 A-landskamper, två OS-turneringar och fyra VM. Men vardagen för 27-åringen påminner inte mycket om den tillvaro hon har i Damkronorna eftersom hon spelat i ett av SDHL:s bottengäng, Sundsvall. Där har hon dragit ett mycket tungt lass och spelat närmare 30 minuter under vissa matcher.
– Den här säsongen har varit lite liknande tidigare säsonger, tyvärr på ett sätt, men samtidigt har det varit lite bättre än vad det varit tidigare, säger Erica Udén Johansson till hockeysverige.se när vi ses på ett hotell ute vid Arlanda innan tjejerna ska resa över till USA och VM.
– Vi hade det kämpigt igen med att få ihop folk, skador och så vidare, men tycker jag att det blev en mycket bättre känsla inför kvalet.

I kvalet svarade VM-forwarden för 15 mål och totalt 22 poäng på 10 matcher, men säsongen präglas annars av just det tunga lasset hon har fått dragit i Sundsvall. Trots det känner hon sig inte speciellt sliten i kroppen inför VM-resan.
– Jag känner mig mindre sliten i år jämfört med ifjol. Då var det mer att vi hade mindre med folk under en längre period. Mot slutet har vi ändå kunnat vara tre fulla femmor i varje match, så jag känner mig pigg och fräsch.

Hur länge orkar du dra det här lasset?
– Vi får väl se. Det är ingenting jag funderar på just nu. Sedan jag fick reda på att jag skulle spela VM, jag hade redan innan hoppats på att komma med, så har jag planerat utefter det.
– Nu klarade vi oss kvar i SDHL, vilket vi firade på söndagen. Sedan var det bara att ställa om och packa inför VM.

Sundsvall var också det klart bästa laget i kvalet till SDHL och vann serien med tre poäng före SDE Hockey.
– Anledningen till vi höll oss kvar var dels att vi har spelat i SDHL hela säsongen och då lärt oss att spela i ett högre tempo. Samtidigt tycker jag att vi är ett bättre lag när vi väl fick spela ihop oss.
– Sedan märkte vi när vi mötte lagen som spelar i Division 1 att det är en nivåskillnad. Det var också vad vi ville visa när vi insåg det.

Det blev inga nya lag i SDHL nästa säsong heller, vilket givetvis Erica Udén Johansson är tacksam för eftersom hon spelade i ett av kvallagen som hade en plats i ligan att försvara.
– På ett sätt är det lite småtråkigt att det inte kommer upp något nytt lag, men samtidigt är jag rätt nöjd över att vi är kvar, säger Udén Johansson med ett skratt.
– Man har ju börjat lära sig lagen som är i SDHL. På så vis kanske det skulle vara kul med något nytt. Samtidigt är jag, som sagt var, jättenöjd att vi är kvar.

Börjar det bli dags för en rak Division 1 serie för att höja kvalitén på lagen underifrån?
– Ja, jag tror nästan det skulle behövas. Det märktes inte minst i kvalet. Vi och SDE har varit lite för dåliga för SDHL men lite för bra för Division 1. Att höja nivån på Division 1, så inte gapet blir så stort, skulle vara kanon, men det handlar om ekonomi också.

Du sa själv att det känns som ni i Sundsvall är på rätt väg, kan du utveckla det resonemanget lite?
– Det som känns bra är att vi var mer folk jämfört med förra säsongen. Sedan har vi fått in nya tränare (Martin Nilsson och Åke Westin) vilket gör att det känns fräscht även där. Det har gjort att pappa, alltså ”Sparven” (Lars Johansson), kan fokusera mer på andra delar och som han nu kan ge mer uppmärksamhet än vad han hade kunna gjort förut. Han kände att det inte gick tidigare eftersom han då var tvungen att fokusera på tränarrollen.
– Därför skaffade vi två nya tränare vilket gjorde att vi fick ett litet lyft. Samtidigt handlar det om vilka spelare vi har, alla spelare utvecklas varje säsong och vi får en högre potential på spelarna som kommer in i laget. Allt det här gjorde att vi fick ihop det bättre den här säsongen jämfört med tidigare.

Kommer det något underifrån i Sundsvall?
– Inte ännu så länge, men vi hade några som var i väg på Stålbucklan och hade lite framgång i alla fall. Det finns, men det måste mogna lite till.

BB151104NJ030

I klubblaget får Erica Udén Johansson väldigt mycket istid, men när hon kommer till Damkronorna får hon betydligt mindre även om själva rollen ute på isen är ganska lika.
– Hyfsat lika i alla fall. Jag sätter ett värde i att spela stabilt och inte skapa några katastrofscener hemåt. Det ska vara stabilt hemåt och sedan kan man hitta på något framåt i anfallszonen. Att ta hand om dom viktiga detaljerna är det jag brukar fokusera på. Det försöker jag göra i båda lagen även om det känns, vilket kan låta konstigt när jag säger, viktigare i landslaget än hemma.

Det här med att du får mindre speltid i landslaget, är det bara skönt eller kan det bli lite frustrerande?
– Det är en balans i det där. Det är ytterligare en nivå när man spelar internationellt, högre fart och tajta matcher. Jag tycker ändå att det känns okej.
– Jag får köra ur mig mer i varje byte internationellt och då är det bra med lite mer vila jämfört med i SDHL där jag kan köra vartannat byte och det funkar ändå.

Damkronorna har haft en ganska svajig säsong, vilka förväntningar kan vi ha på det här laget som reser till VM?
– Det där är alltid lika svårt att säga. Jag tycker att vi definitivt ska kunna ta oss till kvarten, men jag ser gärna att vi också tar oss förbi den eftersom det är där som vi har fastnat några gånger nu. Det ska bli spännande att se vad vi kan göra med det här laget, avslutar Erica Udén Johansson med ett leende.

Den här artikeln handlar om: