Sök
SHL
SKOGLUND: Nu är HV71 guldfavoriter även i min bok

HV71 har gjort det bra under säsongen och på slutet har de rent av imponerat och börjar mer och mer likna en favorit till SM-guldet – även hos de som tvivlat på lagets kapacitet.

Det ska sägas direkt att jag, likt en papegoja som just lärt sig ett nytt ord, kraxat fram ordet semifinal varje gång någon under säsongen har frågat mig om HV71:s chanser till guld. Redan i september, i Hockeystaden Podd, slog jag fast att de skulle sluta på en femte plats i SHL, men att det där kvartsfinalspöket skulle besegras efter sex år. Men längre än till semifinal trodde jag inte att det här gänget skulle ta sig, det trodde jag inte ens för en månad sedan, och så kan det ju faktiskt fortfarande bli om vi ska vara alldeles korrekta.

Lika ihärdigt har jag ända sedan i höstas hävdat att Skellefteå kommer stå där tillslut med guldhjälmar och champagne. Visst, de har haft en något svalare säsong än vanligt där uppe i norr, mycket beroende på skador och annat. Trots det trodde jag att de skulle få ihop det, speciellt när Oscar Möller aviserade sin comeback lagom till serieepilogen. Men Frölunda, som verkar ha hittat vägen ur sin svacka, var lite för starka för Skellefteå denna gång och därmed är västerbottningarna med sex raka SM-finaler i ryggen inte längre en kandidat till guldet. Det öppnar för HV71 då jag såg Skellefteå som det enda gäng som kunde hota dem.

Det jag tycker man har märkt genomgående med HV71 under säsongen är att det är de själva som bestämmer om de kommer vinna matcher eller inte. Jag har sett laget i säkert 30 matcher under säsongen och de gånger de har förlorat har det oftast varit på eget grepp: Individuella misstag eller att de inte kommit upp i prestation. Spelar de som de ska finns det inget lag som slår dem sett över en sju matcher lång slutspelsserie.
Någon match här och där, visst. Men i det långa loppet tror jag inte att vare sig Malmö, Brynäs eller Frölunda, har det som krävs för att rubba HV. Samtliga är skickliga lag, men inte lika skickliga och orubbliga som Jönköpingslaget verkar vara just nu.
I den andra kvarten mot Färjestad i Karlstad skadade sig den tilltänkte förstecentern David Ullström och missar resten av säsongen. Inte ens det rubbade smålänningarna, utan man skickade in lika kompetente Erik Christensen från fjärdekedjan och så var det inte mer med den saken.

En annan sak som jag tycker talar för HV är att i stort sett vartenda gubbe i laget kan kliva fram och göra skillnad. De har en jämnhet i sin trupp som inget annat av de kvarvarande lagen besitter. Betänk att Chris Abbott blev tungan på vågen i gårdagens första semifinal mot Malmö med ett mål och en assist, trots mindre än sex minuters istid under matchen och trots att han mellan varven varit petad under säsongen. Men Abbott har tagit sin lagkaptensroll på fullaste allvar och går i bräschen trots den ringa istiden han tilldelas av ledartrojkan.

Både i kvartsfinalen mot Färjestad och i den första semifinalen mot Malmö har motståndarna lag energi på fel saker och varit missnöjda med vissa domslut. I HV-lägret, som också fått domslut mot sig, har det däremot varit knäpptyst. Det känns som det råder harmoni i den gruppen för tillfället och att ytterst få saker kan få dem ur balans. Om ens något?

Balans och harmoni är två ord som kan sammanfatta HV71:s ledarstab. Kvartetten Johan Lindbom, Stephan ”Lillis” Lundh, Nicklas Rahm och William Rahm jobbar lugnt och metodiskt med helheten och beståndsdelarna som utgör den.
Innan Johan Lindbom blev huvudtränare i HV71 coachade han HC Dalen från botten av division två till att som nykomlingar greja nytt kontrakt i Hockeyettan i den, i alla fall då, oerhört tuffa södra serien.
Resan han gjorde med HC Dalen då, en resa jag såg på nära håll, kan ungefär beskrivas som den han gör med HV71 nu: Lugnt, metodiskt, hålla sig till planen och inte drabbas av panik oavsett vad som än händer. Sånt inger förtroende till spelare och fans.

Malmötränaren Peter Andersson gick inför gårdagens match i Jönköping ut och lovade att HV skulle få ett helvete mot hans lag och för de som såg Malmös kvartsfinal mot Växjö var det nog inte så svårt att sätta sig in i det resonemanget. Malmö jobbar hårt som lag där alla sliter livet ur sig och det känns som att spelarna gått ihop och bestämt sig för att ”det får kosta vad det kosta vill”.
Kruxet för Malmö är att HV-lägret verkar ha bestämt sig för samma sak och verkar ha förmågan att ”trycka på knappen” när det behövs.

Jag kollade de två första perioderna igår och precis när den tredje skulle dra igång blev jag beordrad att lämna TV:n för att äta middag med familjen. En middag som bestod av hamburgare med bröd, bröd som hade en förmåga att smulas sönder i en stressad journalists händer. Något som väckte stor munterhet hos barnen runt bordet.
När jag sedan återkom till TV:n var det som att Malmö personifierade de där söndersmulade hamburgerbröden. Efter att ha varit det något bättre laget under de två första perioderna och i välförtjänt ledning, var det HV71 som i den tredje perioden visade att det är de själva och ingen annan som har kontroll över deras vidare öden och äventyr i detta slutspel. Malmö såg riktigt skakiga ut i den tredje perioden och det gjorde de för att HV71 tog matchen till det stadiet vill jag hävda.

Avslutningsvis så har HV71 det där flytet som behövs i ett lag som vill gå hela vägen. Jag tänker främst på Filip Sandbergs 1-1-mål igår, när Malmö kändes absolut hetast. Bakom mål skulle han spela in pucken till Ted Brithén framför, men trissan studsade på en Malmöbacks skridsko och in i mål bakom en chanslös Oscar Alsenfelt.

Summa summarum: Det enda som skiljer HV71 från 2017 års SM-guld är de själva. För i min bok finns det just nu inget annat lag som kan rubba dem om de spelar som de ska.

Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten