Sök
Klubbdirektör Peter Hermodsson har upplevt en tuff tid efter Moras avancemang till SHL.
SHL

Mora tänker inte låta sig hunsas av SHL: ”Ligan har satt upp orimliga krav på ett samhälle”

Firandet pågår fortfarande i Mora efter helgens SHL-avancemang. Det har inte hindrat olyckskorparna från att kraxa över hur klubben, med sin lilla arena, ska klara sig i högsta serien. Klubbens starke man Peter Hermodsson vill sätta hårt mot hårt i frågan.
– Jag förstår varför frågan hamnar i centrum eftersom ligan har satt upp orimliga krav på ett samhälle. Det har blivit en fråga om landet mot stad, mindre orter kontra större orter, säger Hermodsson till hockeysverige.se.

Mora är tillbaka där många anser att laget hör hemma, det vill säga i högsta serien SHL. Första gången laget spelade i det som då hette division 1 var redan 1945/46. Då hette spelarna ”Mas-Åke” Larsson, ”Petter” Pettersson, Sven Kristofersson och så vidare. Alla var från Mora eller trakterna runt om Siljansbygden. Nu när laget ska spela i SHL säsongen 2017/18 leds Mora kanske av en kanadensare, Jeremy Colliton som under säsongen hade inte mindre än nio utländska spelare i laget.

Men är Mora redo för att ta klivet upp organisatoriskt? Peter Hermodsson är klubbdirektör i Mora. Hockeysverige.se fick en intervju med honom just hemkommen från firandet tillsammans med folket på orten i Moraparken.
– Det var succé i parken. Många människor anslöt. Kommunchefen och kommunalrådet höll tal och spelarna firades. Dessutom hade vi fint väder så en del folk kom i sina raggarbilar, säger Hermodsson med ett lätt skratt.

Peter, nu väntar steget upp i SHL, kan man ens vara förberedd organisatoriskt att ta det steget?
– Har du varit i Hockeyallsvenskan med allt vad det innebär så ser jag inte det som en jättestor grej varken organisatoriskt eller på något annat sätt.
– Vi har redan nu sponsorer och fans som står i kö för att vara i och runt klubben. Innan har vi fått krusa och kämpa. Alla frågar om vi har någon plan. Då brukar jag svara att ”nej det har vi inte direkt”, men det är ”business as usual”.  Vi har arrangerat hockeymatcher i Mora under 75 år. Det är inte något annorlunda att göra det bara för att det är en SHL-match. Skillnaden är att det kommer lite mer folk och att det blir mer försäljning.

Finns ändå organisationen i Mora för att stå sig starka i SHL?
– Ja, det tycker jag. Vi har en extremt välsvarvad organisation och folk i den har jobbat stenhårt. Kan vi tack vare det här stärka upp organisationen och kompetenshöja den på några platser så kommer det underlätta.
– Det är inte så att det blir betydligt mer arbete bara för att vi är i SHL än vad det är i Hockeyallsvenskan. Som ledare i den serien ligger du varje natt och funderar på hur du ska tjäna pengar till klubben och måste vara superkreativ för att locka folk till arenan, men även få med sponsorerna på tåget med en vision och dröm om att vi ska nå SHL. Nu är det något annat. Vi har gått upp och alla vill vara med.
– Jag har aldrig förstått det där och förstår inte alls varför frågan ställs. Jag förstår om man ställt frågan till Västervik som hade kunnat gå upp direkt från division 1 och bara en säsong i Hockeyallsvenskan till SHL. Men det finns en otrolig kultur och historik i Mora IK samtidigt som det inte var många säsonger sedan vi var i Elitserien. Vi har haft en stab som hela tiden har varit SHL-mässig och något vi inte velat göra avkall på.

Det är många som rynkar på näsan när det blev klart att Mora kommer spela i SHL nästa säsong, hur tänker du kring den indirekta kritiken?
– Jag tror att frågan är större än så. Om man jämför Mora och Leksand så förstår jag att alla vill ha Leksand i SHL. Då kommer det mellan 1 000 och 2 000 bortasupportrar till deras bortamatcher. Det vet jag att vi i Mora inte kommer kunna leva upp till.
– Egentligen tycker jag man ska titta sig i spegeln och fråga sig varför det inte är fullt på en enda arena i SHL förutom i Örebro. Det kanske är där man ska titta och se om det är något systemfel, varför attraherar man inte folk? Är det för dyrt, för många matcher, för lite streck, för mycket importer, för mycket pengar… Klubbarna måste vara självkritiska och titta på det här.
– Jag förstår att många rynkar på näsan när man ser det ur sitt eget perspektiv och plånboken då Mora kommer upp och man tappar Leksand. Att tappa 1 000 personer är mycket pengar att förlora samtidigt som Leksand är folkets lag, bättre med media och ett bättre tryck kring laget. Det gäller för oss att gå upp, bygga ett varumärke och etablera oss. På sikt även attrahera nya fans och på så vis bli starka.


Foto: Bildbyrån/Daniel Eriksson

”HALLFRÅGAN HAR FÅTT STÖRRE FOKUS ÄN VÅR FRAMGÅNG”

När Mora gick upp 1 april skämtades det om att Mora skulle ta över Leksands hemmahall, Tegera Arena. Givetvis fanns det ingen sanning i det, men ett problem klubben kan få kommande säsong är just arenafrågan då Smidjegran Arena inte håller SHL-standard.
– Tyvärr har hallfrågan fått större fokus än vår framgång på isen. Det är något som jag ser som tragiskt. Vad är det för väg vi håller på ta med idrotten när den frågan blir större än det heroiska vi har gjort? Vi har haft en spelarbudget på sju miljoner och ändå gått upp i SHL.
– Jag förstår varför frågan hamnar i centrum eftersom ligan har satt upp orimliga krav på ett samhälle. Det har blivit en fråga om landet mot stad, mindre orter kontra större orter. Det finns ingen anledning att Mora ska ha en arena som kan svälja 5 000 människor om vårt snitt ligger på 4 000. Det är patetisk tycker jag och jag kommer alltid tycka det.
– Däremot håller jag med om att vi ska ha en bra arena för att kunna leverera en bra produkt i tv, på isen, som upplevelse, för säkerhet och så vidare. Där är vår arena inte bra, men det här med antal stolar köper jag aldrig.

Inom kort får Mora besked om vilka krav SHL kommer ställa på klubben under kommande säsong.
– I morgon (läs: i dag) kommer en delegation från SHL upp. Det handlar om att dom ska besiktiga vår arena och titta hur den står sig gentemot licenskraven. Efter det kommer vi få en rapport. Sedan vill dom ha svar på när grejerna kan vara åtgärdade. Nu vet inte jag om det är så, men det är den processen jag ser.
– När jag har fått den rapporten måste vi sätta oss ner och se vad det betyder för Mora IK och hur vi kan lösa det.

Har du fått några signaler från SHL i hallfrågan?
– Nej, inte mer än att vi fått gratulationer och att dom kommer upp så vi kan sitta hela dagen. Det är inte Mora IK som äger arenan utan det är kommunen. Det innebär att dom också ska vara med och lyssna på det här.

Hur är er relation till kommunen i den här frågan?
– Vi har alltid haft en bra relation till kommunen i alla frågor. Dom är tuffa och ställer höga krav på oss på att klara ekonomi och så vidare. Med det sagt så har inte dom lovat någonting.
– Jag tycker, precis som vårt kommunalråd, att det inte är skattebetalarna som ska betala Mora IK:s kommersiella verksamhet som det innebär att spela i SHL. Det skulle bli rätt konstigt. Vi har runt 400 aktiva ungdomar och det är där som kommunen ska, så att säga, ställa upp.
– Det blir ändå en konstig diskussion eftersom vårt A-lag använder isen ungefär sju procent av all tid. Dom andra 93 procenten används av ungdomar, juniorer och allmänhetens åkning.

Inför SHL-premiären måste ni spetsa till truppen, vilka ekonomiska tankar har ni där?
– Vi har gjort en skuggbudget för SHL, men vi vet inte riktigt vad den hamnar på. Anledningen till det är att vi har x antal stora avtal som är gjorda för Hockeyallsvenskan. När vi nu gått upp i SHL så måste dom avtalen omförhandlas. Det gäller ishyra hos kommunen, material, resor och så vidare.
– Sedan måste vi få veta hur stor kakan blir från SHL, vad får inte vi sälja i arenan, vilka rättigheter måste vi ge tillbaka till centrala organisationen. Det är för mycket frågetecken innan jag kan säga att vi lägger exempelvis 15 eller 20 miljoner på spelare. Den frågan kan jag inte svara på innan dom här andra frågorna är lösta och jag har heller inte kunnat jobba med dom i förväg. Det är vad som nu kommer ske under närmaste två, tre veckorna.

Att ni måste höja budgeten från era sju miljoner förra säsongen är väl ändå ett måste?
– Det är en självklarhet. Vi har ett annat kollektivavtal i SHL. Vi har haft spelare som har tjänat 5 000 kronor i månaden och spelare som har haft betalt per match. Så ser inte kollektivavtalet ut i SHL. Där måste det finnas minimilöner.
– Vi kan inte heller gå runt på sjumånaderskontrakt för det känns inte seriöst om vi ska vara med och tävla.

Ett stort frågetecken inför kommande säsong är och coachen Jeremy Colliton kommer bli kvar i klubben eller inte.
– Jag har inte det svaret ännu. Vi bestämde innan vi gick in i kvalet att han ville fundera och lämna besked efter kvalet.

Vill Mora ha kvar Colliton?
– Ja, självklart. Det vill nog hela samhället. Han är en helt underbar människa så det skulle bli en stor förlust om vi blev av med honom.

Hur har ni hanterat alla rykten som har varit om honom under säsongen?
– Han har varit öppen med det och berättat vilka han har träffat och varför. Jag har sagt att det är jättekul för honom och att han är värd allt. Det står jag för eftersom han har gjort så otroligt mycket för Mora IK.
– Klart att nu då vi har gått upp kanske vi är ett mycket starkare alternativ. Hur det kommer att bli får reda på inom kort. Han och hans familj har etablerat sig bra här och jag hoppas att han känner att folket stöttar och visar att dom vill hjälpa till för att dom ska trivas också.

Mora på jakt efter FBK-duo

 

Idag 19:00
HC Vita Hästen - Kristianstad IK
1 2.05
X 3.85
2 3.10
Idag 19:00
Almtuna IS - Tingsryds AIF
1 2.40
X 4.00
2 2.50
Idag 19:00
Västerviks IK - Karlskrona HK
1 2.20
X 4.00
2 2.75
Idag 19:00
BIK Karlskoga - Västerås IK
1 2.10
X 4.10
2 2.90
Idag 19:00
Södertälje SK - IF Björklöven
1 3.30
X 3.95
2 2.00
Den här artikeln handlar om:

Laddar...
×

1. VILLKORENS TILLÄMPLIGHET

För att få tillgång till plus-tjänsten måste du ingå ett avtal med ESMG genom att registrera dig och betala prenumerationsavgiften.

2. PLUS-TJÄNSTENS INNEHÅLL

ESMG förnyar och förbättrar plus-tjänsten fortlöpande, vilket innebär att vi utan föregående meddelande kan komma att lägga till, förändra och ta bort innehåll och funktioner. ESMG reserverar sig för eventuella skrivfel på någon av våra sajter där det lämnas uppgifter om någon av våra plus-tjänster.

3. PRENUMERATION

Aktivering av plus-tjänsten

Ditt abonnemang startas när du fyller i registreringsformuläret och betalar avgiften för plus-tjänsten. Detta gör att du får tillgång till plus-tjänsten under tiden din prenumeration löper. I det fall ingen prenumerationsavgift utgår för den inledande perioden (som definieras vid din registrering) startas plus-tjänsten när du fyller i registreringsformuläret och registrerar ett betalningsalternativ.

Bekräftelse

Efter att du registrerat dig och betalat avgiften för plus-tjänsten så skickas en bekräftelse till dig via den e-postadress som du har uppgett vid registreringen. Bekräftelsen innehåller villkoren för din prenumeration. De uppgifter som du har angett vid registreringen kommer finnas på ditt konto. Vi ber dig kontrollera att dessa uppgifter stämmer. Om någon uppgift inte är korrekt ska du ändra dessa via ditt konto. Du ansvarar för att kontaktuppgifterna är korrekta.

Åldersgräns

För att teckna upp dig för plus-tjänsten måste du vara minst 18 år. Är du under 18 år krävs förälder eller annan förmyndares godkännande för att du ska få registrera dig och använda plus-tjänsten. Genom att registrera dig och betala avgiften intygar du samtidigt att du har inhämtat ett sådant godkännande från förälder eller annan förmyndare. Du anses alltid försäkra riktigheten av sådana uppgifter som du lämnar om dig själv.

Prenumerationens löptid och uppsägning

Din prenumeration kan antingen vara en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration. Det framgår vid din beställning och registrering för plus-tjänsten om din prenumeration är en tillsvidareprenumeration eller om den är tidsbestämd.

En tillsvidareprenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten för en viss tidsperiod (vanligen en (1) månad), vilken förlängs med samma period om du själv inte säger upp prenumerationen innan periodens upphörande. Om du inte vill att din tillsvidareprenumeration förlängs, måste du alltså säga upp prenumerationen 48 timmar innan den aktuella tidsperioden löper ut. Uppsägning kan ske på Min Sida under respektive sajt som du är inloggad på.

En tidsbestämd prenumeration innebär att du får tillgång till plus-tjänsten under den angivna tidsperioden och att prenumerationen därefter upphör per automatik. En tidsbestämd prenumeration kan inte sägas upp i förtid.

ESMG äger rätt att säga upp din prenumeration, oavsett om det är en tillsvidareprenumeration eller en tidsbestämd prenumeration, med trettio (30) dagars varsel. ESMG har även rätt att omedelbart säga upp eller frysa din prenumeration om ESMG misstänker att du bryter mot dessa Villkor.

Avgift för plus-tjänsten

Prenumerationsavgiften för plus-tjänsten utgörs av en vanligen månatlig avgift och betalas alltid i förskott. Om avgiften är annan än en månatlig framgår vid registrering. Aktuell avgift framgår även din vid din registrering. Avgiften som anges inkluderar moms.

ESMG förbehåller sig rätten att ändra avgiften för plus-tjänsten vid tillsvidareprenumerationer. Den ändrade avgiften gäller då från och med nästkommande period, förutsatt att du inte sagt upp din prenumeration innan perioden löpt ut. En tidsbestämd prenumeration påverkas inte av en eventuell prisändring under den avtalade bindningstiden.

4. BETALNINGSALTERNATIV

Klarna Payments

Som betalningslösning använder ESMG Klarna Payments. Klarna Payments presenterar viss information för dig så snart du är identifierad. Vilken information du behöver ange för att uppnå identifiering kan variera mellan olika köptillfällen och kunder. Någon kreditupplysning tas aldrig direkt i Klarna Payments utan vid behov beroende på det betalningsalternativ du har valt. Kreditupplysningar som tas av Klarna påverkar inte din kreditvärdighet och kan inte ses av andra som begär kreditupplysning om dig, till exempel banker. Sedan du har identifierats uppvisar Klarna Payments vilka alternativ som är tillgängliga för just dig. Faktura är förvalt som betalningsalternativ men du kan givetvis fritt välja något av de andra alternativen såsom direktbetalning via bank eller betalning med kort. Vilka alternativ du erbjuds kan växla från tid till annan. Du kan själv välja om du vill skydda din användning av Klarna Payments med en PIN-kod. För information om din betalning kontakta Klarna via https://www.klarna.com/se/kundservice/.

5. ANVÄNDNING AV PLUS-TJÄNSTEN

Plus-tjänsten får endast användas för privat, icke-kommersiellt bruk. Din prenumeration är personlig och dina rättigheter enligt dessa Villkor får inte överlåtas till någon annan. Du ska förvara dina användaruppgifter till ditt konto säkert och oåtkomliga för andra personer. Om du har skäl att misstänka att någon obehörig har tagit del av dina användaruppgifter ska du snarast underrätta ESMG om detta. Du ansvarar själv för skada som orsakas genom att någon obehörig har använt dina uppgifter.

Du får inte heller använda plus-tjänsten så att ESMG eller annan drabbas av olägenhet eller skada. Notera särskilt vad som gäller om rättigheterna till plus-tjänstens innehåll under punkt 6 nedan.

6. IMMATERIELLA RÄTTIGHETER

Allt innehåll som tillhandahålls genom plus-tjänsten, såsom texter, stillbilder och rörliga bilder, grafik, teckningar och datakoder, skyddas av lagen om upphovsrätt (1960:729) och rättigheterna därtill innehas av ESMG eller dess licensgivare. ESMGs varumärken och kännetecken är skyddade av varumärkesrättslig lagstiftning. Att du skapar ett konto och använder plus-tjänsten ger dig ingen rätt att mångfaldiga, kopiera, överlåta, upplåta, överföra eller i annan form utnyttja sådant innehåll som förekommer i plus-tjänsten och ej heller att använda att ESMGs varumärken och kännetecken.

7. BEHANDLING AV PERSONUPPGIFTER

ESMG behandlar dina personuppgifter i enlighet vår personuppgiftspolicy som finns tillgänglig på https://www.esmg.se/personuppgifter/

8. COOKIES

ESMG använder sig av cookies för att ge dig en bättre upplevelse på ESMGs plattformar. Läs mer här: https://www.esmg.se/cookiepolicy/

9. TEKNISKA FÖRUTSÄTTNINGAR

Din tillgång till plus-tjänsten är vid var tid beroende av att du innehar erforderlig hårdvara och mjukvaror, såsom program för webbläsare och e-post, samt abonnemang för Internetanslutning. ESMG åtar sig inget ansvar för din tillgång till hårdvara och mjukvaror och inte heller för funktionaliteten i dessa eller förekommande kostnader som tredje parter, såsom internet- eller mobiltelefonoperatörer, kan betinga sig av dig i anledning av din användning av plus-tjänsten. Plus-tjänsten stöds av de senaste operativsystemen.

10. ANSVARSBEGRÄNSNING

ESMG kan inte hållas ansvarig för plus-tjänstens funktion, tillgänglighet, kvalitet, användbarhet eller säkerhet. Denna ansvarsbegränsning omfattar varje skada, direkt eller indirekt, som kan hänföras till användningen, eller hinder att använda, plus-tjänsten och dess innehåll. ESMG kan inte heller hållas ansvarig för tredje parters innehåll eller information som du kan ha fått del av genom användning av plus-tjänsten.

ESMG har rätt att tillfälligt stänga plus-tjänsten för att genomföra systemunderhåll, uppgradering eller för att vidta andra tekniska åtgärder. ESMG ska, i möjligaste mån, utföra dessa åtgärder med så små störningar som möjligt för dig. ESMG ansvarar inte för skada eller förlust som du kan anse dig lida av på grund av plus-tjänstens begränsningar i tillgång enligt ovan.

11. LÄNKAR

Plus-tjänsten kan innehålla länkar till andra webbplatser som kontrolleras av tredje part. ESMG ansvarar inte för innehåll och överföringar från sådana länkade webbplatser.

12. VILLKORSÄNDRING

ESMG har rätt att ändra dessa Villkor. En villkorsändring träder i kraft tidigast trettio (30) dagar efter det att ändrade villkor har meddelats dig via den e-postadress som du har uppgett vid registrering för plus-tjänsten. Om du inte godtar villkorsändringen kan du inom ovan nämnda 30-dagarsfrist säga upp din prenumeration. En uppsägning kan göras via e-post till XXXOm du inte sagt upp din prenumeration eller om du använder plus-tjänsten efter det att de nya villkoren trätt i kraft, innebär detta att du anses ha accepterat de nya ändrade villkoren.

13. ÅNGERRÄTT

Om du tecknar en prenumeration som privatperson, har du rätt att ångra ditt köp. Om du vill utnyttja din ångerrätt, måste du meddela oss inom 14 dagar från din beställning av plus-tjänsten. Du kan meddela oss genom att kontakta ESMGs kundtjänst via XXXPå Konsumentverkets hemsida (www.konsumentverket.se) finns en blankett som du kan använda dig av för att utnyttja din ångerrätt.

Om prenumerationen redan är betald vid utövande av ångerrätten kommer vi att återbetala prenumerationsavgiften. Eftersom betalning för plus-tjänsten sker via Klarna Payments, så återbetalas avgiften via Klarna.

14. MEDDELANDEN

Du accepterar att ESMG kan komma att kontakta dig genom den e-postadress du angett vid din registrering, i syfte att informera dig om villkorsändringar eller andra meddelanden hänförliga till din prenumeration eller till plus-jänsten.

Vi använder även din e-post för att skicka dig meddelanden som avser direktmarknadsföring, såsom nyhetsbrev, information och erbjudanden om ESMGs olika tjänster och varumärken. Om du inte vill ta del av dessa meddelanden kan du avanmäla dig antingen genom att använda länken för avanmälan längst ned i mejlet eller genom att ändra kontoinställningar på Min Sida.

15. TILLÄMPLIG LAG OCH TVISTELÖSNING

Dessa Villkor ska tolkas och tillämpas i enlighet med svensk lag. Eventuell tvist ska avgöras av svensk allmän domstol, med Stockholms tingsrätt som första instans. Tvist kan också prövas av Allmänna reklamationsnämnden, vars beslut är en rekommendation till parterna om hur tvisten bör lösas.

16. KONTAKTUPPGIFTER

Du är alltid välkommen att kontakta ESMG via XXX

×

Välkommen till vårt lag!

Som plus-medlem har du nu tillgång till ALLT material på Hockeysverige.se

×

Grattis, du har nu blivit medlem!

Framöver kommer du få nyhetsbrev från Hockeysverige, glöm inte att du även kan bli plusmedlem för att få tillgång till ALLT material på sajten